Club kan zich geen verlies permiteren

Thomas Dubois
| 0 reacties
Club kan zich geen verlies permiteren
Foto: © SC

Zondagavond staat de topper der toppers opnieuw op het programma. Het duel tussen de twee beste Belgische clubs van het laatste decennia. Kampioen Anderlecht ontvangt in het eigen Astridpark Club Brugge. Momenteel telt Club Brugge zes punten, terwijl Anderlecht de dans leidt met het maximum van negen punten. Wat wil zeggen dat Club bij verlies al meteen zes punten achterstand heeft op Sporting en dat na amper vier speeldagen. De competitie kan nu al in een beslissende plooi gelegd worden, maar is echter nog lang. Er kan nog van alles gebeuren en het is dan ook veel te vroeg om nu zondag al conclusies te trekken.
 
Iedereen schuift Anderlecht naar voor als dé grote favoriet in de wedstrijd. Het speelt thuis voor een uitzinnig publiek, heeft het geluk mee, speelt met vertrouwen en heeft gewoon de beste kern van de hele eerste klasse. Anderlecht kocht in het tussenseizoen bijzonder goed in en ziet dat nu al renderen. Daartegenover wordt er heel wat kritiek geplaatst bij Club Brugge dat nog niet het sprankelende voetbal bracht dat er verwacht wordt. Maar liggen de verwachtingen niet te hoog. Club heeft momenteel zes punten, won met mooi voetbal van AA Gent en won verdiend maar moeizaam van een stug Beveren. Europees deed Club wat het moest doen, het won in Litouwen en zorgde voor een voldoende marge, thuis speelde het met een veredeld B-elftal en won uiteindelijk met 5-2. Enkel op Roeselare werd er niet gewonnen, daar was het spel erbarmelijk en werden fouten gemaakt die zelfs bij de scholieren niet mogen.
 
Maar Anderlecht is Roeselare of Beveren niet. Anderlecht – Brugge is een wedstrijd die los staat van al de rest. Het is de clash tussen de twee stijlen, de clash tussen het technisch vernuft en het collectief denken. De strijd die uitgevochten zal worden op alle fronten. Aanvallend zit Anderlecht met een weelde, het kan rekenen op een fitte Frutos en een Tchité in vorm. Club heeft minder zekerheden aanvallend maar scoorde in de vijf officiële wedstrijden dit seizoen toch al zestien keer. Bovendien heeft het de vrije trap van Bosko Balaban als extra wapen. Technisch moet het middenveld van Anderlecht in staat zijn om de wedstrijd te beslissen. Al heeft Club fysiek zeker het potentieel om Anderlecht pijn te doen.
 
Het zwakke punt van beide ploegen is de verdediging. Anderlecht kreeg al vijf tegendoelpunten en won nog geen enkele keer echt overtuigend. De doelpunten die het maakte kwamen telkens na een individuele fout van de tegenstander of een individuele flits van de kant van Anderlecht. Er kwam de laatste tijd veel kritiek op de centrale verdediging van Club Brugge. Maertens en Clement zijn te traag, ogen loom en maken meer dan eens een foutje. Oké, toegegeven, het oogt allesbehalve mooi. Maar de cijfers  spreken voor beide spelers. Onder Ferrera hield Club zeven keer de nul in tien wedstrijden. Telkens speelde Ferrera met het duo Maertens-Clement. Club heeft het voordeel dat Anderlecht voor eigen publiek niet anders kan dan het spel te maken en dat er sowieso meer ruimte zal zijn in alle linies. Ruimte dat het zal moeten benutten wil het iets halen.
 
Of dat voor mooi voetbal zal zorgen valt maar zeer af te wachten. De toppers tussen Anderlecht en Club Brugge zijn niet altijd een fraai kijkspel voor het oog. Het wordt dan ook een gesloten topper waarbij het minste foutje over de eindstand kan beslissen. Geef Anderlecht niet meteen gewonnen, Club Brugge wordt aanzien als een gewond beest, een beest dat wel eens gevaarlijk kan uithalen.
 
 
        
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties