De vijf momenten van speeldag 3

Thomas Dubois

Er is de afgelopen speeldag opnieuw heel wat opmerkelijks gebeurt. Voetbalkrant.com pikt er vijf momenten uit die bijblijven. Omdat ze ongewoon zijn, opmerkelijk of gewoon niet weg te wissen uit het geheugen.

1. Als eerste wedstrijd van de derde speeldag stond Genk – Standard op het programma. Aan die wedstrijd ging heel wat media-aandacht rond de terugkeer van Steven Defour naar het Fenixstadion vooraf. De fans voorspelden een warm welkom, maar al bij al was het een storm in een glas water. Defour voetbalde een volwassen partij en was verre van onder de indruk. Buiten enkele spreekkoren en wat middelvingers viel er weinig te merken van de vijandelijke sfeer. Zou Defour dan toch niet zo gehaat zijn door het Genk-publiek als verwacht?

2. Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar. Zaterdagavond verloor Moeskroen één van z’n beste spelers zonder dat er maar sprake was van een fysiek duel. Demba Ba wou de bal ontfutselen van De Vleeschauwer die kapte en zo de bal afschermde. Het vervolg is nagenoeg gekend en al genoeg vertoond op televisie. Verschrikkelijke beelden van Ba wiens been gewoon breekt, waarna hij afgevoerd wordt. Roeselare stond op dat moment op een achterstand, een achterstand die in de slotfase nog goed gemaakt werd door Davy Oyen. Roeselare verliet met een brede glimlach het veld, terwijl bij menig Moeskroen-spelers de tranen over de wangen rolden.

3. Na de vorige speeldag wist Club Brugge dat het wat attenter mag zijn na een lange inworp. Na speeldag drie weten de spelers van Bergen dat ze heel wat attenter mogen zijn op vrije trappen. Tegen Germinal Beerschot incasseerde de ploeg twee doelpunten op identieke wijze. Twee keer mocht Pieterjan Monteyne van op rechts een vrije trap nemen. Twee keer belandde de bal mooi voor doel en twee keer kon Igor Lolo (foto) in een bos van spelers in dezelfde hoek scoren. José Riga werd in de tweede helft naar de tribune gestuurd nadat een speler van Bergen géén twee keer met hetzelfde rugnummer speelde in beide helften.

4. Twee keer, zoveel keer scoorde Peter Van Houdt tegen Brussels. De speler van Sint-Truiden is na omzwervingen in Nederland en Duitsland eindelijk terug in België en dat hebben ze bij Brussels geweten. Nadat hij de vorige wedstrijden nog op de bank startte, kreeg hij van trainer Caers zaterdagavond volop z’n kans. Hij beschaamde het vertrouwen niet en zorgde eerst voor de 0-1 na een kleine twintig minuten. Tien minuten na de rust potte hij z’n tweede na een fraaie lobbal over Cordier en zorgde zo voor het eerste punt van de Limburgse club.

5. Nul keer scoorde SK Beveren al in de competitie. Ook zaterdagavond slaagden de jongens van Walter Meeuws er niet in om te scoren. Doelman Stijn Stijnen van Club Brugge had amper werk op te knappen en die ene open doelkans van Beveren werd dan nog knullig naast geplaatst door Dissa. Ook vorig seizoen kampten de Ivorianen –nu aangevuld met wat Belgen- met een scoringsprobleem. Bovendien slaagt de verdediging van Beveren er niet in om een foutloze wedstrijd te spelen. Copa, die toch als een secure doelman gold, toonde zich zaterdagavond verre van secuur en voetbalde zenuwachtig en onzuiver. [AN]