MEDIAWEEK: de start

Rita De Meyer
| 0 reacties
MEDIAWEEK: de start
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Belgische voetbalclubs beginnen aan hun voorbereidingen, de transfers kennen hun apotheose en natuurlijk zit de media er bovenop. Maar ook de media blijft niet gespaard van transfers, geruchten en oorlog om voetbalrechten.
Vanaf deze week volgen wij wat andere voetbalmedia schrijven en vertellen en wat er beweegt in het mediacircus zelf. "De Mediaweek" is vooral een ludieke kijk op de voetbalpers en relativeert wat er rond het voetbalspelletje gebeurt. Want dat is voetbal natuurlijk nog steeds: een spel.



Woensdag 29/6
 
Nadat bekend werd dat Rob Vanoudenhoven de VRT ruilt voor de VTM, kwam kort daarop het bericht dat Bart Raes de commerciële zender verliet voor Woestijnvis. Raes zou wel nog de finale van de Confederatiebeker tussen Brazilië en Argentinië omkaderen. Benieuwd hoe hij afscheid zou nemen, want die eer kreeg hij nog wel. Op de VRT zijn ze daar minder happig op. Aan de Reyerslaan zijn ze niet vergeten hoe Luc Appermont, die als eerste de overstap maakte van de VRT naar de VTM, bij z'n laatste optreden ooit vroeg aan de kijker om hem te volgen. 
 
Raes nam op een waardige manier afscheid van de VTM-kijker, hoewel hij bijna onderuit werd gehaald door studiogast Jan Wauters. Toen Bart z'n studiogasten bedankte voor hun komst, vroeg de voormalig VRT-corryfee of we hem - Raes dus - nog zouden terugzien. "Jaja", antwoordde Bart snel, waarop hij zich richtte tot de camera. In zijn boodschap had hij het over zijn band met het Belgische voetbal en de acht leuke jaren op de VTM-sportredactie. Goed gedaan Bart. 
 
Het eerste tv-interview met Timmy Simons op de Nederlandse televisie als nieuwe speler van PSV. Een blondine komt hem vragen of hij niet wil meedoen aan een tv-spel. Maar Timmy kan niet, hij heeft een reis geboekt. Aandringen helpt niet, Timmy gáát op reis. En dan wordt hij voor de camera van Studio Sport gesleurd. De bescheiden Simons zegt dat hij met PSV zal proberen even goed te doen als vorig seizoen. "Wil je die prestatie niet overtreffen?" vraagt de NOS-reporter verbaasd. Timmy maakt meteen kennis met de Nederlandse onbescheidenheid. Ambitieus en chauvinistisch, de Brabander went er best aan.
 
Jacques Sys vindt dat de journalisten, die het drankprobleem van Trond Sollied uit de doeken doen en die vroeger regelmatig zelf met de Noor potten pakten, een rode kaart verdienen. Dat schrijft hij in z'n wekelijkse Intro in Sport/Voetbalmagzine. Nochtans verwees hij daar in vorige Intro's ook graag naar. Al was het dan wel van "horen zeggen" of hij had het "ergens gelezen"...
 
Sport/Voetbalmagzine laat ook nog weten dat Canal Plus het volgende seizoen van de Champions League per speeldag twee matchen live gaat uitzenden en nog eens twee integraal later op de avond. Dat zal gebeuren over twee kanalen. De VRT mag wel als eerste kiezen welke wedstrijd zij rechtstreeks zal brengen, aangezien de openbare omroep nog één seizoen rechtenhouder is.
 
Donderdag 30/6
 
Juli is de maand dat de pers massaal wordt geïnviteerd op ploegvoorstellingen. Mijn eerste voorstelling wordt die van vierdeklasser VG Oostende. Niks spectaculairs, zou je denken, ware het niet dat de voorzitter niet kijkt op een euro meer of minder. Jean-Claude Van Biervliet wordt niet voor niets de Bernard Tapie van Oostende genoemd. En ons vermoeden klopt. Een driegangenmenu, en de horecaman heeft z'n beste koks laten aanrukken. Zo lok je grote persbelangstelling, beste clubleiders.
 
Vrijdag 1/7
 
Jan Ceulemans wordt overstelpt met telefoontjes van journalisten, na z'n aanstelling tot hoofdcoach van Club Brugge. "De media-aandacht rond mijn persoon is in mijn carrière als trainer nog nooit zo groot geweest", zegt hij in Het Laatste Nieuws. "Dat brengt heel wat extra druk met zich mee. Sinds ik mijn contract bij Brugge tekende heb ik elke dag al minstens dertig telefoontjes van journalisten moeten beantwoorden. Bij Aalst, Ingelmunster en Westerlo moest ik het met minder aandacht stellen." Reken maar dat die telefoontjes verdubbelen als de resultaten uitblijven, Sterke Jan
 
Zaterdag 2/7
 
De soap Bart Goor kent een dieptepunt wanneer hij massaal wordt uitgefloten op de eerste training van Feyenoord Rotterdam. "Pleur maar op!" riepen de fans volgens Het Laatste Nieuws. De krant weet ook dat Nederlandse journalisten die wat te kritisch geweest zijn voor de club uit de Kuip, ook wel eens bedreigingen ontvangen van de fans. Sommige reporters laten de Kuip zelfs links liggen, uit angst dat hen iets zou overkomen.
 
De Feyenoord-website weet nochtans van geen vijandigheid tegenover een of meerdere spelers. "De eerste training van het seizoen 2005/2006 is massaal bezocht door de Feyenoord-supporters. Ruim vijfduizend enthousiaste fans, waarvan meer dan de helft de training volgde vanaf twee speciaal geplaatste tribunes, gaven de ploeg van de nieuwe trainer Erwin Koeman een warm welkom. Met fakkels en bemoedigende spreekkoren voorzagen de aanwezige fans de eerste oefensessie van een speciaal karakter." Nou ja, warm onthaal kan je ook anders interpreteren natuurlijk...
 
Zondag 3/7
 
Gisteravond werd de finale voor het WK onder de 20 gewonnen door Argentinië dankzij twee strafschopdoelpunten van het Argentijnse wonderkind 'Rei' Messi. Het WK werd in Nederland gespeeld en gecoverd door de NOS, die samenwerkte met de jongerenzender BNNJohan Derksen - niet echt een Studio Sportfanaat, hij werkt mee aan Voetbal Insite bij concurrent RTL5 - vond de omkadering maar niets. 
 
In zijn wekelijkse column laat de hoofdredacteur van Voetbal International geen spaander heel van de jonge presentatrice Sophie Hilbrand. "Een leuk bekkie en een goede uitstraling zijn voor de verantwoordelijke televisiemakers blijkbaar belangrijker. Want deze juffrouw mag dagelijks ongelimiteerd overbodige, irrelevante en sullige vragen stellen aan de spelers. Die beschikken nog over onvoldoende persoonlijkheid om het vrolijke lachebekje duidelijk te maken dat ze geen trek hebben als figurant te fungeren in een schijtlollig BNN-format." 
 
Derksen maakt zich verder dik over het feit dat mensen zeggen dat Voetbal International de Privé (een Nederlands roddelblaadje) van de voetballerij is. "Zij weten niet wat ze zeggen. We volgen het topvoetbal kritisch en laten alle escapades in de privé-sfeer buiten beschouwing. Soms geeft dat problemen, dan kun je er niet omheen. Als een trainer niet functioneert vanwege zijn drankmisbruik, moet je man en paard noemen." Hallo, Jacques Sys? 
 
