Jordanië klopt Iran in Téhéran

Jordanië heeft op de derde speeldag van de Aziatische WK-kwalificatie voor een grote verrassing gezorgd. Het won in groep 1 met 0-1 uit bij Iran.

Jordanië speelde de perfecte wedstrijd. Vanuit een stevige organisatie moest het een tijd lang de Iraanse druk ondergaan, maar de score bleef blanco. Bij een zeldzame, maar slimme counter zeven minuten voor het einde lukte Al-Shboul de enige treffer van de wedstrijd. Bij Iran speelden oa Mahdavikia en Ali Daei mee. Qatar won in dezelfde groep met 5-0 van Laos. Jordanië leidt met 9 op 9, Iran heeft 6 punten, Qatar 3 en Laos 0.

Groep 2

In deze groep is Oezbekistan de nieuwe leider. De Oezbeken wonnen met 3-0 van Palestina. Onder een warme zon en 31 graden kon Oezbekistan voor de pauze al 2-0 uitlopen. Irak droogde Taiwan met 6-1 af. Oezbekistan heeft 7 punten, Irak 5, Palestina 4 en Taiwan 0.

Groep 3

Japan liet weinig heel van het arme India. Na amper een halfuur spel stond het al 3-0. Takayuki Suzuki (Heusden-Zolder) viel aan de rust in. De andere partij eindigde merkwaardig genoeg op precies dezelfde score. Oman overtroefde Singapore met 7-0. Mubarak scoorde viermaal. Japan heeft 9 punten, Oman 6, India 3 en Singapore 0.

Groep 4

China kende in Tianjin weinig problemen met Maleisië, eindstand: 4-0. Haidong opende drie minuten voor de rust de score. Xiaopeng lukte na de koffie twee treffers. Koeweit won met precies dezelfde score van Hong Kong. De rust was 3-0. China leidt met 9 punten, Koeweit 6, Hong Kong 3 en Maleisië 0.

Groep 5

Aad de Mos is de nieuwe trainer van de Verenigde Arabische Emiraten, de leider in groep 5. De Emiraten wonnen met 3-0 van Yemen. Abdulrahman zette na 23 minuten de netten voor een eerste keer bol. Thailand liet zich in eigen huis zwaar verrassen door Noord-Korea: 1-4. De Noord-Koreanen kwamen 0-1 voor Kim in de 44ste minuut. Thailand scoorde na de pauze tegen, maar Sin reageerde meteen: 1-2. Thailand trok alle registers open, maar dat liep verkeerd af. De Emiraten hebben 7 punten, Noord-Korea 5, Thailand 3 en Yemen 1.

Groep 6

Bahrein werpt zich op als grote favoriet in groep 6. Het won eenvoudig met 5-0 van Kirgizië. Hubail scoorde een zuivere hattrick. Syrië won ook, met 3-1 van Tadzjikistan. Bahrein leidt met 7 punten. Syrië en Tadzjikistan hebben 4 punten, Kirgizië 1 punt.

Groep 7

Zuid-Korea krijgt af te rekenen met zware concurrentie van Libanon in deze groep. De Koreanen wonnen gisteren in eigen huis met 2-0 van Vietnam. Seol (Anderlecht) viel in de 77ste minuut in voor Kim. Libanon klopte Maledives Isles met 3-0. Vorige speeldag stuntte Maledives door 0-0 te spelen tegen Zuid-Korea. Ook ditmaal hielden ze goed stand. In de 32ste minuut kwamen ze op achterstand via een strafschop. Het tweede en derde doelpunt viel pas in de 86ste en 90ste minuut. Zuid-Korea heeft 7 punten, Libanon 6, Vietnam 3 en Maledives 1.

Groep 8

In groep 8 tenslotte won Saoedi-Arabië de topper tegen Turkmenistan met 3-0. Al Meshal lukte twee goals. Er waren grote veiligheidsmaatregelen in het King Fahd Stadium in Riyahd. Indonesië zette Sri Lanka opzij in de andere partij: 1-0. Een treffer van Aiboy op het halfuur was voldoende voor de volle pot. Saoedi-Arabië heeft 9 op 9, Turkmenistan 6, Indonesië 3 en Sri Lanka is nog steeds puntenloos.

De winnaar van elke groep stoot door naar de volgende ronde, die bestaat uit twee groepen van vier.