AZ en Ajax winnen, Feyenoord (weer) niet

Tonnelier Caroline

Na de nederlaag van vorige week tegen Groningen, had Feyenoord iets goed te maken bij Heerenveen.  Daar leek de ploeg van Ruud Gullit aanvankelijk ook in te slagen.  Buffel, die mocht starten, bracht de bezoekers vijf minuten voor rust op 0-1. Twintig minuten voor tijd leek de wedstrijd gespeeld toen Kuijt de voorsprong van de Rotterdammers verdubbelde.  Heerenveen scoorde echter vrijwel onmiddellijk tegen via Samaras en vijf minuten voor het einde maakte Yilmis gelijk voor de Friezen.  Het was al van het seizoen 1998-99 geleden dat Feyenoord nog eens een puntje kon meenemen uit Heerenveen.

Ajax had weinig moeite met RBC.  De Amsterdammers waren duidelijk de sterkste ploeg en kwamen al na 13 minuten op voorsprong via Anastasiou.  In de 23e minuut kwam RBC verrassend langszij toen de Graaf na een counter in de rebound binnentrapte.  Ajax zette de situatie nog in de eerste helft recht via Maxwell (2-1).  In de tweede helft legden Escudé en Rosales de 4-1 eindcijfers vast.  Ajax springt dankzij deze overwinning over Feyenoord naar de derde plaats.  De Amsterdammers hebben 10 punten minder dan leider PSV.

Seizoensrevelatie AZ won nipt op het veld van Feyenoord-killer Groningen.  Ondanks een sterke beginfase van de thuisploeg was het AZ dat op voorsprong kwam via Van Galen.  De bezoekers hadden daarna nog genoeg kansen om de wedstrijd in de eerste helft al te beslissen, maar het bleef 0-1 tot de rust.  In de tweede helft maakte Groningen nog gelijk via Salmon, maar Opdam bezorgde AZ de verdiende zege.

Utrecht kon pas 10 minuten voor het einde afstand nemen van hekkensluiter De Graafschap.  Het was invaller Rick Kruys die Utrecht de overwinning bezorgde.  Rick Kruys is nota bene de zoon van Gert Kruys, de ex-speler en ex-coach van Utrecht die nu De Graafschap traint.

FC Den Bosch, 16de in de Holland Casino Eredivisie, hield bijna een uur stand tegen NAC Breda.  In het laatste half uur incasseerde Den Bosch nog 3 doelpunten.  Boussaboun brak de ban voor NAC.  De bezoekers namen risico’s om nog op gelijke hoogte te komen, maar het was NAC dat nog 2 keer scoorde in de slotminuten.  Cornelisse en Zonneveld bezorgden de thuisploeg nog een ruime overwinning.