In het programma De Zomer van de Sterren op de VTM - ja een mediawatcher moet alles een keer bekijken om er te kunnen over oordelen - zien we naast Betty, Veronique De Kock en Fransesca Vanthielen, ook Jean-Luc Dehaene opdraven. Celie moet hem opjagen of ze komen te laat op een of andere receptie. Of hij ook zo weinig gepresseerd is als het om een match van Club Brugge gaat, dat lieten ze niet zien. 
 
Maandag 4/7
 
Het heeft gegoten in West-Vlaanderen en net nu beginnen drie West-Vlaamse clubs met hun eerste training. Mediabelangstelling genoeg in Brugge, waar Franky Van der Elst de assistent wordt van Jan Ceulemans. "Kijk daar, de vervanger van Simons staat op het oefenveld. Franky Van der Elst!'' is een veelgehoorde grap bij de massaal opgekomen supporters rond het oefenterrein.
 
In Roeselare, een van de meest getroffen steden, plonzen de spelers door de plassen op het veld. Koen De Vleesschauwer  loopt op kop en heeft geen lieve woorden over voor z’n ex-ploeg Moeskroen. “Ze zouden ginder beter eens een leugendetector plaatsen, dan zou er veel aan het licht komen.”
 
In Oostende is er geen spoor te bespeuren van Paul Okon. Wat blijkt, de Aussie heeft 's nachts een boodschap ingesproken op de voicemail van sportief manager Chris Roels. Hij kiest voor Cyprus en Nicosia en houdt z’n woord niet tegenover voorzitter Eddy Vergeylen. Okon: “In het laatste seizoen van mijn loopbaan kan ik deze centen niet zomaar opzij leggen. Sorry, duizend keer sorry.”
 
Nadat Gent een déjà vu had bij de soap rond Trond Sollied, moet dit Club Brugge ook bekend in de oren klinken. De Australiër beloofde indertijd ook aan Antoine Vanhove om bij Club Brugge te blijven, maar koos uiteindelijk voor een lucratief aanbod van Lazio.
 
Het is nu wel welletjes geweest met al die speculaties rond Bart Goor en Timothy Derijck, vinden ze in het Astridpark, en ze kondigen een persstop af.
 
Dinsdag 5/7
 
In z'n column Scherpgesteld vraagt Bart Audoore van Het Laatste Nieuws zich af wat er met de vrienden Jan, Franky en Marc zal gebeuren als Club Brugge slechte resultaten haalt. "Club ontsloeg in twintig jaar geen trainer meer", schrijft hij, "maar geen contractverlenging zal bij Ceulemans en co even hard aankomen als een C4. Degryse zal ooit afscheid moet nemen van één, twee, misschien wel drie vrienden. Maar wie weet, misschien is de vriendschap tussen de Kleine, de Caje, de Fox, de Nete en de rest sterk genoeg om zelfs dát te overleven." De Caje is alleszins voorbereid op de vele telefoontjes…
 
Nog in Het Laatste Nieuws komen de grillen boven van de wereldsterren op Live8. David Beckham gedroeg zich nog normaal, van vrouwtje Posh kon dat niet gezegd worden. Victoria Beckham zou zich als geen ander op de gratis wijn gestort hebben. Het vedettenkoppel ging net als de andere toppers naar huis met een tas vol juwelen en computermateriaal ter waarde van 10.000. Jaja, ze komen gratis naar Live8. Gestekakkers, noemen we dat hier in West-Vlaanderen.
 
Trond Sollied is vanmiddag eindelijk officieel voorgesteld als coach van Olympiakos Piraeus. In zijn kielzog volgen Chris Van Puyvelde en Cedomir Janevski hem naar Griekenland. Tiens, heb ik een tijdje geleden niet gelezen dat Herman Vermeulen, huidig STVV-coach en ex-assistent van de Noor in Gent, zei dat Trond wel aan hem zou denken als hij naar een buitenlandse topper trok? Zou Vermeulen een kaartje uit Kreta gekregen hebben van z’n beste maatje van toen? 
 
Jan de Jong
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties