Anderlecht verliest opnieuw

Thomas Dubois

Anderlecht verloor vanavond voor de twaalfde keer op rij in de Champions League. De 0-2 eindstand stond al na twintig minuten op het scorebord. Met nog één speeldag te gaan is de lijdensweg van Anderlecht in de Champions League bijna voorbij.

In een kil Constant Vandenstockstadion kreeg Anderlecht vanavond het bezoek van de rijkste club ter wereld: Chelsea. Anderlecht begon met Mbo Mpenza en Akin in de spits, Jestrovic was geschorst. Na hun bankzitterstatuut van afgelopen zondag verschenen Goor en Vanderhaeghe terug aan de aftrap. Mark De Man bleef geblesseerd aan de kant. José Mourinho startte met Crespo en Gudjohnsen in de spits. Robben bleef net als Makelele geblesseerd in Engeland.

Anderlecht, met Tihinen als aanvoerder, startte niet onaardig aan de partij. Dit resulteerde na enkele minuten in een opgelegde kans voor Mpenza op aangeven van Wilhelmsson, en net als wel vaker de laatste weken verkwanselde hij deze. De bal ging voorlangs. Anderlecht kreeg meteen het deksel op de neus van een uiterst efficiënt Chelsea. Lullig balverlies zorgde voor heel veel ruimte waar de spelers van Chelsea danig van profiteerden. De voorzet belandde bij Crespo, die makkelijk de 0-1 binnentrapte. Anderlecht meteen een illusie armer. En nog geen tien minuten later stond het 0-2, nu was het Crespo die voor aangever speelde. Hij kopte fraai door zodat verdediger Carvalho het tweede doelpunt van de avond kon aantekenen.

Anderlecht was duidelijk enkele maatjes te klein voor dit Chelsea. Chelsea domineerde Anderlecht op elk vlak en won alle duels. Op het halfuur kwam Anderlecht een eerste keer in de buurt van doelman Cech, het schot van Vanderhaeghe werd afgeblokt. Chelsea kon nog enkele keer dreigen, maar zonder echt groot doelgevaar. Anderlecht met 0-2 de rust in.
Één wissel na de rust, Yves Vanderhaeghe bleef in de kleedkamer. Hij werd vervangen door Oleg Iachtchouk. De eerste kans van de tweede helft was terug voor de bezoekers, een schot van Duff werd gered door Proto. Chelsea duwde minder door in de tweede helft en zo kon Anderlecht meer in de wedstrijd komen. Het gevaar kwam zowaar van Anderlecht na 20 minuten gespeeld te hebben, een schot van Akin belandde probleemloos in de handen van Cech. Weinig beleving in de tweede helft, Chelsea kreeg nog enkele kleine kansjes, maar deze gingen verloren of werden gepakt door Silvio Proto. Een schot van Lampard belandde nog op de paal. Naar het einde toe werd Anderlecht gevaarlijker, onder meer via Ehret, maar tot een doelpunt leidde dit niet.

Zo verliest Anderlecht nog maar eens in de Champions League, het begint pijnlijke vormen aan te nemen. Anderlecht heeft vooralsnog niet gescoord en heeft met een uitwedstrijd naar Betis weinig perspectieven over. [AN]