Analyse Club en Genk doen gouden zaak

Thomas Dubois
Club en Genk doen gouden zaak

Club Brugge mag zich samen met Racing Genk terecht de winnaar van de speeldag noemen. Zaterdag in de vooravond maakte Genk landskampioen Anderlecht belachelijk in eigen stadion. Ljubojevic en Vandenbergh nekten Anderlecht met elk twee doelpunten. Club won zondagavond nipt maar verdiend van Westerlo en rukt zo op naar de derde plaats op één puntje van Anderlecht. Onderaan deden Sint-Truiden, Roeselare en Beveren een gouden zaak door te winnen. Lierse blijft eenzaam laatste met één puntje, zes minder dan de voorlaatste.

Anderlecht stond vorig weekend voor een uiterst belangrijke week. Na die week zou men weten hoe goed de landskampioen werkelijk is. Wel, de resultaten zijn allesbehalve bevredigend. In de Champions League staat het met een gelijkspel in en tegen AEK Athene geen stap verder en in de competitie speelde het slechts gelijk tegen Charleroi én werd er thuis met het schaamrood op de wangen verloren van Racing Genk, dat nu de koppositie overneemt. Genk was 90 minuten de betere in een wedstrijd die er nooit Ã©Ã©n was. Genk ging meteen ten aanval en had al na tien minuten een 0-2 voorsprong dankzij een herboren Vandenbergh, Vandereycken zal het graag gezien hebben. Anderlecht leek even terug te kunnen komen dankzij de op de bank gestarte Boussoufa, maar het was Ljubojevic die in de slotfase de zware 1-4 cijfers vastlegde.

De twee West-Vlaamse ploegen die zaterdagavond speelden hadden een goede avond. Zowel Roeselare als Cercle Brugge behaalden een zuinige, maar verdiende zege. Roeselare haalde thuis drie broodnodige punten tegen rode lantaarn Lierse. De wedstrijd had weinig om het lijf en tot overmaat van ramp scoorde Verheyen in eigen doel, Dufoor maakte de klus in de tweede helft af. Cercle had tegen Brussels genoeg aan één doelpunt van Boi om te scoren en te winnen. Cercle heeft zo tien punten, Roeselare eentje minder. Beide ploegen staan zo in de middenmoot. Brussels kent na z'n goede start vier nederlagen op rij.

Germinal Beerschot maakte er zaterdagavond een doelpuntenfestival van op 't Kiel. Zowel Sterchele als Losada eisten een hoofdrol op met respectievelijk twee en drie doelpunten. Al na één minuut keek Moeskroen tegen een achterstand aan. Bij een 2-0 kon Custovic opnieuw hoop brengen. Dat bleek ijdele hoop te zijn, want Germinal Beerschot speelde heel wat gretiger. Bij een 6-1 stand kon opnieuw Custovic nog minderen tot 6-2.

Sint-Truiden boekte op speeldag acht z'n eerste thuisoverwinning van het seizoen. Lokeren speelde een zwakke wedstrijd en kreeg in de 25e minuut de logische tegentreffer. Munyaneza kwam plots alleen voor Milojevic, die enkel de bal uit z'n netten kon vissen. Deelkens kreeg nog rood voor vermeend handspel buiten de zestien. Charleroi breit een vervolg aan de goede seizoensstart. Het won de Waalse derby tegen Bergen met 1-2. Tot vijf minuten voor tijd zag het er naar uit dat Bergen aan het langste eind zou trekken, maar in een dolle slotfase scoorde Charleroi nog twee keer. Charleroi handhaaft zich zo aan de top.

Standard verloor z'n eerste wedstrijd onder Michel Preud'homme. AA Gent was in een pittig duel een maatje te sterk voor de Rouches. Standard kwam nooit in z'n normale ritme en kwam slechts gelijk via een sublieme volley van Rapaic. Pavlovic zorgde tien minuten voor tijd voor de verdiende voorsprong voor AA Gent. De Nederlandse scheidsrechter Temmink zwaaide gretig met kaarten en gaf Rapaic op het einde nog rood. De wedstrijd werd even stilgelegd voor de bliksem.

Club Brugge won zondagavond verdiend van Westerlo en doet zo een gouden zaak in de competitie. In enkele weken tijd reduceerde Club een achterstand van zes punten op Anderlecht tot Ã©Ã©n punt. In tegenstelling tot de vorige duels kwam Club al vroeg in de wedstrijd op voorsprong via –jawel- Balaban. Ishiaku verdubbelde in de tweede helft de voorsprong. In de slotfase kwam Westerlo nog even opzetten, maar verder dan een aansluitingstreffer van Ogunsoto kwam het niet.

Beveren deed ook een goede zaak, het won zondagavond van een onmondig Zulte Waregem. Het had daarbij genoeg aan een doelpunt van Snoeckx op het kwartier. Zulte Waregem kon pas op het einde wat druk zetten, zonder enig resultaat. Zulte Waregem zat nog teveel in de Europese roes en blijft hangen net boven de degradatiezone. [AN]