Standard-STVV de slag om Haspengouw

Mario Lelievre
| 0 reacties
Standard-STVV de slag om Haspengouw
Foto: © SC

Volg STVV nu via WhatsApp!

Wedstrijdvoorbeschouwing

Zaterdag staat de Strijd om Haspengouw weer op het programma, de derby der vurige steden. Opnieuw een derby maar een derby met een compleet ander karakter dan die tegen Genk. Laten we vooraf even de inzet bekijken. Voor Standard is de opdracht duidelijk. Als het aanspraak wil maken op de 3de plaats mag er geen 2de maal op rij verloren worden, men verwacht niets minder dan de 3 punten. Voor STVV liggen de zaken iets anders. Een overwinning zou de laatste stap richting redding kunnen zijn, maar verlies zou op zich nog geen ramp zijn mits wat medewerking van Lierse, G. Beerschot en Genk tegen respectievelijk Brussels, Bergen en Oostende.

De aanloop naar de derby verloopt tot nu toe niet vlekkeloos voor de Luikenaars. Na de reeks van 15 wedstrijden zonder verlies, kwam dat er toch tegen Anderlecht. Standard leek op het eind nog een puntje uit de brand te slepen na de late gelijkmaker, maar moest zich in blessuretijd toch gewonnen geven. Bovendien kwam er deze week het nieuws dat trainer D' Onofrio zijn contract niet wenst te verlengen. Het bestuur van Standard lijkt er echter professioneel mee om te gaan en gaat in alle rust op zoek naar een nieuwe coach voor volgend seizoen. In de wandelgangen vallen de namen van Walter Meeuws, Hugo Broos, ex-kanarie Marc Wilmots maar vooral Roland Courbis. Courbis was in het verleden al aan de slag bij Marseille. Voorlopig is hij nog aan de slag bij Ajaccio maar zijn contract loopt aan het eind van dit seizoen af, ideaal voor het Standard-bestuur dat geen contract wenst af te kopen. Op deze 2 feiten na, lijkt het peis en vree aan de Maas. Bovendien zal Sclessin zaterdag uitverkocht zijn. De derby lokt altijd wat meer volk en een actie waarbij vrouwen en kinderen gratis binnen mogen zorgde halfweek al voor de melding dat Sclessin uitverkocht zal zijn. Het belooft een warm avondje te worden.

De laatste nederlaag was tot vorige week nota bene tegen Sint-Truiden, jawel de 4-1 pandoering. Bij Sint-Truiden sloeg men vorige zaterdag omstreeks kwart voor 10 een zucht van opluchting. De ploeg had zich op het veld duidelijk de meerdere getoond van la Louvière maar moest wachten tot de laatste minuten vooraleer Egon Wisniowski het verschil ook op het scorebord kon duidelijk maken. Door de winst van Oostende en Bergen werd de kloof niet vergroot maar ze werd wel behouden en men zat alweer een speeldag verder. Zolang er een marge van meer dan 1 winstmatch is, kan de club relatief rustig ademen. Puntengewin is desalniettemin zeer welkom om zonder al te veel druk aan de match tegen Westerlo, 1 van de 2 resterende haalbare kaarten, te kunnen beginnen.

Achter de coulissen werd Marco Nijs ondertussen definitief vastgelegd voor volgend seizoen. Toch een versterking die het gebrek aan linksvoetigen in de huidige kern moet compenseren, zeker met het nakende vertrek van Tom van Imschoot. Er moeten in de ploeg van Sint-Truiden geen grote veranderingen verwacht worden. De ploeg van zaterdag deed het op het veld alvast zeker niet slecht. Iets meer koelbloedigheid is, al het hele seizoen, meer dan welkom want er mogen zaterdag geen geschenken verwacht worden van de Luikse buren. Bij de Luikenaars hoogst waarschijnlijk geen grote verrassingen. Het verdedigende blok staat er met Léonard en Deflandere op de flanken en het duo Onyewu-Dragutinovic centraal. Op het middenveld vinden we Geraerts, Assou-Ekotto en Walasiak terug. Geraerts heeft zich ondertussen opgewerkt tot een echte versterking en Assou-Ekotto is de stabiliserende factor die de Luikenaars in de heenronde regelmatig misten. Walasiak lijkt zijn plaats heroverd te hebben na een heenronde waarin hij het vooral hield bij bankzitten en belabberde prestaties afleveren. Nochtans heeft Walasiak al in het verleden bewezen een kwelduivel te kunnen zijn. Aanvallend vinden we de flankaanvallers Conceiçao en Rapaic. Rapaic scoort daarbij iets minder goed dan Conceiçao naar mijn mening. In de spits loopt Sambegou Bangoura. Vorig jaar half afgeschreven maar ondertussen wel een vaste waarde. Met zijn gestalte kan hij dan ook als ideaal aanspeelpunt dienen voor o.a. de voorzetten van Conceiçao en Rapaic.

De kanaries staan dus voor een moeilijke verplaatsing naar een ploeg die zich bovendien geen puntenverlies meer kan permitteren. Voor zaterdag mogen we dus een furieuze start van Standard verwachten en de Truienaars zullen stevig weerwerk moeten bieden in het middenveld en op de flanken om de aanvoer naar Bangoura lam te leggen. Indien de ploeg lang de nul kan houden, kan de druk zich tegen Standard keren en hun spel nerveuzer maken. Als dat gebeurt, komen er zeker kansen om 1 of meerdere punten te rapen. Als Sint-Truiden echter snel op achterstand komt, kan het evenzeer een pandoering worden. Zaterdag zal er dus stevig gebikkeld moeten worden door een stevig blok willen de bezoekers een degelijke kans maken. Het recente verleden spreekt in ieder geval voor Sint-Truiden. Het is van 1999 geleden dat Standard Sint-Truiden nog eens thuis kon kloppen, nog volgens die statisteieken zou men zaterdag een gelijkspel verwachten. Dat zou voor beiden ploege niet veel waard zijn. Standard verliest eerder 2 punten dan dat het er 1 wint en ook in de degradatiestrijd zou 1 puntje niet zo'n groot effect hebben. Al is ieder punt onderin natuurlijk welkom en vormt een gelijkspel tegen Standard wel een mentale boost. Afwachten wat het geeft en hopen op een verrassing.

Afspraak zaterdag in een uitverkocht Sclessin voor de Derby van Haspengouw.

Tim Thijs


De businschrijvingen voor de wedstrijd Standard-STVV van morgenavond blijven binnenstromen op Staaien. Het belooft een helse sfeer te worden daar in Luik. Inschrijven voor de bussen kan via: 011/68.01.44 of 0472/63.67.23

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties