Vijf op een rij voor STVV ?

Mario Lelievre
| 0 reacties
Vijf op een rij voor STVV ?
Foto: © SC

Morgen is het zover, dan staat er op Staaien weer een klepper geprogrammeerd. Na Standard komt nu niemand minder dan landskampioen Club Brugge afgezakt naar Haspengouw, waar de kanaries hen voor de zoveelste keer het vuur aan de schenen zal leggen. Blauw-zwart doet dit met knikkende knieën, want de voorbije vier seizoenen gingen ze telkens de boot in en werden ze zelfs steevast overklast. Een overzicht van deze succesreeks van STVV tegen het grote Club Brugge door Dimitri Lindebrings.

De zegereeks tegen Club begon in het seizoen 2001-2002. FCB en Racing Genk streden op de voorlaatste speeldag nog voor de titel in de Jupiler League. Brugge stond drie punten achter Racing geklasseerd, waardoor verlies op Staaien dodelijk kon zijn als de Noord-Limburgers het beter deden in het Kuipje. De kanaries blikten blauw-zwart in met 5-3, en deze laatsten konden hun titeldromen opbergen na het gelijkspel van Genk bij Westerlo. De frustratie bij de enkele Bruggelingen was groot, ze braken door de hekken aan de kant van de Tiensesteenweg en onschuldige mensen, zelfs vrouwen en kinderen, werden het slachtoffer van het gedrag van deze Brugse "supporters ".

Het daaropvolgende seizoen werd voor STVV een buitengewoon jaar, met een vierde plaats en een bekerfinale tot gevolg. Op speeldag 14 waren de Bruggelingen weer te gast op Staaien. STVV wilde de zege van vorig seizoen nog wel eens overdoen en men vocht als leeuwen voor iedere bal, aangevoerd door de oude krijger, Danny Boffin. Het werd een galamatch, die geel-blauw won met 5-2.

Na een opmerkelijk seizoen volgde een seizoen in de grijze middenmoot, met één enkele uitschieter, de derde thuisoverwinning op rij tegen Club-Brugge. STVV startte verschroeiend en kwam snel voor via Buvens. Goals van Mendoza (eerste helft) en Verheyen (tweede helft) brachten Club in het voordeel. Brugge leek nipt te gaan winnen, maar in een wervelende slotfase deed de thuisploeg de match opnieuw kantelen. Goals van ex-Bruggeling Jochen Janssen en good old Boffin zorgden voor een nieuwe stuntzege.

Vorig seizoen stond de affiche STVV-Club Brugge geprogrammeerd op de laatste speeldag. Sint-Truiden kende een moeilijk jaar, met de onvermijdelijke knokpartij tegen de degradatie tot gevolg. STVV kwam hier als winnaar uit, en stelde het behoud veilig met een 1-0 zege, thuis tegen Westerlo. Hierdoor kon de match tegen blauw-zwart zonder zorgen worden aanvangen en kon men de supporters belonen voor hun steun het voorbije seizoen, door Club - dat al kampioen was en enkele spelers liet rusten voor de bekerfinale - met nul punten huiswaarts te sturen. Dit gebeurde ook, want de kanaries wonnen, voor de vierde keer op rij ondertussen, met 3-2 van de troepen van Trond Sollied.

Maar zoals zo veel dingen heeft ook de strijd tussen deze twee ploegen een keerzijde. Zo goed de kanaries het thuis doen tegen Brugge, zo slecht doen ze het op Jan Breydel. STVV kon er de laatste tien jaar nog nooit winnen en sleepte er zelfs slechts éénmaal een gelijkspel uit de brand. Ook dit seizoen gingen de Limburgers de boot in, Club haalde het met 2-1. STVV startte in een 4-5-1, met Belic in het doel, Debroux-Hayen-Wisniowski-Ramond in de verdediging, het duo Delorge-Simaeys als buffer voor de verdediging, de Condé als spelmaker, Niemi en Nys als respectievelijk rechts- en linkshalf en Stolica alleen in de spits. Bij Brugge verving Stijnen de zieke Butina en stond kersverse aanwinst Javier Portillo naast Balaban in de spits. In de eerste helft zorgde een schot van Ivan Leko, afgeweken op de hand van Balaban voor de 1-0. Simaeys scoorde echter snel tegen na concentratieverlies bij de thuisploeg. In de tweede helft trapte Balaban een vrijschop heerlijk in de kruising, meteen de winning goal, al kreeg blauw-zwart nog kansen om de score hoger op te drijven. [AN]

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties