Australië verslaat Irak

Een zwak Australië heeft vanochtend in Sydney Irak verslagen met 2-1. De match geldde als een test om te zien hoe Australië het zou doen als het op voetbalgebied bij Azië zou gevoegd worden. Irak staat immers 44ste op de Fifa-ranglijst, maar geraakte niet in de finale ronde van de WK-kwalificatiecampagne in Azië. Australië staat 59ste op diezelfde raking.

Australië startte het beste aan de wedstrijd, maar slikte in de elfde minuut een makkelijke tegengoal. Spits Mohammed Nassir kon een trap van keeper Sarmad Rasheed aanpakken, schakelde vervolgens verdediger Tony Popovic uit en lobde de bal over Aussie-keeper Mark Schwarzer. Halverwege de eerste helft kwamen de Socceroos langszij al hadden ze daarbij wel de hulp van Irak-keeper Rasheed. Hij loste immers een vrije trap van Marco Bresciano en de bal hobbelde in doel.

Irak startte het best aan de tweede helft en kreeg kansen via Nassir en Hawar, maar geraakten niet voorbij Schwarzer. Beide kansen kwamen er echter na individuele verdedigende fouten. In de 72ste minuut was het Australië dat de leiding nam. Het was invaller Ahmed Elrich die daarvoor zorgde. Met zijn eerste baltoets van de wedstrijd nam hij een voorzet van Josip Skoko aan, met zijn tweede deponeerde hij de bal in de goal. Elrich kreeg daarna nog een kans, maar kopte de bal over de lat.

Na de match was bondscoach Frank Farina niet tevreden. "Het kon beter. Vooral op verdedigend vlak gingen we in de fout", aldus Farina. Dinsdag spelen de Socceroos nog een oefenmatch in Perth. Tegenstander is dan Indonesië in het kader van de geldinzameling voor de Tsunami-slachtoffers.