Fenerbahçe en co wachten op Anderlecht

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Fenerbahçe en co wachten op Anderlecht
Foto: © SC

Nu Anderlecht gisteren ook zijn laatste thuiswedstrijd in de Champions League verloor en met nog een uitwedstrijd bij Inter Milaan voor de boeg, zit de kans er dik in dat paarswit met nul punten de Champions League verlaat. Dat zou de ultieme vernedering zijn terwijl de clubbonzen gehoopt hadden op de tweede ronde. Als Anderlecht op nul blijft staan, vergezelt het 1.FC Kosice, Fenerbahçe SK en Spartak Moskou. Dit zijn de enige drie clubs die Anderlecht daarin voorafgingen. Een overzicht:

1.FC Kosice 

1.FC Kosice is de enige Slovaakse club die er tot nog toe in slaagde om de Champions League te bereiken. Daarvoor schakelde het in de voorronden IA Akranes en Spartak Moskou uit. Het seizoen 1997-1998 moest het seizoen van de Slovaken worden, maar ze werden in de poules ingedeeld met Manchester United, Juventus Turijn en Feyenoord. Een schieronmogelijke opdracht om het ver te schoppen maar op het einde van de rit stond er ook nog eens nul achter de clubnaam in de stand. Afgaan deed de club nochtans niet. In Juventus werd er met 3-2 verloren en thuis tegen Feyenoord slaagden de Nederlanders er ternauwernood in een 0-1-zege uit de brand te slepen. Het doelpunt kwam in de 81ste minuut van Giovanni Van Bronckhorst (nu FC Barcelona). En waar speelt Kosice nu? Wel, in de Slovaakse tweede klasse. Het kan verkeren...

Fenerbahçe SK

In het jaar 2001-2002 schakelde Fenerbahçe ietwat verrassend de Glasgow Rangers uit in de voorronde. Voor de Turken was het al de tweede deelname aan het grote kampioenenbal. Uit de trommel kwamen FC Barcelona, Bayer Leverkusen en Olympique Lyon. Een onmogelijke opdracht was het eigenlijk niet. Enkel de Catalanen waren misschien te hoog gegrepen. Het werd tegen Barcelona dan ook thuis 0-3, maar in Camp Nou zorgde Rivaldo pas in de 90ste minuut voor de 1-0. Fenerbahçe had eigenlijk veel pech. Het verloor in Leverkusen (2-1) nadat de Israëliër Revivo na zes minuten al de stand op 0-1 bracht en thuis tegen Lyon verloor het met 0-1 nadat Delmotte in de laatste minuut voor de Fransen de score opende. Fenerbahçe speelt nu opnieuw in de Champions League en doet het absoluut niet onaardig en ook nu zit Lyon in de groep.

Spartak Moskou

Spartak Moskou is tot nu toe de laatste club die er niet in slaagde één punt te pakken in zijn CL-campagne. We zijn in het seizoen 2002-2003 en Spartak was door het kampioenschap te winnen rechtstreeks geplaatst. Het werd ingedeeld bij FC Valencia, FC Basel en FC Liverpool. Voor de Russen zat er minstens een derde plaats in maar het zou helemaal anders uitdraaien. De ploeg viel net als Anderlecht veel te licht uit en verloor kansloos in Basel (2-0), in Liverpool (5-0) en thuis tegen Valencia (0-3). Spartak kon maar één keer scoren en kreeg 18 doelpunten binnen. De Russen waren gewoon veel te zwak en konden op geen enkel moment hun rechtstreekse kwalificatie rechtvaardigen.

Anderlecht zal het dichtst bij Spartak Moskou aanleunen. Het gaat keer op keer kansloos onderuit en kreeg ook al 14 goals tegen en scoorde er toch al vier. Anderlecht heeft niet de pech van Fenerbahçe en niet de verdienstelijkheid van Kosice. Als er geen punt uit San Siro wordt meegebracht, beleeft paarswit één van zijn grootste Europese vernederingen uit de geschiedenis.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties