Analyse Groepsfase Afrika Cup zit erop

Kristof Blomme
Groepsfase Afrika Cup zit erop

Op de Afrika Cup zit de groepsfase er alweer op. De nummers één en twee uit de vier groepen plaatsten zich voor de kwartfinales. Die worden op vrijdag en zaterdag gespeeld. Kameroen - Ivoorkust is alvast een affiche om naar uit te kijken.

Groep A:

In de eerste groep was Ivoorkust al geplaatst. Didier Drogba begon dan ook op de bank. Egypte had genoeg aan een punt, maar het gastland begon stevig aan de partij en kwam op voorsprong via Moteb (foto). Vlak voor de pauze bracht Koné zijn land weer langszij. In de tweede helft zorgden Aboutrika en opnieuw Moteb voor de thuisoverwinning. Hierdoor is Egypte alsnog groepswinnaar geworden. Ivoorkust werd tweede en moet het dus opnemen tegen de groepswinnaar uit poule B.

De andere partij tussen Libië en Marokko had niet veel om het lijf. De spelers van beide ploegen hadden er niet veel zin meer in, waardoor het logischerwijze 0-0 bleef.

1. Egypte 3 - 7
2. Ivoorkust 3 - 6
3. Marokko 3 - 2
4. Libië 3 - 1

Groep B:

In deze groep was het nummer één voor aanvang van de laatste wedstrijden ook al bekend. Kameroen kon zich gemakkelijk plaatsen voor de volgende ronde. De Ontembare Leeuwen deden hun taak echter nog naar behoren en wonnen ook de laatste partij. Op het halfuur nam Kameroen met twee goals in evenveel minuten afstand van Congo. Geremi zorgde voor de openingsgoal met een schot van ver. De tweede goal was dan weer een gelukje. Eto'o (foto) knalde op de paal, maar de rebound ging via het hoofd van de ongelukkige Congolese doelman binnen.

Angola kon zich door de nederlaag van Congo nog plaatsen voor de volgende ronde. Het begon goed en Flavio zorgde voor de voorsprong. Coubadja bracht Togo langszij, maar nog voor de pauze zorgde opnieuw Flavio voor de voorsprong. Na de rust kwamen de Togolezen andermaal op gelijke hoogte via Mamam. Het slotwoord was enkele minuten voor het einde voor Maurito. Angola won, maar was toch uitgeschakeld. De WK-ganger miste één doelpuntje om door te stoten naar de volgende ronde.

1. Kameroen 3 - 9
2. Congo 3 - 4
3. Angola 3 - 4
4. Togo 3 - 0

Groep C:

In groep 3 was titelverdediger Tunesië al geplaatst samen met Guinee. Die twee ploegen maakten op de laatste speeldag onderling uit wie groepswinnaar werd. Na amper een kwartier zette Ousmane Bangoura Guinee op voorsprong. Halfweg de tweede helft besliste Feindouno (foto) de partij. In de allerlaatste minuut zorgde Diawara zelfs nog voor een zware nederlaag voor de Tunesiërs.

In een wedstrijd zonder veel belang klopte Zambia het zwakke Zuid-Afrika met 1-0. Een kwartier voor tijd zorgde Katongo voor de enige goal. Zuid-Afrika wist niet één keer te scoren. Bij de terugkeer in eigen land werd het uitgefloten door de eigen aanhang. In 2010 organiseert Zuid-Afrika het WK, er is dus nog veel werk aan de winkel.

1. Guinee 3 - 9
2. Tunesië 3 - 6
3. Zambia 3 - 3
4. Zuid-Afrika 3 - 0

Groep D:

Nigeria had genoeg aan een gelijkspel om zich te plaatsen, nadat het de vorige twee partijen winnend kon afsluiten. De Super Eagles moesten het opnemen tegen Senegal, dat wel nog moest spelen voor de volgende ronde. Op het uur zette Camara de Senegalezen op voorsprong. Nigeria vocht echter terug en tien minuten voor tijd zorgde Martins (foto) voor de gelijkmaker. Toen opnieuw Martins, twee minuten voor tijd, voor de tweede goal tekende leek Senegal zich toch niet te plaatsen voor de volgende ronde.

Ghana nam het immers op tegen Zimbabwe, dat nog geen enkel punt had verzameld. Op het uur zorgde Chimedza echter voor de verrassing door zijn ploeg op voorsprong te zetten. Geen tien minuten later was de afgang voor Ghana compleet. Mwaruwari verdubbelde de score. In de laatste minuut zette Adamu nog de aansluitingstreffer op het bord, maar te laat. Senegal plaatste zich zo dus onverhoopt nog voor de volgende ronde.

1. Nigeria 3 - 9
2. Senegal 3 - 3
3. Ghana 3 - 3
4. Zimbabwe 3 - 3

Drie van de vijf Afrikaanse ploegen die geplaatst zijn voor het WK mochten dus meteen al hun koffers pakken. Zowel Togo, Angola als Ghana wisten zich niet te plaatsen. Tunesië en Ivoorkust verloren dan wel hun laatste partij, maar zij stoten wel door.

Op vrijdag en zaterdag staan de kwartfinales op het programma. Vooral de wedstrijden op zaterdag lijken aantrekkelijke affiches.