Analyse Genk, de grote winnaar van speeldag elf

Kristof Blomme
| 0 reacties
Genk, de grote winnaar van speeldag elf
Foto: © SC

Racing Genk werpt zich meer en meer op als één van de grote titelkandidaten. De Limburgers versloegen Germinal Beerschot kinderlijk gemakkelijk met 4-0. Anderlecht kwam niet verder dan een scoreloos gelijkspel in de topper bij Standard. De Brusselaars volgen nu al op vijf punten. Club Brugge en Charleroi, de nummers drie en vier in de stand, gingen onderuit tegen respectievelijk Lokeren en Westerlo. Club telt nu al een achterstand van negen punten op de leider. Onderin pakte Lierse thuis tegen Bergen het tweede punt van het seizoen. Niet voldoende voor de Pallieters om de redding te bewerkstelligen. Zulte Waregem deed een uitstekende zaak door Sint-Truiden te kloppen met 3-0.

Racing Genk blijft de overwinningen aan elkaar rijgen. Hoewel trainer Broos zich nog wegstopt is het nu al duidelijk dat Genk dit seizoen een aardig woordje zal meespreken in de titelstrijd. Hoewel het ook niet altijd denderend is, zoals vorige week tegen Sint-Truiden bijvoorbeeld, worden de matchen wel winnend afgesloten. Voorlopig zit alles goed in het Fenixstadion. De verdediging staat als een huis, tot nu toe amper negen tegendoelpunten. Ook de spitsen scoren gemakkelijk of het nu Bosnjak, Vandenbergh of Ljubojevic is die op het veld staat. Met Soetaers, Chatelle, Alex en Iakovenko beschikken de Limburgers over creativiteit op de flanken. De Decker en Vrancken zorgen dan weer voor de nodige werkkracht. Met de vier miljoen euro die de Genkenaars voor Daerden ontvingen hebben ze een evenwichtig elftal samengesteld. En zeg nu zelf, wie met 1-4 gaat winnen in het Astridpark, is dat geen titelkandidaat? Dit weekend werden de doelpunten inderdaad kinderlijk weggegeven door Germinal Beerschot. Zo konden Vandenbergh (2x), Bosnjak en Vrancken voor een logische 4-0 overwinning zorgen. Dat Genk dit seizoen al dertig keer scoorde is echter geen toeval, evenals het feit dat het op één staat te pronken met 29/33 na 1/3e competitie. 

Anderlecht lijkt dit seizoen de enige tegenstander te worden voor Genk. De Brusselaars spelen niet fantastisch, maar de kloof met de leider is nog niet onoverkomelijk. Bovendien beschikt het hoe dan ook over enorm veel individuele klasse. Zowel Boussoufa, Tchité, Hassan als Frutos kunnen, elk op hun eigen manier, wedstrijden beslissen. De offensieve weelde van de Brusselaars heeft niemand anders in de Jupiler League. Probleem dat hier kan optreden is de onvrede van de bankzitters, want zowel Mpenza, Akin als Hassan hebben al misnoegd gereageerd. Ook het Europees voetbal kan in de kleren kruipen. De topper bij Standard was een mooi kijkstuk. Standard had licht overwicht, maar het gelijkspel was terecht te noemen. Een doelpunt van Boussoufa werd onterecht afgekeurd, terwijl de Luikenaars onterecht een strafschop onthouden werden. In Luik had men allicht gehoopt op de drie punten. Nu blijft Standard op zes punten van Anderlecht, Genk heeft al elf punten voorsprong.

Bij Club Brugge dreigt het dan weer helemaal in de soep te draaien. Een ploeg die tegen een ploeg in crisis meer dan een helft tegen tien man speelt moet altijd winnen. Zeker als je de ambitie hebt om bovenin het klassement mee te draaien. Wanneer je daar niet in slaagt, dan ben je geen titelkandidaat. Vooral op verdedigend vlak loopt het soms aardig fout bij blauw-zwart. Ook tegen Lokeren lagen enkele individuele fouten aan de basis van de tegendoelpunten. Al moet niet enkel de defensie met de vinger worden gewezen. Ook op het middenveld mist Club centraal iemand die het vuile werk opknapt voor goeie voetballers als Vermant en Blondel. Tegen Lokeren begon het goed voor Club, want het kwam na amper drie minuten op voorsprong via een owngoal. Nog voor de pauze maakte Camara gelijk. Voor de rust pakte Stijnen een strafschop van Kristinsson en moest Madi met rood van het veld. Ook Balaban weigerde, na de koffie, een strafschop te benutten en toen Stijnen in de fout ging bij een schot vanop zo'n 45 meter van Camara, was de verrassing compleet. Vermant maakte nog gelijk, maar Kristinsson bezegelde het lot van Club met een schitterende vrije trap. 

Ook Charleroi kon de goeie prestaties niet bevestigen. Zonder Kéré en Camus kwam de thuisploeg nooit helemaal in de wedstrijd. Bovendien scoort Ogunsoto tegenwoordig blindelings voor Westerlo. Hij bracht zijn ploeg met doelpunten tien en elf van het seizoen 0-2 voor. Corstjens vloerde nog zijn eigen doelman, maar als een bal via de twee doelpalen uit het doel stuitert, dan weet je dat het niet je dag wordt. Westerlo komt dankzij deze overwinning op gelijke hoogte van Club Brugge. Volgende week mag Genk de titelambities verder kracht proberen bijzetten in het Kuipje. Er wacht ze alvast een warm onthaal. Charleroi trekt naar Club Brugge. AA Gent won van Roeselare. Aanvallers Olufade en Foley zorgden voor de 2-0 overwinning. De Buffalo's halen nu Standard bij de op zesde plaats. Ze tellen slechts een achterstand van twee punten op de nummers drie.

Ook onderin het klassement stonden enkele interessante duels op het programma. Lierse moest, net als de thuismatch tegen Beveren, absoluut winnen van Bergen. Helaas voor de Pallieters werd het slechts een scoreloos gelijkspel. Beide ploegen hadden de kansen op de overwinning, maar soms is scoren toch zo moeilijk. Toch hield trainer Trost een goed gevoel over aan de partij. Zonder ervaren jongens als Peeters, Verheyen, Vandenbrouck en Nnaji liep het bijwijlen behoorlijk. Alleen het doelpunt ontbrak, waardoor Lierse laatste blijft met amper twee punten. 

Ook Sint-Truiden gaat een lastig seizoen tegemoet. De Limburgers speelden een belangrijke partij bij Zulte Waregem. De Europese stuntploeg deed het voorlopig niet fantastisch in de Jupiler League met een zestiende plaats. Tegen Sint-Truiden werd wel gewonnen, 3-0. Reina, Verschuere en D'Haemers tekenden voor de doelpunten. Hierdoor klimmen de West-Vlamingen naar een gedeelde dertiende plaats. Voor Cercle Brugge en Beveren ziet het er ook benard uit. Beide ploegen kwamen dit weekend niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Ze delen nu de vijftiende plaats met elf punten, vier meer dan Sint-Truiden. Beveren kwam 0-2 voor na doelpunten van Snoeckx en Gervinho. Die tweede na een flater van doelman Vandendriessche, die het zwaar moest ontgelden. Cercle kwam nog langszij via Dekelver en Pivaljevic, maar daar bleef het bij. 

De laatste match was die tussen Brussels en Moeskroen. Beide ploegen bevonden zich in de buik van het klassement en bleven daar ook na speeldag elf na een 1-1 gelijkspel. Brussels, dat met een zeer jonge ploeg op het veld stond, kwam vroeg op voorsprong via Zanzan. Halfweg de eerste helft maakte Grondin gelijk namens Moeskroen. Daar bleef het uiteindelijk bij. Nog dit, voorzitter Vermeersch hield zich dit keer gedeisd op de tribune.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties