Analyse Spannend op alle vlakken

Kristof Blomme
| 0 reacties
Spannend op alle vlakken
Foto: © SC

Het is lang geleden dat de competitie nog zo spannend was. Zowel bovenin als onderin valt nog niks te zeggen. De 'groten' verliezen ontzettend veel punten, vooral buitenshuis. Dit weekend was het weer de beurt aan Anderlecht en Standard. Club Brugge, Zulte Waregem en Genk werden hierdoor de winnaars van de speeldag. De Brusselaars blijven het klassement aanvoeren. Standard volgt nu op amper één puntje, terwijl Club daar weer één punt achter vertoeft. Zulte Waregem volgt op drie punten van de Bruggelingen. Ook onderin is het razend spannend. Tussen Beveren, La Louvière en rode lantaarn Lierse is er ook telkens slechts één punt verschil. Ook Sint-Truiden, Cercle Brugge, Moeskroen en Germinal Beerschot zijn nog niet helemaal gered. 

Anderlecht ging vrijdagavond de boot in tegen een enthousiast Sint-Truiden. Voordien haalden de Brusselaars nochtans 12/12, maar tegen Lierse was al te zien dat het spelpeil niet bepaald indrukwekkend was. In de tweede helft liet de Anderlecht-defensie Mbonabucya twee keer vrij inkoppen. Hajnal legde in de slotfase de zware 3-0 eindstand vast. Voor de Limburgers waren het belangrijke punten in de kelder van het klassement.

Standard kon zondag de leiding in de stand overnemen. Dan moest het wel voorbij Lokeren geraken, dat een week eerder Club Brugge al had geklopt op Daknam. Standard kreeg enkele kansen, maar Milojevic stond weer beresterk te keepen. Lokeren sleepte zo een 0-0 gelijkspel uit de brand, waardoor de Rouches op één punt van Anderlecht naderen.

Ook Club Brugge was niet bepaald indrukwekkend. Nadat Valgaeren in eigen doel kopte, moest Club alle zeilen bijzetten om een goed Charleroi af te houden. Voor de pauze kopte de ouwe Gert Verheyen de gelijkmaker binnen. Dufer, die uitstekend inviel voor de nukkige Balaban, schilderde de winnende treffer op het hoofd van Portillo. Twee weken voor de levensbelangrijke topper komt blauw-zwart terug tot op twee punten van Anderlecht.

Ook Zulte Waregem blijft meedoen voor Europees voetbal en ja, zelfs voor de landskroon. Met een achterstand van vijf punten op Anderlecht is alles nog mogelijk. In de West-Vlaamse derby bij Roeselare won het, schijnbaar gemakkelijk, met 0-3 na goals van Breleur, Meert en Matthys. Het had echter ook anders kunnen lopen, want Roeselare miste een resem kansen.

Ook Racing Genk kan nog een gooi doen naar Europees voetbal. Toch loopt het ook daar niet van een leien dakje. Tegen Germinal Beerschot werd met 1-0 gewonnen na een doelpunt van Engelaar. De anders zo trefzekere Dosunmu verkwanselde een pak kansen voor de bezoekers. Bovendien blijft Vandenbergh, ongelukkig als hij is, op de bank zitten. Broos heeft nog een pak werk voor de boeg om de Limburgers helemaal op de rails te zetten. 

Onderin het klassement is het nog koffiedik kijken wie degradeert en wie de eindronde speelt. Voor deze speeldag bezette Beveren de laatste plaats. Het won echter met 4-1 van Westerlo, waardoor het opklom naar de 'veilige' zestiende plaats. Topschutter Dissa (2x), Agboh en Gervinho zorgden voor de goals. Utaka kon tegenscoren voor de bezoekers uit Westerlo, die steeds verder wegzakken. 

La louvière telde, net als Lierse, één puntje meer dan Beveren. Bij Brussels werd het, na een zeer matige, maar fel bevochten partij, 0-0. Opnieuw een belangrijk puntje voor de Wolven in de strijd voor het behoud. Brussels staat tiende en gaat een rustig seizoenseinde tegemoet.

Het Lisp leek de voorbije speeldagen een oninneembare vesting. Zonder Snoeckx, Wils en Dreesen liep het iets minder voor de Pallieters, al speelde het nog steeds met een groot hart. Gent, met orkestmeester Boussoufa, won met 1-3 na goals van Gregoire, Foley en Vrancken. Nochtans was de thuisploeg op voorsprong gekomen via Mujanovic en miste Gregoire een strafschop. Lierse staat nu opnieuw laatste. Het heeft de voorliggers wel in het vizier. 

Moeskroen - Cercle Brugge tenslotte was een wedstrijd onderin het klassement. Moeskroen telde voor aanvang twee punten minder dan Cercle, maar op het veld was daar niks van te merken. Groen-zwart ging zwaar de boot in, 6-1. De ongelukkig Masureel zorgde, net als vorige week, met een own-goal voor het openingsdoelpunt. Daarna maakten Zewlakow (3x), Custovic en Fellahi de blamage compleet.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties