Analyse Incidentrijk weekend voor de top

Thomas Dubois
Incidentrijk weekend voor de top

Club Brugge verloor op speeldag 25 en mag zeker geen steek meer laten vallen wil het meedoen voor de hoogste plaatsen. Het kreeg op twee cruciale momenten een tegendoelpunt en miste zelf een resem kansen. Wie ook veel kansen miste was Lierse bij Anderlecht. Daar won Anderlecht toch en loopt het zo vijf punten uit op Club Brugge. Beveren mag z’n zoektocht naar een nieuwe coach versnellen want Dufour staat met anderhalf been buiten. Club heeft geluk dat de naaste concurrenten Zulte Waregem en Racing Genk niet verder kwamen dan een gelijkspel. Speeldag 25 bracht wat meer duidelijkheid, hoewel de situatie volgende week terug anders kan zijn.

Vrijdagavond al stond SK Beveren samen met z’n Ivorianen voor een moeilijke opdracht. Op een half besneeuwd veld minstens een punt of liefst meer halen. Dit lukte niet want al na vier minuten stond Charleroi op voorsprong na blunderen van een Beveren-speler. Beveren mocht tikken maar Charleroi ving het met het grootste gemak op. In de tweede helft maakte Charleroi de klus af en werd het nog 4-0. Het laatste doelpunt kwam op naam van Brogno die z’n 200ste wedstrijd in eerste afwerkte. Het is vijf na twaalf voor Dufour, Beveren staat alleen laatste en beterschap is er niet te merken. De Ivorianen zullen uit hun pijp moeten komen willen ze niet degraderen.

Club Brugge slaagde er alweer niet in om te winnen op verplaatsing. Het ging pijnlijk ten onder op Daknam, waar doelman Milojevic van Lokeren de grote held was. Club speelde een barslechte eerste helft en kreeg al vroeg een tegentreffer te slikken. Stijnen pareerde eerst het schot van Bancé, maar de rebound was niet meer te houden. In de tweede helft zette Club 45 minuten druk zonder een doelpunt. Efficiëntie nul noemen ze zoiets. Club kreeg voor de tweede keer in enkele weken een penalty, wederom werd deze gemist door Vermant na een vaudeville van jewelste, een topclub onwaardig. In de slotseconden kon Bancé Lokeren een feestnacht insturen door de 2-0 te scoren.

Twee wedstrijden eindigden zaterdagavond op een scoreloos gelijkspel. Zulte Waregem – Brussels en La Louvière – Moeskroen waren een maat voor niks. In het Regenboogstadion van Zulte Waregem pakte Nys een penalty van Sergeant, een huzarenstukje dat hij in de heenronde ook al eens had gedaan. La Louvière komt dankzij dat punt niet meer op de rechtstreekse degradatieplaats te staan.

Ook Cercle Brugge en Racing Genk speelden gelijk, maar daar was er heel wat meer beleving rond de wedstrijd. Alle aandacht ging na de wedstrijd uit naar de verhalen als zou ook Cercle betrokken zijn in de gokaffaire. De wedstrijd zelf eindigde op 1-1. Cercle kwam op achterstand na een own-goal, de wedstrijd ging gelijkopgaand en een gelijkspel zou dan ook een terechte uitslag zijn. De gelijkmaker kwam er ook in de slotfase toen Dekelver van kortbij de bal kon binnenschieten. Genk kan zo niet profiteren van het puntenverlies van Zulte Waregem en op deze manier verandert er niet veel in de subtop.

Zaterdagavond was een historische avond voor KSV Roeselare, dat in het Gentse Ottenstadion z’n eerste uitoverwinning van het seizoen en in het bestaan van de club in eerste klasse mocht vieren. Roeselare speelde goed mee en kwam dan ook al vlug op voorsprong via Smits, die een hoekschop binnenkopte. Lang duurde de Roeselaarse vreugde niet want luttele seconden na aftrappen stond het al 1-1, Boussoufa controleerde de bal met de hand en schoof de bal binnen. Een onterecht doelpunt maar de scheidsrechter valideerde het doelpunt toch. In de tweede helft ging Roeselare volop voor de zege en die kwam er ook toen Malki de voorzet van de ingevallen Vandamme binnentikte.

De laatste wedstrijd van zaterdagavond was Westerlo tegen Sint-Truiden. Held van de avond was Jefke Delen, die na lange tijd z’n rentree maakte. Het zag er lange tijd naar uit dat Sint-Truiden punten zou pakken in Westerlo. Rocky Peeters scoorde z’n achtste van de competitie. Z’n tweede voor STVV. In een dolle slotfase zette Westerlo toch nog de situatie recht. Kolar scoorde vijf minuten voor tijd de gelijkmaker en in de slotminuut kopte Delen de winning-goal binnen.

Hoe oneerlijk kan voetbal zijn, Lierse vocht, streed en ging ten onder. Lierse overklaste Anderlecht bij momenten in de eerste helft. Anderlecht kende geen antwoord en had geluk dat scheidsrechter Joeri Van De Velde hen vandaag gunstig gezind was en een strafschop – en wat nog allemaal - niet floot. Lierse kreeg een hele resem kansen maar kon niet scoren en kreeg dan moegestreden in de tweede helft het deksel op de neus. Kort voor de rust waren Wilhelmsson en Kacic al uitgesloten en met tien tegen tien scoorde Goor de 1-0. Scoren en winnen als je het niet verdient, kampioenengeluk? Frutos toonde nog maar eens z’n trefzekerheid en scoorde de 2-0, Zetterberg maakte de overdreven 3-0 cijfers compleet. Lierse eindigde nog met negen, Snoeckx kreeg z’n tweede geel voor een wel heel zwaar "contact" met Vanderhaeghe.

Standard sloot de speeldag af met een gemakkelijke winst tegen Germinal Beerschot. Al vlug stond het 2-0 via Conceiçao en Tchité. Germinal Beerschot kon weinig terugdoen tot Messoudi tien minuten na de pauze kon milderen tot 2-1. Even lijkt het spannend te gaan worden maar een kwartier voor tijd wordt de spanning volledig weggehaald door Vulin die de 3-1 scoorde. Standard deed wat het moest doen en won.

Volgende week wordt het opnieuw een heel belangrijke week, dan mag Club thuisspelen tegen Charleroi en gaat Anderlecht op bezoek in Sint-Truiden, terwijl Standard richting Lokeren mag. [AN]