Interview Voetbalkrant sprak met Gouden Stud Vandamme

Voetbalkrant sprak met Gouden Stud Vandamme
Foto: © SC

Jamaïque Vandamme is dé revelatie bij Roeselare. En ook buiten het veld doet hij het goed, want hij is kandidaat-winnaar van de Gouden Stud, als meest begeerlijke voetballer van de Belgische eersteklassers. Reden genoeg voor een babbel.
 
Ach, je hebt altijd voor- en tegenstanders bij referendums… Ik kreeg wel voornamelijk positieve reacties op de verkiezing, maar het is toch voor de fun dat je aan zoiets meedoet. Nuchter is de beste omschrijving voor Jamaïque Vandamme. Niet enkel als we hem polsen naar de Gouden Stud, maar ook over zijn school- en voetbalcarrière blijft hij met beide voeten op de grond. Mijn examens (Vandamme studeert assistent psychologie) verliepen tot nu toe vlot, maar dat van morgen wordt een ramp. Door de wedstrijd tegen Beveren heb ik niet veel kunnen studeren, lacht hij nerveus. 

Of voetbal en school dan moeilijk te combineren zijn? In de loop van het jaar niet, maar die enkele examenweken per jaar is het niet zo gemakkelijk. Minder trainen, maar ook minder slapen. Volgend schooljaar vraag ik een speciaal topsportstatuut aan, want dat heb ik nu niet. 

Vandamme speelde zowel bij de jeugd van Club Brugge als bij die van Anderlecht. Het grote verschil is de benadering van jeugdwerking. Bij Club Brugge is alles gericht op het collectief, bij Anderlecht meer op de individuele vooruitgang van de spelers. Kijk maar naar een Kompany of een Vanden Borre. Anderlecht is ook de club naar zijn hart. Ik heb er heel wat vooruitgang geboekt. Ze werken er individueel, op alles. Techniek, looptechniek, snelheid,…
 
Roeselare staat momenteel knap tiende in de Jupiler League. De meeste mensen schreven ons al af nog voor het seizoen begonnen was. Men vergeleek ons graag met KV Oostende, maar die onderschatting is onze sterkste troef. Ik ben natuurlijk ook heel blij dat we goed bezig zijn. Nu komt er wel nog een moeilijke periode, met de toppers thuis en alle kleintjes nog buitenshuis. De doelstelling blijft echter het behoud, want  dit is een overgangsjaar. Volgend jaar willen we nog beter presteren. 

In 2006 zou Vandamme graag een basisplaats afdwingen. Die had ik ook op het einde van de heenronde, maar nu zit ik terug op de bank. Door de examens train ik ook minder, misschien komt het daardoor. Ik heb ook nog heel wat progressiemarge, die ik in 2006 zou willen boeken. 

Enkele ploegen, waaronder Roda JC, kwamen polsen naar een overgang van de twintigjarige flankspeler, maar ondertussen tekende hij bij. Enkele Nederlandse clubs kwamen aankloppen, maar ik twijfelde. Studies en familie gaven uiteindelijk de doorslag om bij te tekenen bij Roeselare. Er zijn genoeg voorbeelden van jonge Belgen die naar het buitenland trekken, en waar je achteraf niets meer van hoort. Ik ben hier goed omringd en Roeselare gelooft in mij. Bij een andere club zou ik terug van nul moeten beginnen…
 
Ondanks de positieve kritieken, startte Vandamme nog maar viermaal in de basis deze competitie. Op het einde van de heenronde kreeg ik mijn kans door de blessure van Koen De Vleeschauwer, maar ervoor had ik geen basisplaats. Gisteren tegen Beveren ook niet, maar ik heb weinig getraind door de examens. In het begin van het seizoen was ik er niet bij, terwijl er jongens op de bank zaten die dat niet verdienden. Ach, dat is de keuze van de trainer, dus ik moet me er dan bij neerleggen…
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties