Analyse CSKA Moskou is opnieuw kampioen

Luc Goderis
CSKA Moskou is opnieuw kampioen

In de Russische Premier League is CSKA op de voorlaatste speeldag landskampioen geworden.  De top-vier deed wat ze moesten doen en wonnen allen hun uitwedstrijd, al kropen Spartak, maar vooral Zenit, door het oog van de naald.

CSKA maakte in Vladivostok de favorietenrol waar en haalde er met 0-4 zwaar uit.  Nadat Daniel Carvalho de score had geöpend ontpopte Vagner Love zich met een hattrick tot dé held van de middag.  Dankzij de zege behoudt CSKA in de rangschikking drie punten voorsprong op stadsgenoot Spartak en dat is, via het systeem van het aantal zeges, voldoende om zichzelf op te volgen als landskampioen van Rusland.

Enkele duizenden kilometers verderop maakten FK Rostov en Spartak Moskou er een ware doelpuntenkermis van.  De thuisploeg kwam tot tweemaal toe op voorsprong, maar telkens maakte Yegor Titov gelijk.
Na de herneming zorgde Roman Pavlyuchenko voor de 2-3, maar amper een minuut later hingen de bordjes opnieuw in evenwicht toen Mikhail Osinov een strafschop verzilverde.
Zeven minuten voor affluiten werd het, via opnieuw Pavlyuchenko, nog 3-4.

In de strijd om de derde plaats, met bijhorend Uefabekerticket, maakten Lokomotiv Moskou en Zenit St Petersburg het spannend.  De Moskovieten deden wat ze moesten doen en haalden bij Amkar Perm een relatief makkelijke 1-3 zege.  Gary O'Connor opende al zeer vroeg de score, maar Vitaliy Grishin bracht Amkar halfweg de eerste helft langszij.  Na de herneming verzekerde Lokomotiv zich van de drie punten via Ziagi Chaker en Branislav Ivanovic.

Zenit St Petersburg had op papier de makkelijkste opdracht.  Het bezoek bij kneusje Shinnik Yaroslavl mocht voor het team van Dick Advocaat geen struikelblok vormen op weg naar een driepunter, maar de rode lantaarn weerde zich als een duivel in een wijwatervat.
Het duurde tot halfweg de tweede helft vooraleer Zenit, via Martin Shkrtel, de weg naar de netten vond.  Tijdens een hectische slotfase lukte Igor Budisha in de allerlaatste minuut eerst nog de gelijkmaker, maar Shkrtel vond toch nog de tijd om zijn tweede doelpunt van de namiddag tegen de netten te jagen.

Behalve de eer en de wedstrijdpremies was er in de andere partijen niets meer te winnen of te verliezen.  Dinamo Moskou won het stadsderby van Torpedo met 2-1 en wat verderop pakte Rubin Kazan de drie punten bij Saturn (1-2).  Kriliya Sovetov - Spartak Nalchik werd 1-2 en Tom Tomsk - FK Moskou 1-0.