Voetbalkrant bezoekt Lierse-tentoonstelling

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Voetbalkrant bezoekt Lierse-tentoonstelling
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Een delegatie van Voetbalkrant.com was te gast op de tentoonstelling "100 jaar Lierse." We kregen een rondleiding van verantwoordelijke en mede-organisator Jef Oorts, een man die een mooi verhaal te vertellen had. We proberen u een kleine indruk te geven van de massa foto's, bekers, truitjes en memorabilia die we te zien kregen. (zie ook fotoreportage)

Lierse ontstond op zes maart 1906. Enkele jaren later werd het eerste boegbeeld van de Pallieters geboren. In 1910 kwam Bernard Voorhoof ter aarde, de aanvaller werd topschutter aller tijden bij Lierse en speelde maar liefst 61 internationale wedstrijden. Zijn standbeeld prijkte jarenlang aan de inkom van het stadion. 
Aan de overkant vinden we enkele overblijfselen uit de vroege voetbaljaren, zo zien we onder meer één van de eerste voetbalschoenen. Deze hadden nog stalen tippen en houten studs, ze waren ook opmerkelijk klein. We hadden ook de eer om de allereerste foto's te zien die ooit gemaakt werden, stichter Gust Van Den Roye mocht op de foto met de toenmalige eerste ploeg angs de muur zien we foto's van de ploegen door de jaren heen, waaronder ook enkele prachtige actiefoto's. 
Ondertussen kreeg Lierse in 1930 de titel 'koninklijke' en ging het altijd maar beter. Kort na de bekroning werden in 1932 en 1942 de eerste kampioenstitels behaald.  

Na een rijke reeks aan foto's en huldes aan de iets oudere helden komen we aan een reeks truitjes. We zien een mooie evolutie in design, zo maakten we kennis met het origineel van de eeuwtruitjes. Dat zijn de truitjes waar de Pallieters nu mee spelen ter ere van het honderdjarige bestaan. Vele foto's die daarna volgen zullen menig supporter wel bekend zullen voor komen. Niet onlogisch werd een groot deel van de tentoonstelling gewijd aan de kampioenstitel van 1997 en de bekerwinst twee jaar later. De tentoonstelling werd niet volgens datum opgesteld maar wel in onderdelen. Het onderdeel "Lierse Europees" werd extra in de verf gezet. En terecht, Lierse speelde tegen enkele gerenommeerde tegenstanders zoals Barcelona, Leeds (remember …), AC Milan en PSV. Mooi om te zien zijn ook de aandenkens en de inkomtickets van deze wedstrijden, ook zijn er van sommige wedstrijden nog programmaboekjes beschikbaar.  

Via de bekers kwamen we terecht bij de jeugd, de rijkdom van Lierse. We zien foto's van oude gloriën maar ook van recente grootheden. Zo zien we onder meer Jan Ceulemans, Neel de Ceulaer, Erwin Van den Bergh en Dany Verlinden. We zien ook een jonge Timothy Dreesen, Stef Wils, David Brocken en Bob Peeters.  

Op die manier zijn we dan bijna aan het einde van de tentoonstelling. Na nog een impressie van het stadion door de jaren heen en het bestuur met de technische staf doorheen de tijd, sluiten we af. Uiteraard is het niet makkelijk om zo een rijkdom aan beeldmateriaal in een tekst te vatten. Een bezoekje is zeker wel de moeite waard, ook voor niet-supporters. Men krijgt een beeld van het voetbal door de jaren heen.   
 
Het concept sloeg wel aan, we lieten ons vertellen dat er maar al meer dan 500 bezoekers voor ons de tentoonstelling bezochten en er zijn er nog meer die moeten komen. Zo zullen er ook af en toe oud-spelers langskomen, voor de precieze data verwijzen we u door naar de officiële website van Lierse. Wij waren alleszins onder de indruk van de enorme hoeveelheid materiaal dat men heeft kunnen verzamelen. Lierse moest zelfs bepaald materiaal weigeren vanwege de beperkte ruimte.

Tot slot danken wij Lierse en onze gastheer Jef Oorts voor zijn tijd en de rondleiding.

Fotoreportage =>



Door Ronny Anthonis
Foto's Rita De Meyer
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties