Jeugdteams strijden in Nederland om WK

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Jeugdteams strijden in Nederland om WK
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vandaag start in Nederland het wereldkampioenschap voor de jeugd afgetrapt. “En dan?”, hoor je meteen veel mensen zeggen. Wel, ze hebben ongelijk, want op het WK voor -20-jarigen krijgt je traditioneel de vedetten van de toekomst te zien. Ook dit jaar is dat het geval.

Enkele jaren geleden haalde Nederland de organisatie van het jeugd-WK binnen. Onze noorderburen zijn niet weinig trots op hun prestatie. “Dit is ons grootste toernooi sinds de Olympische Spelen van 1928. Het EK van 2000 telt niet mee, want dat deden we samen met België”, vertelde toernooidirecteur Harry Been in De Standaard. Toch beperkte Been zich voor dit toernooi tot de kleinere stadions. Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven zien het WK aan hun neus voorbijgaan. Het zijn “lilliputters” Tilburg, Kerkrade, Enschede, Emmen, Utrecht en Doetinchem die 's werelds beste jeugdspelers mogen ontvangen. Een bewuste keuze, want de organisatie wil volle stadions.

Groep A: Nederland, Japan, Australië en Benin
Vanzelfsprekend is gastland Nederland aanwezig op het wereldkampioenschap. Onze noorderburen zitten in een relatief makkelijke poule met Australië, Benin en Japan. Nederland kan een meer dan aardig team opstellen. Met Maduro, Ron Vlaar en Ryan Babel beschikt het over drie volwaardige internationals. Ook Owusu Abeyie Quincy valt absoluut niet te onderschatten. Quincy werd in een ver verleden nog afgetest bij Anderlecht, maar ondertussen maakt hij wel het mooie weer bij de jeugdelftallen van Arsenal. De vijfde sterspeler is Collins John, die regelmatig mee mag ballen bij Fulham.

De eerste tegenstander van Nederland is Japan. De eilandbewoners zijn uitgegroeid tot een vaste waarde op het jeugd-WK, met als uitschieter de finaleplek in 1999. Toch bevat het team van Japan weinig bekenden. De sterspeler is Takayuki Morimoto. Deze 16-jarige aanvaller kroonde zich tot de jongst scorende speler in de Japanse competitie. Op het afgelopen Aziatische kampioenschap vond Morimoto al twee keer de weg naar de netten.

Australië is nog zo'n team met onbekende spelers. De meesten onder hen geraakten totnogtoe niet verder dan de eigen competitie. De bekendste is wellicht middenvelder Dilevski, die onder meer in de jeugdelftallen van PSV en Tottenham Hotspur actief was. Ook Celeski beschikt over een aardige portie talent, getuige daarvan het feit dat Chelsea hem al enkele keren kwam scouten. De Young Socceroos weten in ieder geval wat scoren is, want in vijf kwalificatiewedstrijden trof men 46 keer raak.

Het Afrikaanse Benin is de vierde en laatste ploeg in Groep A. Tot voor een jaar was Benin een voetbaldwerg, maar sinds de deelname aan de Afrikaans Kampioenschap ging het niveau er met rasse schreden op vooruit. De meeste Beniners spelen in de Beninse en Franse competitie. De belangrijkste pion in het elftal is Abou Maíga, die actief is bij het Franse Créteil. Ook van Benoit Tardieu (Auxerre) en Mathieu Adeniyi mogen we wat verwachten.


Groep B: China, Panama, Turkije en Oekraïne
In Groep 2 vinden we naast China en Panama ook twee Europese teams terug, namelijk Oekraïne en Turkije. China wordt door velen als het sport- en voetballand van de toekomst gezien. Het wordt tijd dat de Chinese jeugdspelers dat gaan bewijzen. De gekendste speler is ongetwijfeld Dong Fangzhuo, de 18-jarige aanvaller die door Manchester United aan Antwerp werd uitgeleend. Fangzhuo is meteen de enige Chinese jeugdspeler die in Europa actief is. Al de rest voetbalt nog in eigen land.

Eén van de lilliputters op dit toernooi is ongetwijfeld Panama. Het Midden-Amerikaans land zakt wel al voor de tweede keer op rij af naar het WK voor -20-jarigen. De Panamezen nemen geen enkele Europese speler mee.
Armando Gun, de man die op het vorige WK de enige goal van Panama scoorde, is er wel weer bij.

Turkije wordt door de kenners gezien als een serieuze outsider voor de eindzege. De Turken beschikken over een selectie met een stevig aantal spelers van de Turkse grote drie: Fenerbahçe, Galatasaray en Besiktas. Ali Oztürk bijvoorbeeld, de man die Turkije vorig seizoen met een hattrick richting de finale van het Europees Kampioenschap voor -19-jarigen trapte. Ook naamgenoot Sezer Oztürk is geen onbekende, want hij is actief bij het Duitse Bayer Leverkusen.

Oekraïne is nog zo'n voetballand van de toekomst. De Oekraïners beschikken over een stevige portie individueel talent, die bovendien nog eens wordt aangevuld met de typische Oekraïense discipline. Dat leidde vorig jaar tot een halve finale op het EK voor -19-jarigen. Artem Milevskyy is het schoolvoorbeeld van de Oost-Europese spelwijze. Hij weet uitstekend techniek en kracht met elkaar te combineren. Oppassen voor die Oekraïners, als je het ons vraagt. 

Groep C: Spanje, Chili, Honduras en Marokko
Groep C is een veeleer zuiders onderonsje. Spanje moet het in deze groep in principe makkelijk halen van Marokko, Chili en Honduras. De Spanjaarden zijn de huidige Europese kampioen en één van de topfavorieten voor de eindzege. Met Juanfran en Cesc Fabregas beschikken ze over twee van de meest gekende spelers op het toernooi. De eerste is actief bij Real Madrid en wordt gezien als de opvolger van Luis Figo. Fabregas krijgt dan weer regelmatig zijn speelminuten bij het Engelse Arsenal en wordt gezien als één van de grootste talenten ter wereld.

De Chilenen wisten zich in de kwalificaties maar op het nippertje te plaatsen voor het WK. Toch maken ze een mooie kans op de volgende ronde. Chili heeft weinig bekende namen, maar vanuit Zuid-Amerika klinkt er enkel lof over het team. Alleen defensief loopt het stroef, getuige daarvan de 18 tegendoelpunten in 9 kwalificatiewedstrijden. Matías Fernandez, de spelmaker van het team, is de meest bepalende speler. Zijn inbreng is van onschatbare waarde. Fernandez' vrije trappen zijn een gevaar voor elke doelman. In de beslissende kwalificatiewedstrijd zette Fernandez twee keer de netten bol, twee keer gebeurde dat vanuit een stilstaande fase.

Marokko is opnieuw zo'n team met veel talent. Eigenlijk wordt hier België een klein beetje vertegenwoordigd, want de middenvelder Rachid Tiberkanine is in ons land geboren en getogen. Hij kwam ter wereld in Antwerpen, werd opgeleid door FC Luik en Germinal Beerschot en trok daarna naar Ajax Amsterdam. Niettemin verkoos Tiberkanine het land van zijn ouders boven België. Een andere gekende naam is Salah Sbai, die bij SK Ronse actief is. Ook Benzouien van Beringen Heusden-Zolder is er bij.

Het vierde team in groep C is Honduras. Deze Amerikaanse counterploeg wist zich voor de vierde keer te plaatsen voor het jeugd-WK. De bekendste naam is Nery Turcios, die bij FC Twente voetbalt. Voor de rest voetballen bijna alle spelers in eigen land. Cesar Guity is de ster van het elftal. Dankzij zijn snelheid en scorend vermorgen past hij perfect in het countersysteem van Hondarus. Oppassen geblazen!


Groep D: Argentinië, Duitsland, Egypte en Verenigde Staten
De meest aantrekkelijke poule is ongetwijfeld groep D. Naast de Verenigde Staten vinden we hier topfavoriet Argentinië, het altijd gevaarlijke Duitsland en Egypte terug. Bij de VS vinden we de speler terug die nu al als dé speler van het toernooi bestempeld wordt. We hebben het over niemand minder dan Freddy Adu. Dit 16-jarige toptalent wordt nu al als de nieuwe Pele gezien. Hij speelt wekelijks de pannen van het dak in de Amerikaanse competitie en wordt gevolgd door zowat alle Europese topclubs. Over iets minder dan een jaar zien we hem ongetwijfeld aan het werk op het grote WK in Duitsland. Andere bekenden zijn Jonathan Spector van Manchester United en de zeer beloftevolle Eddie Gaven.

Naar welk toernooi je ook gaat zien, Argentinië is er altijd bij. Ook dit keer is dat het geval. De Argentijnen zijn zelfs topfavoriet voor de toernooizege. Dat is geen toeval, want drie van de voorbije vijf jeugd-WK's gingen naar Buenos Aires. De sterspeler is ongetwijfeld de 17-jarige Messi. Messi speelt al sinds zijn twaalfde bij FC Barcelona en is zelfs de jongste speler die op het wedstrijdblad van de Catalanen kwam te staan. Messi is trouwens de enige speler van Argentinië die niet in de inheemse competitie actief is.

Het Duitse voetbal maakt de laatste jaren een mindere periode door, maar niettemin blijven onze oosterburen altijd gevaarlijk. Het grootste talent van Duitsland is Michael Delura. Delura is actief bij Schalke 04 en mocht daar al enkele keren proeven van de Bundesliga.

Egypte is al voor de derde keer op rij aanwezig op het jeugd-WK. In 2001 verbaasden de Farao's de wereld met een knappe derde plaats. Gezien hun sterke poule, is de kans klein dat dat opnieuw zal gebeuren. Ahmed Ferrag is de gevaarlijkste speler van Egypte. Ferrag is in clubverband bij Sochaux actief. Hij is één van de weinige Egyptische spelers die in Europa speelt.


Groep E: Canada, Italië, Colombia en Syrië
In Groep F moet vooral Italië in staat worden geacht de kwartfinales te bereiken. Twee jaar geleden speelden de Italianen Europees kampioen, maar op het vorige EK liep het een stuk minder. Toch blijft Italië een kanshebber op de beker. Andrea Alberti is van goudwaarde voor het team. De aanvaller toonde zich op de voorbije EK's, al komt hij bij Brescia niet veel aan spelen toe.

Syrië is er na 10 jaar afwezigheid weer bij. Bekende spelers heeft Syrië niet, aangezien elk lid van het team in eigen land voetbalt. De bepalende man in het elftal is Majed Al Haj, die met zijn killer-instinct een gevaar is voor elke doelman.

De Canadezen zijn er al voor de zevende keer bij. De
Maple Leafs wonnen al hun kwalificatiewedstrijden en geraakten dus met gemak in Nederland. Canada heeft heel wat spelers met Europese ervaring. Marcel De Jong van Helmond Sport bijvoorbeeld, en Edgar David van Newcastle United.

Colombia vervolledigt groep E. Van de Colombianen wordt wel wat verwacht, want twee jaar geleden eindigden ze nog derde op het jeugd-WK. Hugo Rodallega is de man om in het oog te houden bij Colombia. De aanvaller scoorde in de kwalificaties elf keer, waaronder vier keer tegen Bolivië.


Groep E: Brazilië, Zuid-Korea, Zwitserland en Nigeria
Ook Groep E belooft leuk en spannend te worden. Brazilië is uiteraard favoriet. De Kanaries verdedigen in Nederland hun titel. Een deel van het huidige team won daarnaast ook al het WK voor -17-jarigen. Brazilië pakt in Nederland uit met spelers die in de eigen competitie actief zijn. Enkel Filipe, een jong talent van Ajax Amsterdam, werd daar aan toegevoegd. Naast Flumineses Diego is ook middenvelder Fernandinho een speler met een mooie toekomst.

Zwitserland zou wel eens de verrassing van het toernooi kunnen worden. De Zwitsers beschikken over een uitstekende generatie, met onder meer PSV's Johan Vonlanthen en Arsenals Philippe Senderos. Daarnaast heb je nog Johan Djourou (eveneens Arsenal), Barnetta (Hannover 96) en Ziegler (Tottenham). Dat de Zwitsers kunnen verrassen, bewezen ze al in 2002, toen ze het EK voor -17-jarigen wonnen. In ieder geval, met het oog op het EK 2008 in eigen land, is Zwitserland gebrand op een goede prestatie in Nederland.

Zuid-Korea kom je altijd wel tegen op de grote toernooien. Het schiereiland is het meest succesvolle Aziatische jeugdvoetballand, getuige daarvan de 11 zeges in het Aziatisch kampioenschap. Park Chu-Young vormt de belangrijkste schakel in het Koreaanse geheel. Op de afgelopen Asia Cup werd hij verkozen tot beste speler van het toernooi.

We sluiten af met Nigeria, dat eveneens een erg talentvolle generatie heeft. De Nigerianen beschikken met Taye Taiwo (Marseille) en Okoronkwo (Hertha Berlijn) over enkele ervaren spelers. Hun tegenstanders mogen alvast uit hun doppen kijken.

Tijdens het WK zullen we u op voetbalkrant.com regelmatig op de hoogte houden van de stand van zaken in Nederland. Daarnaast zendt de NOS (Nederland 2) elke dag een programma rond het WK uit. De wedstrijden van Nederland worden allemaal rechtstreeks uitgezonden, maar daarover kan u meer vinden in onze programmagids.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties