Club - Anderlecht, clash tussen 2 stijlen

Thomas Dubois
| 0 reacties
Club - Anderlecht, clash tussen 2 stijlen
Foto: © SC

We noteren, 15 mei 2005, omstreeks 16u47, Club Brugge wordt thuis kampioen tegen de aartsvijand uit Anderlecht en zet zo een kroon op een mooi seizoen. Nu zo’n tien maanden later staat Club Brugge – Anderlecht opnieuw op het programma. De situatie is nu omgekeerd. Club Brugge moet winnen wil het nog hoop koesteren op een nieuwe titel. Bij winst staat Anderlecht met nog zes wedstrijden te gaan zeven punten los en is de titel weg.
 
Club Brugge speelt al een volledig seizoen onder niveau en slaagt er zelfs niet meer in om de tegenstander te domineren. Vooral buitenshuis gaat het vaak mis. Thuis is de prestatie ook niet altijd hoe het moet zijn maar daar verbloemen de resultaten vaak de onmacht. Club is niet meer het Club van een jaar geleden. De ploeg onderging een metamorfose en verloor z’n gezicht. De vechtlust en mentaliteit die ooit de grote sterkte was van Club Brugge lijkt nu niets in vergelijking met de nonchalance en de slordigheden die zich telkens voordoen. En met het afscheid van Gert Verheyen op het einde van het seizoen lijkt er niet meteen beterschap in zicht, of toch? 

Critici geven Club Brugge voor deze wedstrijd weinig kans. Anderlecht lijkt na nieuwjaar eindelijk zijn draai gevonden te hebben en heeft met Frutos een gesel voor de Brugse verdediging. Wel, het zou wel eens anders kunnen uitdraaien want ondanks de magere competitie tot nu toe staat Club Brugge – Anderlecht telkens opnieuw los van alles. Het is de strijd tussen twee verschillende speelstijlen, de strijd tussen twee clans, twee vijanden staan tegenover elkaar. Twee ploegen die er de laatste jaren in België bovenuit steken.
 
Hoe raar het ook mag klinken: voor de wedstrijd tegen Anderlecht moet er niemand van de spelers opgenaaid worden, dat zijn ze sowieso. Beide ploegen hebben een eigen stempel gekregen. Die van Anderlecht zijn de elite, "de dikkenekken", de ploeg met standing. Club Brugge zijn dan eerder "de boertjes", de kilometervreters die wroeten voor de bal en de bal er gewoon op kracht inpompen. Een beeld dat nog steeds aanwezig is, maar minder dan vroeger. Bij matchen als Club Brugge – Anderlecht willen de Bruggelingen absoluut tonen dat ze meer zijn dan enkel wroeters.
 
Het zou ons dan ook niet verwonderen moest Club Brugge de wedstrijd winnend afsluiten. Vaak volstaat één doelpunt om met de winst te gaan lopen. Een draak van een wedstrijd waarin een penalty dan op het einde beslist over winst of verlies. Alles zal afhangen van hoe de ze bij Club Brugge omgaan met de kritiek van de laatste weken en vooral hoe ze Frutos, Wilhelmsson en Zetterberg uit de wedstrijd zullen houden. 

Bij de Brugse supporters zijn de messen alvast geslepen, Anderlecht wacht dan ook een warm ontvangst. Blue Army, de onafhankelijke supportersgroepering, is opnieuw van plan een tifo te organiseren in de Noordtribune. Voor Club Brugge is het de laatste strohalm die vastgegrepen moet worden of anders is de titel verloren. Enkel met winst kunnen ze bij Club Brugge tevreden zijn. Anderlecht kan de kat uit de boom kijken en Club Brugge opvangen en indien nodig eruit komen.
 
De laatste jaren kon Anderlecht niet meer komen winnen in Jan Breydel, vorig jaar eindigde het op 2-2, het jaar ervoor won Club met 1-0 dankzij een doelpunt van Rune Lange vroeg in de wedstrijd. Het jaar daarvoor was er de fameuze 2-1 met Frank De Bleeckere in de hoofdrol. Nog een jaar terug eindigde de wedstrijd op 1-0, Timmy Simons scoorde toen in de slotfase op penalty het enige doelpunt van de wedstrijd. Het is van het seizoen 2000-2001 geleden dat Anderlecht nog eens won in en tegen Club Brugge, Crasson scoorde toen enig mooi de 0-1.

We kijken er -samen met u- naar uit. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties