Hearts naar Schotse Bekerfinale

Paul Hartley (foto) had met drie rozen een groot aandeel in de 0-4 zege op het veld van Hibernian, de tweede grote ploeg uit Edinburgh. Edgaras Jankauskas (ex-Club Brugge) scoorde de derde treffer. In de finale nemen The Jambos het op tegen het verrassende Gretna, een derdeklasser, dat tweedeklasser FC Dundee met 3-0 versloeg.

Even voor het halfuur kwamen de bezoekers op voorsprong. Na een knappe combinatie tussen Skacel, Jankauskas en Hartley zorgde die laatste voor de 0-1. Even voor het uur verdubbelde Hartley bijna de voorsprong, maar zijn vrije trap werd door ex-Feyenoorder Malkowski schitterend uit de hoek geranseld. Twee minuten later was het dan toch raak. Hartley nam weer plaats achter een vrije trap, Malkowski verwachtte een voorzet, maar Hartley probeerde zelf en vond het gat tussen de paal en de doelwachter, een schitterende goal van de Schotse international. En het werd nog erger voor de thuisploeg, want twaalf minuten voor tijd werd Sproule de rode kaart getoond, na een aanslag in de rug op Saulius Mikoliunas. Drie minuten later stond het 0-3. Edgaras Jankauskas tikte de bal mooi met buitenkantje voet voorbij Malkowski. En nog was het niet gedaan. Vlak voor het ingaan van de blessuretijd haalde Gary Smith de doorgebroken invaller Michal Pospisil onderuit, rood voor Smith, strafschop voor Hearts of Midlothian. Paul Hartley zette hem om en vervolledigde zo zijn hattrick. 0-4 waren de zware eindcijfers.