Analyse Analyses 2006/2007 - AFC Tubeke

Joeri De Ren
| 0 reacties
Analyses 2006/2007 - AFC Tubeke
Foto: © SC

1. Inleiding

Het zal de trouwe lezer al niet meer verwonderen; ook Tubeke is een fusieclub die in 1990 werd opgericht door het samengaan van de twee locale clubs. Sinds deze fusie begon de club aan een gestage opmars en sinds 2003 spelen ze in tweede nationale. De club haalde in 2004 Enzo Scifo binnen om te helpen bij de verdere uitbouw en professionalisering. Vorig jaar leek Tubeke aanvankelijk één van de verrassingen van het seizoen te worden. Na 6 wedstrijden stonden ze aan de leiding. Daarna echter gleden ze snel weg en legden ze verder een kleurloos parcours af om op het einde van de rit 12e te eindigen.

2. De Ploeg

De kern van Tubeke werd er niet breder op tijdens de zomer. Met Sbaa en Buelinckx gingen toch 2 sterke pionnen verloren. Ook Stilmant zal gemist worden op het middenveld. De belangrijkste aankoop van de club is Thiam. De sterke spits moet Buelinckx doen vergeten en er wordt op gerekend dat hij voor nog meer doelpunten zal zorgen. Ook van Van Damme, die overkomt van Union, wordt verwacht dat hij de ploeg mee op sleeptouw neemt.

Tubeke is een ploeg met een zeer jonge kern van gemiddeld nog geen 23 jaar. Vele tweedeklassers zitten echter in dit schuitje en daarom hoeft dit geen nadeel te zijn. Vorig jaar echter viel op hoe enkele van de ‘oudere’ teams, met op kop Lommel, juist goede resultaten wisten te boeken door hun regelmaat. Ervaring loont blijkbaar altijd in 2e klasse. De vraag, zoals bij vele andere ploegen is of de jongeren ook enigszins een constante in hun prestaties kunnen leggen.

3. Geschiedenis

AFC Tubize is dus het kind van de fusie tussen Football Club de Tubize met stamnummer 5632 en Les Amis Réunis de Tubize met stamnummer 8424. Beide ploegen speelden nog tegen mekaar in de derde Provinciale. FC de Tubize steg naar tweede provinciale terwijl Les Amis degradeerden naar vierde provinciale. Langs beide kanten groeide het besef dat er nooit een degelijke club kon ontstaan zonder fusie. Na lange onderhandelingen besloten de bestuurslui van beide ploegen te kiezen voor schaalvergroting en meer kans op roem. Alzo ontstond ‘l’Association du Football des Clubs de Tubize’, kortweg AFC Tubize in 1990.

Deze fusie bewees haar relevantie in geen tijd want binnen een tijdspanne van enkele jaren tijd steeg de club in 1993 naar vierde nationale. In 1995 haalde de club de eindronde, maar pas in 1996 was het raak. Het bleek nog te vroeg voor Tubeke om de overstap te maken, maar in 1999 nam de club opnieuw deel aan de eindronde en dwong ze de promotie naar derde klasse af. Nog vier seizoenen later speelde de ploeg ook daar kampioen en zo vertoeft Tubeke sinds 2003 – als eerste Waals-Brabantse club ooit – in tweede klasse. Reeds in hun eerste jaar haalde de club de eindronde en werd de promotie naar de eerste klasse maar op een haar na gemist.

4. Infrastructuur

De thuishaven van Tubeke is het ‘Stade Leburton’ dat door toedoen van Enzo Scifo stevig verbouwd werd en daardoor nu over een volwaardige infrastructuur beschikt met seats en andere voorzieningen. Er werd zowel een nieuwe statribune opgetrokken als een volledig nieuwe zittribune. Hierdoor zijn de meeste voorzieningen nu reeds aangepast aan eerste klasse. De club kan in alle comfort 6000 supporters ontvangen, maar deze capaciteit bleek tot hiertoe steeds te ruim voor de opgekomen toeschouwers.

5. Prognose

Tubeke lijkt opnieuw af te stevenen op een rustig, doch grijs seizoen in de middenmoot. De vele jongeren kunnen hen wel eens punten kosten, zeker tegen ploegen als Overpelt-Lommel, OHL, Antwerp en KVK. Voor het overige ziet het ernaar uit dat ze de andere ploegen ook moeten waard zijn. De club kan niet ontkennen dat het vertrek van Sbaa en Buelinckx een verlies is, maar wij geloven ook in Thiam. Een periodetitel lijkt alsnog te hoog gegrepen voor deze tweedeklasser, maar in de problemen zien we ze ook niet komen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (H)

Nieuwste reacties