Groep 8: Wilhelmsson en Butina winnen

Steurbaut Kersten

In groep 8 lijken de kaarten verdeeld. Kroatië en Zweden wonnen beiden hun partij en strijden om de eerste plaats. Hongarije, dat met moeite won van IJsland, en Bulgarije volgen al op respectabele afstand van beide ploegen.

Kroatië kreeg met een verplaatsing naar Bulgarije geen makkelijke wedstrijd voorgeschoteld. De Bulgaren moesten winnen om nog kans te maken op een ticket voor het WK 2006, maar na 20 minuten waren de Bulgaren al op achtervolgen aangewezen nadat Marko Babic de score in Sofia had geopend. Een klein kwartier na de pauze werd die voorsprong zelfs verdubbeld via Igor Tudor. Na 72 minuten bezorgde Martin Petrov de Bulgaarse supporters nog even hoop, maar Niko Krancjar schoot al die hoop 8 minuten later al aan diggelen. Bij Kroatië stond Tomislav Butina in het doel.

Zweden kreeg met Malta een op papier veel makkelijkere opdracht dan Kroatië. Christian Wilhelmsson en ploegmaats stelden de supporters niet teluer en zorgden voor een aangename pot voetbal. Voor de rust was de wedstrijd na doelpunten van Mattias Jonson, uitblinker Anders Svensson, Christian Wilhelmsson en Zlatan Ibrahimovic al beslecht. In de tweede helft ging het er rustiger aan toe. Fredrik Ljungberg en Johan Elmander, ingevallen voor Wilhelmsson, pikten ieders nog een doelpuntje mee: 6-0.

In Reykjavek zorgden IJsland en Hongarije voor een spannende wedstrijd. Eidur Gudjohnsen bracht de thuisploeg al snel op voorsprong. Vlak voor de pauze kreeg Hongarije echter een strafschop. Zoltan Gera bracht de bezoekers vanop de stip op gelijke hoogte. Tien minuten pauze mocht hij dit nog eens overdoen. Kristjan Sigurdsson bracht de bordjes weer op gelijke hoogte. Maar het mocht niet baten want Szabolcs Huszti zorgde voor het verdict: 2-3.