The Community Shield: een vergiftigd geschenk?

Tom Ceusters
| 0 reacties
The Community Shield: een vergiftigd geschenk?
Foto: © SC

Zondagnamiddag wordt het Engelse voetbalseizoen voor de topklassers op gang geschoten met de strijd om The Community Shield tussen kampioen Chelsea en FA Cup-winnaar Arsenal. Voor beide ploegen de laatste grote test voor het begin van de competitie: is iedereen in vorm, vormen de nieuwe spelers een meerwaarde, laten de vertrekkers geen leemtes achter? Zondagavond weten beide coaches en hun aanvang meer...


De vloek van Het Schild

Of niet? Als we de statistieken er even bijnemen, valt onmiddellijk op dat het binnenrijven van de Engelse Supercup geen garantie is voor succes tijdens het vervolg van het seizoen. Integendeel zelfs: in de voorbije twintig jaar slaagden maar drie ploegen erin later ook de titel te pakken. Liverpool speelde het klaar in '89-'90, Manchester United deed het The Reds na in '93-'94 en in '96-'97. 

Ook in de FA Cup kent de winnaar van The Community Shield weinig succes: Liverpool ('88-'89), Manchester United ('93-'94 en '03-'04) en Arsenal ('02-'03 en '04-'05) zijn de uitzonderingen.

Nog erger wordt het in Europa: geen enkele Supercup-winnaar kon in hetzelfde seizoen ook een Europese Beker veroveren.


Transfers

Slechte voortekens dus, maar statistieken zijn er om gebroken te worden. Het doel van Chelsea-manager Mourinho is in elk geval de Champions League. Hij versterkte z'n team met ondermeer linksback Asier del Horno en rechtsbuiten Shaun Wright-Philips, en haalde Hernan Crespo terug na een uitleenbeurt bij Milan. Ook Lyon-middenvelder Essien blijft in de running voor een transfer richting Blues.

Arsene Wenger beleefde minder plezier in de zomer: de Fransman zag landgenoot en sterkhouder Patrick Vieira vertrekken naar Juventus. De donkere middenvelder was jarenlang de drijvende kracht achter het succes van Arsenal, een zware taak rust dus op de schouders van zijn opvolger. En dat is Alexander Hleb, een Wit-Russische middenvelder, overgekomen van Vfb Stuttgart. Hleb is trouwens de enige transfer die Wenger deed: Arsenal lijkt dit jaar niet merkelijk versterkt te zijn.


Geblesseerd of fit?

Chelsea
zal het waarschijnlijk moeten doen zonder Wayne Bridge en Arjen Robben, die nog sukkelt met de hamstrings. Mourinho kan wel opnieuw rekenen op William Gallas, terug aan het trainen na een knieblessure.
Arsenal moet het nog twee weken zonder Sol Campbell doen, maar verder is iedereen fit. Geen selectieproblemen voor Wenger dus.


De confrontatie


Arsenal tegen Chelsea, dat is een duel tussen twee Engelse topclubs met elk een "speciale" manager: de arrogante Mourinho tegen de norse Wenger. Voor elke topmatch ontstaat er wel een brandje, en ook nu is het niet anders: de Arsenal-manager heeft commentaar op de transfers van de Blues. Mourinho laat die commentaar langs zich heen glijden, maar opent wel de aanval op Arsenals vice-voorzitter David Dein: de Chelsea-manager beschuldigt Dein, die ook in de FA zetelt, ervan Arsenal te bevoordelen.

Bij Arsenal is men ook de zaak "Ashley Cole" nog niet vergeten: Mourinho benaderde de Arsenal-verdediger zonder dat de club daarvan op de hoogte werd gesteld. Heel Engeland op stelten, met uiteindelijk als enige gevolg een boete voor Chelsea. Want Cole bleef Arsenal trouw.

Pittig detail: Chelsea kon al 18 wedstrijden niet meer winnen van Arsenal.


Het verleden

Nooit eerder stonden beide teams tegenover elkaar in de strijd om The Community Shield.

Arsenal trok in 18 deelnames 11 keer aan het langste eind, waarvan de laatste keer vorig jaar. Chelsea won 2 keer op 4, de laatste keer in 2000 tegen Manchester United.



De wedstrijd wordt gespeeld in het Millennium Stadium te Cardiff, en staat onder leiding van referee Howard Webb

Voor een uitgebreid verslag kan u morgenavond vanzelfsprekend terecht op
www.voetbalkrant.com
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties