Analyse Seizoensanalyse KAA Gent

Mathieu De Coensel
| 0 reacties
Seizoensanalyse KAA Gent
Foto: © SC

Volg KAA Gent nu via WhatsApp!

Einde van het nieuwe seizoen, opnieuw tijd voor een nabeschouwing met bespreking van wat de buffalo’s dit seizoen zoal neergezet hebben.
 
In het begin van het seizoen werd KAA Gent getipt als revelatie voor dit nieuwe seizoen. Revelatie zijn ze niet geworden, want dat werd Charleroi, die één plaatsje hoger eindigden dan de buffalo’s. Seizoen editie 2004-2005 kunnen we dan best ook indelen in twee helften, de sterke heenronde en de zwakke terugronde.
 
In de heenronde hebben de buffalo’s uitstekend werk geleverd, want ondanks vele blessures eindigde men op een zeer mooie 4e positie. Toch was in die heenronde niet altijd alles in orde. Gent had zéér veel last van blessureleed, en zo moest dit opgevangen worden tijdens de wedstrijden. Georges Leekens slaagde in deze opdracht, en liet zelf jeugdspelers oproepen om noodgedwongen in de A-kern te komen spelen. Ook scoren was toen nog niet het grootste probleem van de buffalo’s, want men scoorde 31 doelpunten in de heenronde. In de heenronde waren er dus vooral positieve dingen op te merken in Gent, enkel het opstootje tussen Cherrad en Oussalah zorgde voor wat opschudding, maar deze werden dan buiten gesmeten door het bestuur.
 
Voor de terugronde werd Gent voorzien van een aantal nieuwe spelers, waaronder Smoje, Mirvic, Hakonsen,… Hiermee wilde men de blessures toch een beetje opvangen. Smoje liet in ieder geval een zeer goede indruk na, en is nu zelfs al een publiekslieveling geworden bij de Gentenaars. Toch verliep het in de terugronde helemaal niet zo vlot is in de heenronde. Ondanks de nieuwe spelers kwamen de buffalo’s niet echt op de rails in de terugronde. Vooral aanvallend ging het de buffalo’s niet voor de wind. Veel kansen konden ze niet creëren, en als ze dan al eens een kans creëerden werd deze vaak verkwist. In de terugronde scoorde Gent maar 15 doelpunten, dit is maar liefst de helft van het aantal doelpunten in die goede heenronde, en dit zegt meteen ook veel over de aanval in deze ronde. Voor een ploeg met als ambitie een Europese plaats werd in de terugronde gewoon te zwak en met te weinig inzicht en inzet gespeeld. Vooral aanvallend zullen de buffalo’s wat versterking kunnen gebruiken als ze deze ambitie ook willen waarmaken. Conclusie: Gent doofde uit en was nog maar een schim van wat het in de heenronde was.

Verdedigend versterkten de buffalo’s zich blijkbaar wel. Dario Smoje toonde zich een grootse verdediger, en in cijfers toont zich dit met ‘slechts’ 14 tegendoelpunten. Al is dit vooral ook de verdienste van een uitmuntende Fréderic Herpoel die dit seizoen ook werd verkozen tot ‘Buffalo van het jaar’.
 
Over het algemeen staat Gent al bij al niet zo slecht, met een 6e plaats in de competitieranglijst, want Gent werd bijna een volledig seizoen geteisterd door blessures. Leekens moest dus puzzelen met zijn opstellingen, en deed dit naar behoren. Toch kwam er ook kritiek van de supporterskant aan het adres van Leekens, dit omdat hij Matthieu Verschuere vaak op de bank liet starten, wat niet naar de zin was van alle Gentse fans. Een 6e plaats is dus niet slecht, maar een ploeg met de ambities van KAA Gent moet het wellicht toch beter doen, want men valt alweer uit alle prijzen, want ook de beker werd een flop.
 
Toch mogen de blessures ook geen excuus zijn voor enkele wanprestaties die de buffalo’s neerzetten in die zwakke terugronde. Niet alleen het aantal doelpunten was laag, maar ook het spelniveau, vreemd, want in de heenronde was dit wel een punt waarin Gent geslaagd was.
 
In de heenronde kunnen we Gent dus beschouwen als een zeer geslaagde ploeg, in de terugronde was er een grote terugval met enkele zwakke prestaties.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties