WK2006: Ivoorkust, de grote nieuwkomer

Luc Goderis
| 0 reacties
WK2006: Ivoorkust, de grote nieuwkomer
Foto: © SC

Ivoorkust, de grote nieuwkomer op het WK 2006, staat al onmiddellijk voor een enorm zware opdracht. In de groep van "De Olifanten" zitten onder andere Argentinië en Nederland. Het zal niet evident worden om zich te plaatsen voor de volgende ronde, maar één ding staat al vast: de Ivorianen gaan genieten van hun eerste WK.

Het heeft de Ivorianen immers bloed, zweet en tranen gekost om zich te plaatsen voor het WK. Aan het begin van de voorrondes had niemand verwacht dat Ivoorkust als winnaar uit de groep zou komen. Tegenstanders waren Kameroen (5 WK-deelnames), Egypte (2 WK-deelnames), Soedan, Libië en Benin. De underdog begon echter uitstekend en won maar liefst vier van de vijf wedstrijden. Tijdens de kwalificatiereeks kreeg Ivoorkust enorm slecht nieuws. De plotselinge dood van assistent-trainer Mama Ouattara was een serieuze opdoffer. De laatste wedstrijden van de kwalificatiereeks waren nog uitermate spannend. Ivoorkust verloor van de Leeuwen van Kameroen met 3-2 en had zijn lot niet meer in eigen handen. Niemand bij Ivoorkust durfde dromen van een misstap van Kameroen, maar De Leeuwen kwamen in de allerlaatste wedstrijd niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Ivoorkust won met 3-1 van Soedan en mocht zich opmaken voor een enorm feest. De 'goddelijke kwalificatie', zoals de Ivorianen zeggen, was binnen.

Ivoorkust heeft een schitterende ploeg, maar de groepsloting kan de Ivorianen wel eens fataal worden. Of de ploeg met sterren als Chelsea-speler Didier Drogba, negen doelpunten in de kwalificatieronde, Aruna Dindane en Bonaventura Kalou genoeg kwaliteiten heeft om één van de toplanden achter zich te laten valt af te wachten. Verschillende spelers uit de selectie van Fransman Henri Michel speelden de afgelopen seizoenen in onze eigen competitie. Aruna, Zokora, Copa, Arthur Boka,… Ivoorkust zal het moeten hebben van zijn spitsen. Het duo Drogba en Dindane vormt misschien wel het beste koppel van Afrika, maar ook van doelman Jean Jacques Tizié verwachten de Ivorianen veel.

Trainer van dit elftal is Henri Michel. Hij gaat, na Frankrijk, Kameroen en Tunesië, nu al met zijn vierde ploeg naar een WK. Kenmerkend voor zijn grote bescheidenheid was zijn afwezigheid bij de terugkeer van het team in Abidjan, zodat alle eer naar zijn spelers kon gaan.

Onze prognose : In de groep des doods, met Argentinië, Nederland en Servië & Montenegro, wacht Ivoorkust een zware opdracht. Mogelijk zorgden de Ivorianen voor een stunt, maar een kansloze uitschakeling zit er even goed in.

Morgen : Zuid Korea

Auteur : Dirk P.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties