Analyse Het laatste kwartier

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Het laatste kwartier
Foto: © SC

Charleroi - Anderlecht: 86e minuut, Fabien Camus brengt de Karolo's 1-0 voor; 93e minuut, Bart Goor bezorgt paars-wit in extremis nog een punt. FC Brussels - Westerlo: 83e minuut, Patrick Ogunsoto schiet met zijn zesde doelpunt van het seizoen de Kempenaars naar een mooie derde plaats. Club Brugge - Germinal Beerschot: 93e minuut, Bosko Balaban trapt een vrije schop tot bij de vrijstaande Englebert die, met de ogen dicht, staalhard binnenschiet.
 
Concentratie tot in de allerlaatste seconde! Het is een huizenhoog cliché, maar het blijft een must in het voetbal. Naast bovenstaande wedstrijden werden dit weekend ook Moeskroen – Sint-Truiden, Racing Genk – Beveren en Lokeren – Bergen in de slotfase beslist. Negen van de twintig gemaakte doelpunten vielen in het laatste kwartier.
 
Niet alleen dit weekend werd er veel gescoord naarmate het eindsingaal naderde. Van de 166 doelpunten werden er maar liefst 37 in het slotkwartier gemaakt. Niet alleen concentratie, maar ook fysiek beslist over de wedstrijd. Van topclubs zoals Anderlecht en Club Brugge mag dus worden verwacht dat zij op het einde het verschil kunnen maken. Met vier stuks doen de Brusselaars dat vrij goed, maar Club Brugge doet met acht (van de dertien) treffers in de slotfase een pak beter. Ook promovendus Bergen toont zich dan nog doeltreffend, de Henegouwers doen het met vijf stuks zelfs beter dan Anderlecht. Lokeren, Zulte Waregem en Beveren toonden zich nog niet trefzeker in de slotfase.

Aantal doelpunten in de slotfase (76'-90'+toegevoegde tijd)
1. Club Brugge (8)
2. Bergen (5)
3. Anderlecht (4)
4. Roeselare en Moeskroen (3)
 
Waar fysiek een belangrijke parameter is om de wedstrijd in de slotfase te beslissen, kan dit niet het geval zijn bij de herneming van de wedstrijd in de tweede helft. Toch vallen er tijdens het vierde kwartier nog meer doelpunten dan in de slotfase. Veertig treffers tussen de 46e en de 60e minuut, goed voor bijna 25% van de totale doelpuntenproductie. In deze periode toont een andere West-Vlaamse ploeg, Zulte Waregem zich het sterkst. Ook Anderlecht, Sint-Truiden en Racing Genk komen zeer gedreven uit de kleedkamers. Bergen spaart duidelijk zijn krachten voor de slotfase. De jongens van José Riga kwamen vlak na de koffie nog geen enkele keer tot scoren. Lokeren slaagt er zelfs in om dat niet te doen tijdens beide periodes. [AN]

Aantal doelpunten begin 2de helft (46'-60')

1. Zulte Waregem (5)
2. Anderlecht, Sint-Truiden en Racing Genk (4)
5. Brussels, Cercle Brugge, Germinal Beerschot, Roeselare en Westerlo (3).

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties