Heerenveen te zwak in eigen huis

Dirk Pieters

SC Heerenveen was in het Abe Lenstra Stadion een maatje te klein voor Steaua Boekarest. Het verloor op eigen veld met 1-3. Het was duidelijk dat de bezoekers meer kwaliteit had.

De beginfase was rommelig met slecht voetbal langs beide kanten. Heerenveen probeerde wel, maar het wou niet lukken. Hierdoor kwam Steaua regelmatig voor Brian Vandenbussche. Belgische doelman hield Heerenveen in de eerste twintig minuten enkele keren in de wedstrijd. Heerenveen, dat nog niets had laten zien, kwam halverwege de eerste helft plots op voorsprong. De snelle Lasse Nilsson ontdeed zich van twee verdedigers en bediende Arnold Bruggink. De oud-speler van onder meer PSV tikte knap met de wreef binnen. Steaua reageerde meteen en de gelijkmaker van Nicolae Dica rond het half uur was dan ook niet overwacht te noemen. De aanvaller stifte de bal beheerst over Vandenbussche heen.

Heerenveen liet in de tweede helft minder met zich sollen en speelde een stuk feller maar tot kansen kwam het niet. Twintig minuten voor het eind kwam Heerenveen erg goed weg. Gabriel Bostina schoot vlak voor Vandenbussche op de zijkant van de paal. Nog geen twee minuten na de kans van Bostina moest Vandenbussche weer redding verrichten. Verbeeks noodgreep volgde snel na de twee reuzekansen van Steaua. De bezoekers bleven komen en Nicolae Dorin Goian kon bij een corner makkelijk de 1-2 binnen koppen. Heerenveen was van slag en Steaua drukte gelijk door. Al snel volgende een doelpunt van Sorin Paraschiv die de 1-3 eindstand op het bord trapte.

Met de einduitslag van 1-3 zal Heerenveen in de return zeker drie keer moeten scoren en dat lijkt gezien het spelbeeld van donderdagavond een utopie.