Column Tribune: Wraken, die Deen!

Rita De Meyer
| 0 reacties
Tribune: Wraken, die Deen!
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Tribune: Wraken, die Deen!
door Jan de Jong
 
Een oproep aan de KBVB en de Belgische voetbalploegen die Europees aan de slag gaan of zijn: wraak Kim Milton Nielsen! Neen, we mogen de scheidsrechter niet steeds de zwarte piet toeschuiven. Maar Nielsen is aan het uitbollen en neemt in zijn laatste dagen hier en daar nog wat geschenkjes mee. Om maar te zwijgen over de contacten die hij legt met mensen uit de grote voetballanden, zodat hij, als hij met pensioen is, gratis topmatchen kan bijwonen en er kan overnachten in een super de luxe hotel.
 
Natuurlijk zijn dit maar insinuaties. En we moeten zeggen, de IT manager heeft een mooie palmares bijeen gefloten, waarin hij matchen ook keurig leidde. Wedstrijden die we nog uit het hoofd kunnen opsommen zijn België-Rusland (3-2) en Schotland-België (2-2), waar hij trouwens voor de eerste keer Deflandre van het veld stuurde. Aan België-Turkije worden we liever niet meer herinnerd. Na twee degelijke matchen tegen Zweden en Italië, gingen onze Duivels op hun bek tegen de Turken. De Wilde kreeg in die match - terecht - rood, Deflandre - tiens, weer die naam - mocht dan in de goal gaan staan.
 
Tot daar toe geen vuiltje aan de lucht. Maar Nielsen verloor vorig seizoen veel krediet bij ons Belgen na de match Bayern München-Anderlecht. Een makkelijk gefloten strafschop na een onnodige, maar zeer lichte duw van Zewlakow, besliste de wedstrijd. Olivier Deschacht had het over "de arbiter die alle spelers van Bayern een goeiedag zei" en toen Walter Baseggio dat deed - allé, “goeieavond mijnheer Nielsen, hoeveel heeft u gekregen?", kreeg hij geel.
 
Nederland-Letland op het EK dit jaar. Déjà vu. Zelfs de Nederlandse vedetten waren het erover eens: het was dankzij de Deense scheidsrechter dat Oranje op voorsprong kwam. Davids liet zich in het strafschopgebied theatraal vallen en Nielsen wees naar de stip. Van Nistelrooij scoorde vanop elf meter de 1-0. Letland verloor uiteindelijk met 3-0.
 
En dan was er dus de beruchte match Spanje-België. Dat moet een mooi rapport geweest zijn van die Nielsen, als we de schorsingen van Bart Goor en Eric Deflandere bekijken. De Deen ergerde zich aan de mentaliteit van de Belgen, wist hij te vertellen aan de collega's van Het Nieuwsblad. In Het Laatste Nieuws klonk het dat de Rode Duivels “niet moesten klagen”. Want: “Op de beelden van Eurosport zag ik nog een elleboog van Sonck. Die had de zaken nog veel erger kunnen maken voor de Belgen.” De Rode Duivels vonden dan weer dat Nielsen irriteerde en hadden het zelfs over een voorkeursbehandeling. "Het begon", zei Sonck na de match, "al voor de partij. Wij mochten niets, geen ringen of kettinkjes aanhouden, niks. Maar aan Raul gaf hij een hand." Dat laatste klinkt ons bekend in de oren. Ook "Willen jullie nu allemaal al rood hebben?", zou Nielsen geroepen hebben.
 
Zou het kunnen dat mijnheer Nielsen, die in augustus 44 werd, tegenwoordig op routine fluit? Hij op z'n retour is, nu zijn fin de carrière in zicht is? Voor de wedstrijd amicaal overkomen met de vedetten en voetbalbobo's van grote voetballanden, en in de match makkelijke slachtoffers zoeken? Liever zien we hem in z’n laatste dagen als internationale ref geen Belgische ploeg meer fluiten. Wraken, die Deen!
 
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties