Analyse Laatste speeldag wordt ongekend spannend

Thomas Dubois
| 0 reacties
Laatste speeldag wordt ongekend spannend
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

We zijn 33 speeldagen ver en er is nog altijd geen kampioen gekend. Velen hoopten dat er afgelopen weekend al een beslissing zou vallen maar die kwamen bedrogen uit. Meer dan wat spanning viel er aan de top niet te beleven. De volledige top speelde gelijk en stelde het verdict uit tot de laatste speeldag waarbij er nog veel mogelijk is. Door het gelijkspel van Club Brugge kunnen we alvast één titelkandidaat schrappen, dus houden we nog Anderlecht of Standard over. Hierbij heeft Anderlecht een voordeel van twee punten. Het zou –met een thuiswedstrijd tegen Zulte Waregem voor de boeg- niet meer mogen mislopen voor de Brusselse club. Eén ding staat al vast, volgend seizoen moet de eerste klasse het doen zonder La Louvière, maar of er veel mensen rouwig om zijn, is een ander paar mouwen.
 
Anderlecht kreeg het zondagmiddag bijzonder moeilijk tegen AA Gent, dé ploeg van de terugronde. In de eerste helft kon het nog de schijn ophouden dat de ploeg enigszins meedeed. In de tweede helft was het al Gent dat de klok sloeg. Anderlecht mag dan van geluk spreken dat het volgende week wellicht de titel viert, want in een kampioenenseizoen zit het altijd wat mee, zo ook in het Gentse Ottenstadion.
 
En waar de kampioen meestal wat geluk heeft, heeft de runner-up het meestal wat moeilijker om te scoren. En dat geldt ook voor Standard. De ploeg wroette zich op het veld van Roeselare naar voor, maar doelman Wouter Biebauw verslaan zat er echt niet in. Het kreeg nochtans tijd genoeg van de scheidsrechter. Standard deed niet wat het moest doen en ziet de kloof met Anderlecht niet verkleinen. Volgende week komt AA Gent op bezoek in Sclessin, de ploeg zal zich heel wat efficiënter moeten tonen wil het nog een sprankeltje hoop koesteren op de titel.
 
Sinds de komst van Ferrera verloor Club Brugge nog geen enkele keer. De ploeg haalde 10 op 12 en is zo goed als zeker van de derde plaats. Enkel wanneer Gent wint op Standard en Club thuis verliest van Genk zakt de club nog een plaatsje. Club Brugge had het zondagmiddag op ’t Kiel nochtans niet onder markt, het kwam zelfs op achterstand via Cavens. Het zag er lange tijd naar uit dat Club voor de zoveelste keer dit seizoen zou verliezen buitenshuis, tot de laatste seconde echter. Vermant kon zich goed doorzetten en voorzetten naar Ishiaku, die de gelijkmaker in doel devieerde. De vreugde na het doelpunt was groot maar overdreven, een club zoals Club Brugge mag niet tevreden zijn met een punt tegen Germinal Beerschot voor de derde plaats.

Racing Genk kon ook nog eens winnen, het deed dat tegen SK Beveren. Beveren dat nog altijd strijdt om de voorlaatste plaats te vermijden. Genk speelde een sublieme eerste helft en kreeg kans na kans maar kon niet scoren. Het was pas in de tweede helft dat de ban gebroken werd. Het was Kevin Vandenbergh die opnieuw scoorde, met het hoofd dan nog wel. Hoewel hij meer dan hem lief was op de bank zat dit seizoen was hij toch goed voor enkele belangrijke doelpunten. De 2-0 kwam er ook nog, dankzij Koen Daerden.
 
In de onderste regionen deed Cercle Brugge een uitstekende zaak. De club speelde de degradatiezorgen van zich af en won met 2-0 van Lokeren. In een open wedstrijd vielen er pas doelpunten in de tweede helft. Het was eerst Pivaljevic die de 1-0 scoorde. In de laatste minuut was het feest compleet want Pinas dribbelde zich vrij in het strafschopgebied en versloeg Lazic.
 
Lierse kreeg de moeilijke opdracht om te gaan winnen op Brussels, gesteund door 2.300 supporters ging Lierse volop voor de winst. Het kon echter niet scoren en kreeg dan het deksel op de neus. Bruno scoorde kort voor rusten de 1-0, Selemani even na rusten de 2-0. Lierse probeerde nog maar Elberkani scoorde te laat de aansluitingstreffer. Het blijft nog knokken voor de Lierenaars die toch al niet meer rechtstreeks kunnen degraderen.

Lierse kan niet meer rechtstreeks degraderen want La Louvière moest winnen tegen Charleroi wilde het nog een kans maken op een verlengd verblijf in eerste klasse. Het deed dat niet en dat zorgt ervoor dat de Wolven volgend seizoen in tweede of derde klasse zullen moeten spelen. Niemand die erom zal rouwen. La Louvière speelde 2-2 gelijk tegen Charleroi.
 
In een typische eindeseizoenswedstrijd won bekerfinalist Moeskroen met 3-0 van Sint-Truiden. De club had duidelijk geen last van de licentieperikelen. Die andere bekerfinalist Zulte Waregem verloor opnieuw, dit keer tegen Westerlo. De club hunkert naar de bekerfinale en het tussenseizoen.
 
De titel gaat naar Anderlecht of Standard, de derde plaats naar Club Brugge of AA Gent. In de onderste regionen is het enkel nog spannend om die voorlaatste plaats. Sinds dit seizoen speelt de voorlaatste mee in de eindronde van tweede klasse. Twee clubs komen nog in aanmerking, Lierse heeft één punt minder dan Beveren. Lierse neemt het thuis op tegen Roeselare, Beveren speelt tegen Moeskroen. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties