Analyse Toppers verliezen pluimen

Toppers verliezen pluimen

In Derde Klasse B werd afgelopen weekend de veertiende speeldag afgewerkt. Er werden heel wat verrassende uitslagen opgetekend. Met overwinningen van Walhain, Hasselt en La Louvière roerde de staart van het klassement zich. Aan de top kon enkel Olympic Charleroi zijn wedstrijd winnend afsluiten. Sprimont verloor en Namur kwam niet verder dan een gelijkspel in eigen stadion.

Eén van de blikvangers van het weekend was KSK Hasselt - KSK Tongeren HM. In deze Limburgse klassieker trok de thuisploeg verrassend aan het langste eind. De wedstrijd werd weliswaar grotendeels gedomineerd door de Tongerenaren, maar een dodelijk effeciënt Hasselt had aan twee kansen genoeg om drie keer te scoren. Ex-Tongenaar Geert Henderix bracht de thuisploeg vlak voor rust op voorsprong na de eerste geslaagde aanval die tot gevaar leidde. Tot dan had Tongeren de wedstrijd gecontroleerd, zonder echter veel dreiging. In het eerste kwartier kwam de ploeg wel een aantal keer dichtbij een doelpunt, maar doelman Gielen week niet. Na rust kwamen de bezoekers een stuk scherper voor de dag, in een mum van tijd werd de achterstand omgebogen in een voorsprong via een knappe vrije trap van Coppens en een lob van ex-Hasselaar Mellemans. De thuisploeg knokte zich echter opnieuw in de wedstrijd en via een afstandsschot van Braem, dat nog licht afweek op de voet van Hossay, belandde de bal via de paal in het doel. Tien minuten later moest Tongeren met tien verder toen Leenders een overtreding nodig had om de doorgebroken Braem te stoppen. Bizar genoeg besloot de scheidsrechter om Vansteenberghe rood te geven. Weliswaar uitstel van executie voor Leenders, want vlak voor tijd werd de verdediger alsnog uitgesloten na een drieste tackle op uitblinker Braem. De thuisploeg ging zelfs nog met de drie punten aan de haal. Na dom balverlies van Hossay kon Braem makkelijk de 3-2 binnen schieten. Hierna probeerde Tongeren met tien en later met negen nog wel een gelijkspel uit de brand te slepen, maar de Hasseltse zege kwam niet meer in gevaar.

Koploper Sprimont CS ging verrassend zwaar onderuit, Visé was met 3-1 te sterk. Via Mamoun, Marechal en Mabwete liep de ploeg uit naar een 3-0 voorsprong. Rouani kon nog milderen tot 3-1. Olympic Charleroi was de enige top drie ploeg die kon winnen. De Karolingers haalden zwaar uit tegen buur Couillet met 0-4. UR Namur kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen CS Verviers. De ploeg zag tien minuten voor tijd een doelpunt van Cleiton ongedaan gemaakt worden door een treffer van Nelis.

Bocholt VV en FC Luik hielden elkaar in evenwicht met een 0-0 gelijkspel. In een genietbare wedstrijd, met weliswaar weinig kansen, kon uiteindelijk geen van beide ploegen een vuist maken op de overwinning. Luik had na rust het betere van het spel, maar het was de thuisploeg die het dichtste bij een voorsprong kon komen.