Partick Thistle, in de schaduw van Celtic en Rangers

Mario Lelievre
| 0 reacties
Partick Thistle, in de schaduw van Celtic en Rangers
Foto: © SC

Partick Thistle Football Club
Een bestaan in de schaduw van grootmachten Celtic en Rangers 
 
Partick Thistle zag voor het eerst het levenslicht in 1876 te Partick, Glasgow. Thistle verwijst naar "distel", het nationaal embleem van Schotland, vandaar de naam. Tijdens zijn eerste 33 levensjaren speelde de club op tal van plaatsten waaronder Kelvingrove, Jordanvale, Muirpark, Inchview en Meadowside, tot ze in 1909 definitief verhuisden naar Firhill.
 
De eerste match in Firhill werd gespeeld op 18 september 1909 en werd gewonnen met 3-1 tegen Dumbarton Harp. De mijlpalen in de geschiedenis van Partick Thistle FC zullen altijd 1921 en 1971 blijven, toen wonnen ze respectievelijk de Scottish Cup en de Scottish League Cup. Beide successen waren tegen alle verwachtingen in, maar dat is nu net het handelsmerk van de club, onvoorspelbaar! De helden van 16 april 1921 versloegen de Rangers met 1-0 in Parkhaed. Op 23 oktober 1971 verpletterden ze die andere grote stadsrivaal, Celtic, met 4-1, bij de rust was het al 4-0.
 
"Firhill for Thrills"
 
Partick Thistle FC speelde door zijn geschiedenis heen opwindend, open en vloeiend voetbal. De resultaten waren soms tegenstrijdig en totaal onvoorspelbaar, maar niemand die daar om maalde. Een greep uit de opening van een nieuw seizoen: Op zaterdag startten ze de competitie met een 1-5 thuisnederlaag tegen Hiberian, op woensdag ging men met 2-5 winnen op Celtic om de zaterdag nadien op verplaatsing tegen St-Mirran ingeblikt te worden met 1-5. Van ontgoochelend over adembenemend tot beschamend en dit in een tijdspanne van amper één week... Partick Thistle FC, the giant killers van Schotland zeg maar. 
 
Twee keer wist Thistle zich te plaatsen voor Europa. De kwalificatie voor de Fairs Cup in 1963 werd verzekerd door derde te eindigen in de oude Schotse First Division in het seizoen 1961-1962. Glentoran werd wandelen gestuurd na een overtuigende 7-1 in totaal, maar in de tweede ronde werd Partick Thistle uitgeschakeld door het Tsjechislovaakse Spartak Brno. Op Firhill werd wel nog gewonnen met 3-2, maar in de terugwedstrijd werd het 4-0 voor Brno. De tweede Europese deelname kwam er in 1972 na het winnen van de League Cup een jaar eerder. In de eerste ronde werd Partick Thistle uitgeschakeld door het Hongaarse Honved Budapest met twee keer duidelijke 4-0 cijfers. 
De fans van de The Jags, zoals ze wel eens genoemd worden, zijn niet met miljoenen in hun soort zoals hun stadsgenoten zijn. Veel heeft natuurlijk te maken met het beperkte succes van Thistle. 

De grootste overwinning ooit van het onvoorspelbare Partick Thistle FC was de 16-0 winst tegen Royal Albert in de Schotse beker op 17 januari 1931. De grootste nederlaag dateert van 3 december 1885, 0-10 tegen Queen's Park. Een ander opmerkelijk record van de club is het snelste Britse doelpunt ooit, het staat op naam van Willie Sharp, hij scoorde na amper 7 seconden! Ook al zitten ze momenteel in de Schotse Second Division, derde klasse, er bestaat geen twijfel over dat de Partick Thistle FC geschiedenis nog onwaarschijnlijke hoogtepunten zal kennen in de toekomst...    
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Scottish Premier League

Nieuwste reacties