Hoe kan het Belgisch voetbal gered worden?

Jan De Jong
| 0 reacties
Hoe kan het Belgisch voetbal gered worden?
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

Hoe kan het Belgisch voetbal gered worden?
"Jeugd moet meer op techniek trainen"
 
Het Nieuwsblad doet vandaag een rondvraag bij een aantal voetbalkenners over het Belgische voetbal. De conclusies zijn: er is wel talent, maar er zijn geen persoonlijkheden. Ook de jeugdopleiding moet beter, zowel qua inhoud als qua infrastructuur. En ex-spelers zouden het voor het zeggen moeten hebben bij de voetbalbond.
 
Wilfried Van Moer en Brussels-coach Emilio Ferrera hebben het over een gebrek aan "vedetten" en "persoonlijkheden" bij de Rode Duivels. Van Moer: "Vroeger hadden we Pfaff, Gerets, Ceulemans, Scifo, Vercauteren, Degryse. Nu hebben we nog wel goede voetballers, maar geen enkele springt eruit. Simons is een van de beteren, maar ook een brave jongen, hé. Kompany? Zeker een pion voor de toekomst. Ik ben een supporter van Sonck, maar tegen Servië is hij gebuisd. De broers Mpenza? Goede voetballers, maar in de nationale ploeg moeten ze nog alles bewijzen.''
 
Ferrera vergelijkt deze ploeg ploeg met die van Japan : "Je kunt geen certitudes meer noemen, zoals de ploeg die naar Japan ging dat met Wilmots wél nog had. Ik zeg dus niet dat er een gebrek aan talent is, wel een gebrek aan belangrijke figuren zoals andere landen dat wel hebben.''

Technisch directeur bij Racing Genk, Ariël Jacobs, en Lierse-trainer Paul Put duiden op de jeugdopleiding. "Bij ons vertrekken de spelers of te vroeg naar het buitenland of ze kunnen het niet aan", zegt Jacobs. "Dat toont aan dat er iets schort aan de opleiding. De kwaliteit van de spelers moet de hoogte in.''  Eén van de hoofdredenen waarom ons voetbal slabakt, meent Put ,"is het gebrek aan accommodaties voor jeugdopleidingen. Vandaar dat het steeds moeilijker wordt uit de eigen kweekvijver te vissen. In Frankrijk, Spanje of Italië is toch al gebleken dat zoiets vruchten afwerpt."
 
En tot slot laten ze in Het Nieuwsblad ook een tegenstander van woensdag aan het woord: Ivica Dragutinovic. "Jullie maken te weinig gebruik van ex-spelers om aan de toekomst te bouwen", vindt de Standard-verdediger. "Waarom zitten mensen als Marc Wilmots of Michel Preud'homme niet in de voetbalbond? Die mensen hebben zoveel ervaring in het wereldje dat ze sowieso een meerwaarde betekenen. Zo hebben we bij Servië & Montenegro Savicevic en Stojkovic in de voetbalbond." Hij maakt ook de vergelijking tussen de jeugdopleiding in Servië en die in België. "Bij ons wordt er van jongs af aan op techniek geoefend, terwijl jullie jonge spelertjes te veel met fysiek bezig zijn."
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties