Blackburn wil (en kan) hoger eindigen dan vorig jaar

Luc Goderis
| 0 reacties
Blackburn wil (en kan) hoger eindigen dan vorig jaar
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vandaag nemen we één van de oudste ploegen uit het Engelse voetbal onder de loupe : Blackburn Rovers FC
Na het veroveren van de landstitel, nu al tien seizoenen geleden, kende het team uit Lancashire enkele hoogtes en laagtes.  Na het overlijden van voorzitter-miljardair Jack Walker diende de financiële broeksriem aangehaald.  Blauw-wit zag sterren als Alan Shearer, Chris Sutton, Graeme Le Saux, Colin Hendry, Tim Sherwood... vertrekken en sportief gleden ze naar de afgrond om uiteindelijk in de Engelse tweede klasse te verzeilen.
 
Onder leiding van Graeme Souness klommen ze, vooral via goedgerichte aankopen en een uitstekende jeugdwerking, uit het dal.  De Rovers bewerkstelligden hun terugkeer naar de Premier League Damien Duff, David Dunn & Matt Jansen - allen uit de eigen jeugdopleiding - hadden hierin een groot aandeel.  Met de nodige versterkingen haalden de Rovers het daaropvolgende seizoen de Liga Beker binnen en kwalificeerden zich twee seizoenen op rij voor de Uefabeker.
 
VORIG SEIZOEN :
 
Hoogtepunt van vorige seizoen was ongetwijfeld de halve finale van de FA Cup tegen Arsenal.  In de competitie daarentegen liep het voor geen meter, tot manager Graeme Souness naar Newcastle Utd verkastte.  Men haalde er ter vervanging ex-speler Mark Hughes binnen.  "Sparky" zorgde opnieuw voor discipline en vechtlust in het team. De Rovers werden voor de rest van de competitie een te duchten en moeilijk te ontwrichten tegenstander.  Zowel uit, als in het eigen Ewood Park, slikten ze nog amper doelpunten en verzekerden ze nog makkelijk het behoud.
 
TRANSFERS :
 
Afgelopen zomer was het in Blackburn bijzonder rustig op de transfermarkt.  Voor de goed georganiseerde verdediging en op het vlot draaiende middenveld werd geen versterking gezocht ; maar de sputterende aanvalsmachine kon best wat vers bloed gebruiken.  Blackburn haalde daarom Craig Bellamy voor £ 5 miljoen weg bij Newcastle Utd en Shefki Kuqi werd gratis weggeplukt bij Ipswich Town.
 
Verdedigers Craig Short en Nisse Johansson zagen hun contracten niet verlengd en Jonathan Stead verhuisde voor £ 1.8 miljoen naar Sunderland.
 
VOORBEREIDING :
 
De Rovers hebben een goede voorbereiding achter de rug.  Na gelijke spelen bij Morecambe (2-2) en 1860 München (1-1) behaalden ze nog enkel (uit)zeges : Real Mallorca (0-2), Swansea City (1-4) en Grimsby Town (1-2).
Tijdens de laatste voorbereidingswedstrijd, traditiegetrouw in het eigen Ewood Park en tegen een "grote naam", werd Espanyol Barcelona overtuigend geklopt.  Met wervelend en fris voetbal stuurden de Rovers de Spaanse nummer vijf uit de vorige competitie met 4-0 naar huis.
Let wel : Cercle Brugge - Blackburn (2-0) was een voorbereidingswedstrijd van de beloften !
 
TYPE-PLOEG & PROGNOSE :
 
Brad Friedel - Aaron Mokoena, Ryan Nelsen, Lucas Neill, Andy Todd - Robbie Savage, Morten Gamst Pedersen, Tugay Kerimouglu, Brett Emerton - Paul Dickov, Craig Bellamy
Subs : Peter Enckelman, Jay McEveley, Steven Reid, Lorenzo Amoruso, Shefki Kuqi, Steven Reid, Dominic Matteo
 
Beste aankoop : Craig Bellamy
Grootste verlies : Nisse Johansson
Eindstand : 8ste
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties