Beperking buitenlanders bedreigt Lokeren en Beveren

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Beperking buitenlanders bedreigt Lokeren en Beveren
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Na de spraakmakende reportage van de BBC en de daaropvolgende uitspraken van Mogi Bayat wordt het topic over het aantal buitenlanders in de Belgische competitie opnieuw op de voorgrond gebracht. Het Uitvoerend Comité is een voorstander om het aantal niet EU-spelers per club in de Jupiler League te beperken. Indien de Profliga voor januari niet met een goed voorstel op de proppen komt, wil de Belgische voetbalbond zelf ingrijpen.

Een reducering van het aantal niet EU-spelers kan een aantal eersteklassers zwaar in de problemen brengen. Beveren, AA Gent, Germinal Beerschot en Lokeren recruteren allen voor meer dan 40% van hun spelers buiten de EU-grenzen. Competitieleider Anderlecht scoort met 37%, en een vijfde plaats in dit klassement, ook zeer hoog. 

Zoals verwacht scoren de West-Vlaamse ploegen Roeselare en Zulte Waregem opnieuw zeer goed in dit klassement. De jongens uit de Rodenbach stad hebben slechts één niet EU-speler in de kern, goed voor 4%. Zulte Waregem doet het met iets meer jongens van buiten de grenzen, goed voor 13%. 

Verrassend goed in dit klassement scoort Bergen. De ploeg uit de streek van Di Rupo strandt op slechts 16%, ondanks het lage aantal Belgen waarmee José Riga aan de aftrap verschijnt. Reden voor dit goed resultaat is het grote aantal Franse en genautraliseerde spelers.

Aantal niet EU-spelers (procentueel)

1. Roeselare (4%)
2. Zulte Waregem (13%)
3. Bergen (16%)
4. Moeskroen (18%)
5. Charleroi (24%)
6. Lierse (25%)
7. Cercle Brugge, Club Brugge en Sint-Truiden (26%)
10. Brussels en Westerlo (27%)
12. Racing Gank (28%)
13. Standard (31%)
14. Anderlecht (37%)
15. Germinal Beerschot (41%)
16. AA Gent (43%)
17. SK Beveren (56%)
18. Lokeren (67%)

Als we de cijfers bekijken op het aantal EU-spelers waarover een ploeg beschikt, moeten de meeste ploegen niet echt schrik hebben voor een nieuwe maatregel om het aantal buitenlanders te beperken. Anderlecht en Germinal Beerschot mogen procentueel wel slecht scoren, maar omdat beide ploegen een vrij grote kern hebben beschikken ze wel over voldoende spelers binnen de EU-grenzen. Beveren, Gent en vooral Lokeren zullen hun beleid dan wel moeten aanpassen.

Verrassend is het niet, maar ook hier staat Roeselare afgetekend aan de leiding in het klassement. Kan moeilijk anders met maar liefst 24 Belgen en 2 Fransen (Eloi heeft de dubbele nationaliteit Fransman/Haïtiaan). Zulte Waregem deelt samen met Brussels de tweede plaats. Club Brugge volgt op een vierde plaats.

EU-spelers per ploeg (in exacte cijfers)

1. Roeselare (26)
2. Zulte Waregem en Brussels (21)
4. Club Brugge (20)
5. Bergen, Lierse en Westerlo (19)
8. Racing Genk, Moeskroen en Standard (18)
11. Anderlecht, Cercle Brugge en Sint-Truiden (17)
14. Charleroi en Germinal Beerschot (16)
16. AA Gent (13)
17. SK Beveren (11)
18. Lokeren (8). [AN]    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties