Charleroi trekt ten strijde tegen Fifa

Jimmy Wouters
| 0 reacties
Charleroi trekt ten strijde tegen Fifa
Foto: © SC

Sporting Charleroi heeft dinsdag bij de eerste kamer van de handelsrechtsbank van Charleroi een klacht neergelegd tegen de Internationale Voetbalfederatie Fifa. De Belgische eersteklasser krijgt hierin de onvoorwaardelijke steun van de G14, de groepering van de 18 sterkste en meest invloedrijke Europese voetbalclubs.

De club heeft de bekende advocaat Jean-Pierre Deprez onder haar vleugens genomen om artikels 36 tot 40 van het Fifa-reglement aan te vechten. Die zouden in strijd zijn met het Europees handelsverdrag, meer bepaald met artikel 81 dat handelt over de beperking van het vrij handelsverkeer en vooral met punt 82 over het misbruik van monopolie. 

De hele zaak draait rond Carolo - speler Majid Oulmers. De Marokkaanse middenvelder blesseerde zich op 17 november 2004 tijdens een vriendschappelijk duel tussen Marokko en Burkina Faso. Hij scheurde een ligament in zijn linkerenkel, waardoor hij twee operaties moest ondergaan en pas eind mei de trainingen kon hervatten. Charleroi neemt het niet dat zij daar  zowel de financiële als sportieve gevolgen van heeft moeten dragen.

Sporting Charleroi voelt zich dan ook benadeeld door het Fifa -reglement, dat bepaalt dat de clubs verplicht zijn hun spelers vrij te geven voor de interlands van hun land, en dat zonder een financiële vergoeding. De Fifa gebruikt zo het materiaal van de clubs en verdeelt de winst over de nationale federaties, waarvan de clubs geen enkele cent zien. En dat is volgens Charleroi in strijd met de Europese regels inzake de vrije markt. De club stelt dat de Fifa misbruik maakt van zijn monopoliepositie. 

Over twee weken, op 19 september, wordt de datum van het proces bepaald.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties