Column Column: Fair Play

Jimmy Wouters
| 0 reacties
Column: Fair Play
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Fair Play

Fair Play in het voetbal wordt door zowel de nationale als internationale bondsvoorzitters hoog in het vaandel gedragen. Ieder jaar wordt dan ook de fair play trofee uitgereikt aan de meest sportieve speler van het afgelopen seizoen. Deze prijs mag voor mij dit jaar gerust naar Vladimir Voskoboinikov gaan.
 
De reactie van de Estse spits van Brussels afgelopen zaterdag was prachtig. Toegegeven het was een fout, maar de speler had niet de intentie om Diabis te kwetsen. Voskoboinikov was zo aangeslagen bij het zien van Diabis’ gebroken enkel dat hij zelf om een vervanging vroeg. Prachtig!!! Een teken van een opperste vorm van collegialiteit en normbesef. De actie van de Est is des te meer opvallend aangezien het huidige voetbal geen respect meer heeft voor de tegenstander.
 
Denk maar eens aan Olivier Deschacht tegen Genk. Hij verbrijzelde ei zo na de nek van Brian Priske. Of nemen we bijvoorbeeld Bart Goor tijdens de interland tegen Spanje. Hij spuwde dan wel niet raak, maar de intentie was er wel. Niet alleen in België komen spelers in beeld wegens wangedrag ook internationaal is het een bekend fenomeen. Denk maar eens aan Totti tijdens het afgelopen EK. Een schandelijk optreden voor een speler van zijn niveau. In Nederland loopt er momenteel zelfs een vaste rubriek tijdens studio sport nl: “ De elleboog van de week”, waarin men alle elleboogaanslagen uit de afgelopen speeldag in beeld brengt.
 
De Belgische bond zou moeten optreden tegen dit soort wangedrag. Als enig land in Europa mag men spelers niet straffen op basis van TV-beelden. We leven hier blijkbaar 50 jaar achter op de rest. En dan stelt men zich de vraag waarom het Belgisch voetbal achterop blijft. Zo iemand als bv Deschacht zou men gerust voor lange duur mogen schorsen, juist op basis van Tv-beelden. Al was het maar om een signaal te geven aan alle voetballers.
 
Geef toe, wat pikken de kleine voetballertjes op? Het gedrag, de acties, van hun idolen. Wat gaan we dus binnenkort zien op de Belgische jeugdvelden? Spuwende spelers, natrappende spitsen, vloekende verdedigers en nog meer van dat fraais. Tegen dat soort gedrag moet de bond optreden door de “idolen” te straffen. Daarom is ook de actie van Voskoboinikov zo bewonderenswaardig. Dat gebaar gaf een positief signaal aangezien vuil spel niet op een voetbalveld thuishoort.       
 
Door dit soort acties zou men moeten gaan inzien dat onsportief gedrag van het speelveld geweerd moet worden. Dit zowel bij spelers, trainers als bestuurs- en bondsleden. Ik schreeuw hier niet om watjes te creëren, voetbal mag en moet zelfs hard gespeeld worden, maar om fouten à la Deschacht, Goor, Totti, … uit de stadions te weren. Zodat voetbal terug een feest wordt waarbij ouders niet beschaamd moeten zijn als ze met zoonlief naar een wedstrijd gaan.
 
Proficiat Vladimir.
 
Door Jimmy Wouters

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties