België wint niet van Litouwen

Anthony Van der Planken

Pech, pech en nog eens pech. De Rode Duivels zijn er vanavond niet in geslaagd om Litouwen op zij te zetten. Een kwartier voor het einde gaf België een voorsprong uit handen.

In de eerste helft waren de Rode Duivels baas, maar grote kansen afdwingen lukte niet. De Litouwers hielden alles goed gesloten en schrokken er niet voor terug om enkele ferme tikken uit te delen. Dat resulteerde in de eerste helft in twee blessures: zowel Mbo Mpenza als Eric Deflandre moesten naar de kant. Ze werden vervangen door respectievelijk Grégory Dufer en Vincent Kompany.

Na de rust was het spel van de Rode Duivels van een hoger niveau. Na een kwartier van enkele kansen kon Wesley Sonck de ban dan toch breken. Hij trapte een vrije trap perfect binnen en leek zo de Belgen richting zege te zetten. Bijna niemand twijfelde nog aan de drie punten, want de Litouwers hadden Tristan Peersman nog geen enkele keer kunnen bedreigen. Maar neen hoor, de Litouwers wisten toch nog te scoren. Uitgerekend Edgaras Jankauskas deed de Belgische netten trillen. De Rode Duivels zetten nog een slotoffensief in, maar het mocht niet baten. Onder meer Daniel Van Buyten, Wesley Sonck, Vincent Kompany en de ingevallen Luigi Pieroni misten nog enkele uitstekende kansen.

De Belgen blijven zo achter met een dramatisch gelijkspel tegen klein broertje Litouwen. Straks moeten de Duivels naar Santander, waar topfavoriet Spanje wacht. Een één op zes dreigt. Ondertussen won Servië-Montenegro wel haar wedstrijd in San Marino. Nenad Jestrovic scoorde twee van de drie Servische goals. Het werd 0-3.