Barça verliest meteen punten

Tonnelier Caroline

Op de eerste speeldag van de Primera División viel er meteen een verrassing van formaat te noteren.  FC Barcelona kwam bij nieuwkomer Alavés niet verder dan een scoreloos gelijkspel.  Valencia won de topper tegen Betis Sevilla met het kleinste verschil, terwijl Athletic Bilbao in de derby van het Baskenland te sterk bleek voor Real Sociedad.

Landskampioen Barcelona heeft op de eerste speeldag van het nieuwe seizoen al meteen punten laten liggen.  Bij Deportivo Alavés bleef het team van Rijkaard steken op 0-0.  Alavés begon zonder complexen aan de partij, maar moest al snel zijn meerdere erkennen in de bezoekers uit Catalonië.  Toch duurde het tot de 20e minuut voor Barça echt gevaarlijk was. De bezoekers creëerden meteen vier kansen op rij, maar doelman Bonano wilde zich absoluut bewijzen tegen zijn ex-ploeg.  Hij pareerde de pogingen van Eto’o, Giuly (2x) en Deco.  Aan de overkant kwam Alavés in de eerste helft niet verder dan twee halve kansen voor Bodipo en Jandro

Na de pauze bleef Barcelona de betere ploeg en dat resulteerde opnieuw in een aantal goede kansen.  Doelman Bonano was vanavond echter onklopbaar: wat de bezoekers ook probeerden, telkens belandde de bal in zijn handen.  Bovendien besloot Eto’o nog twee keer naast en strandden pogingen van Ronaldinho en nogmaals Eto’o op de paal.  Alavés kreeg zowaar nog een goede kans op de openingstreffer, maar ook de poging van Bodipo strandde op de paal.  In de slotfase van de wedstrijd kreeg Ronaldinho tot twee keer toe de kans om van op vrije trap te scoren.  Bij de eerste poging scheerde de bal de lat en de tweede keer schudde Bonano zijn zoveelste redding van de avond uit zijn mouwen:  Roberto Bonano-FC Barcelona 0-0.
Valencia heeft zijn start niet gemist.  Op eigen terrein won het de topper tegen Betis Sevilla met 1-0.  Aimar zorgde voor het enige doelpunt van een evenwichtige partij.  De thuisploeg begon het best aan de match en creëerde ook de meeste kansen, maar de beste mogelijkheden in de eerste helft waren toch voor Betis.  Cañizares pakte niet zonder moeite een schot van Assunçao en ook Joaquin was met een volley dicht bij het openingsdoelpunt.  Aan de overkant was de beste kans voor Mista, maar zijn bal belandde op de deklat.

Kort na de pauze opende Aimar na een knappe actie de score.  De thuisploeg kwam via Ayala nog dicht bij de 2-0, maar opnieuw stond het doelhout in de weg.  Ondanks twee goede kansen voor Assunçao bleef het 1-0 voor de thuisploeg.  Dat was overigens niet het enige slechte nieuws voor Betis Sevilla.  In de eerste helft viel doelman Doblas geblesseerd uit na een botsing met Mista.  Hij werd met pijn aan het sleutelbeen afgevoerd.

Wedstrijdstatistieken

In Bilbao stond de derby tussen het plaatselijke Athletic en buur Real Sociedad op het programma.  De thuisploeg was duidelijk de betere en snoerde met een klinkende 3-0 overwinning de criticasters de mond.  Athletic begon het best aan de partij, maar kansen leverde dat niet echt op.  Alleen Etxebarria en Llorente kwamen in de buurt van doelman Riesgo.  Naarmate de eerste helft vorderde, verwaterde het niveau van de wedstrijd echter.  Het spel situeerde zich hoofdzakelijk rond de middencirkel, zodat er van kansen absoluut geen sprake meer was.

De tweede helft bood onmiddellijk waar het in de eerste aan ontbrak.  Al in de eerste minuut kreeg Labaka een enorme kans om Real Sociedad op voorsprong te brengen, maar hij miste onbegrijpelijk.  Aan de overkant was het een minuut later wél raak.  Yeste opende de score en amper vijf minuten later verdubbelde Llorente de voorsprong voor de thuisploeg.  Een zwak Real Sociedad was niet in staat om te reageren.  Alleen invaller Nihat kwam nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar Luis Prieto redde op de doellijn.  De beste mogelijkheden waren nog voor Athletic en het derde doelpunt tien minuten voor het einde was de doodssteek voor Real Sociedad.  Het was Luis Prieto die de 3-0 eindstand op het bord zette.