Duitsland met moeite, Frankrijk vlot

Nils Vanbellingen

Op de eerste speeldag in groep B van het EK vrouwen heeft favoriet Duitsland zijn eerste wedstrijd gewonnen. De Duitsers versloegen Noorwegen met het kleineste verschil en met veel moeite. Frankrijk had het een stuk makkelijker: de Françaises klopten Italië vlot met 3-1.

Duitsland begon als groot favoriet aan de wedstrijd, maar ondervond al snel dat het de Noren niet mocht onderschatten. Al na vier minuten kregen de Scandinaviërs een grote kans op de openingstreffer, maar doelman Rottenberg bracht erg knap redding op een schot van Unni Lehn. Op het kwartier solliciteerde Ingrid Stensland naar het doelpunt van het tornooi, maar haar lob van iets over de middenlijn ging rakelings naast het doel, tot opluchting van een verraste Rottenberg. Na 38 minuten kreeg Kerstin Garefrekes aan de overkant de kans op de 1-0 na een verlengde voorzet, maar de middenveldster trapte naast.

In de tweede helft namen de Duitsers meer controle, maar Noorwegen bleef stevig weerwerk bieden. Zowel de Duitsers als de Noren hadden kort na de rust via respectievelijk Inka Grings en Marit Christensen goeie kansen, maar het bleef wachten op de openingstreffer. Die kwam er kort na het uur: Navina Omilade speelde tot bij Conny Pohlers, die via binnenkant paal binnenschoot. Een harde noot voor de meer dan verdienstelijke Noren, die na de treffer niet echt meer bij machte waren om nog op zoek te gaan naar de gelijkmaker.

In de andere wedstrijd had Frankrijk heel wat minder lastig met Italië. De Azzuri hadden nogtans de eerste goeie kans van de wedstrijd toen Ilaria Pasqui er in de 13e minuut vandoor ging, maar haar schot werd gered door Sarah Bouhaddi. De goal viel drie minuten later aan de andere kant: Sandrine Soubeyrand stak de bal knap tot bij Hoda Lattaf, die niet twijfelde. Na 20 minuten stond het al 2-0: Lattaf werd eerst nog tot tot twee keer toe ontzegd door een verdedigster en de deklat, maar Marinette Pichon trapte de tweede rebound binnen. Na een half uur was de wedstrijd helemaal gespeeld: Soubeyrand knalde van ver op de lat, maar ook ditmaal was Pichon bij de pinken om de rebound tegen de netten te schieten. Vlak voor het rustsignaal kregen beide teams nog een dijk van een kans, maar Lattaf trapte op de lat terwijl Tatiana Zorri van dichtbij niet verder kwam dan het zijnet.

De tweede helft was een maat voor niets: Frankrijk nam gas terug, en Italië was niet bij machte om echt nog wat terug te doen. Zeven minuten voor affluiten lukte Chiara Gazzoli toch nog de eerredder. Een kwartier eerder had Soubeyrand nog maar eens de lat getroffen. Frankrijk gaat door deze zege aan de leiding in groep B, terwijl Italië op de laatste plaats begint. Dinsdag wordt niet gespeeld, woensdag wordt de tweede speeldag in groep A afgewerkt.