Ex-coach van Brugge en Anderlecht overleden

Kevin Van Cutsem
| 0 reacties
Ex-coach van Brugge en Anderlecht overleden
Foto: © SC

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

Norberto Höfling is overleden. De Roemeen stond bekend als de man die het professionalisme introduceerde bij Club Brugge. Later was hij ook actief bij AA Gent en Anderlecht.

Höfling (° 20 juni 1924), was amper 33 toen hij in 1957 door Club Brugge als nieuwe coach werd aangesteld. Hij had als voetballer een ruime ervaring opgebouwd bij tal van clubs, waaronder Dynamo Kiev, MTK Boedapest, Vicenza en Lazio Roma. Club Brugge werd zijn eerste trainersjob en dat voor maar liefst zes seizoenen.

Een conflict met sterspeler Fernand Goyvaerts leidde uiteindelijk tot een breuk tussen Club en Höfling. De Roemeen ging daarna, in 1963, in op een lucratieve aanbieding van Feyenoord. Nadien trainde hij ook nog Racing White, de fusie van Racing Brussel en White Star en opnieuw Club Brugge.

De tweede Brugse Höfling-periode duurde evenwel slechts één seizoen. Bij Anderlecht, dat vijfmaal op rij kampioen was geworden, werd Höfling in 1968 binnengehaald. Het werd echter een huwelijk van korte duur, dat al na enkele maanden op de klippen liep. Een jaar later verkaste de succescoach naar het pas naar tweede klasse gedegradeerde Daring, waar ene Michel Verschueren toen manager werd en voormalig Rode Duivel Jean Nicolay (ex-Standard) in doel stond. Maar Höfling slaagde ook daar niet.

Een volgend trainersavontuur bracht Norberto naar de Belgische kust, waar hij het afgegleden AS Oostende trainde. In twee jaar tijd bracht hij de kustploeg terug van derde naar eerste klasse. Halfweg het seizoen ’75-’76 kwam er echter het verrassend ontslag.

Na een sabbatjaar werd de trainer in 1977 naar AA Gent gelokt, om de uit derde klasse gepromoveerde Buffalo’s opnieuw op weg naar eerste klasse te zetten. Dat lukte echter niet, en de stilaan uitgebluste Höfling trok zelf zijn conclusies. Op zijn 54ste kapte hij met het trainersbestaan. Norberto Höfling is altijd in Brugge blijven wonen, waar hij met zijn echtgenote en met zijn zoon enkele handelszaken opstartte. Hij werd 80 jaar.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties