Gerets over de terugval van het Belgische voetbal

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Gerets over de terugval van het Belgische voetbal
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vandaag publiceert de krant Het Nieuwsblad een interview met Eric Gerets, de coach van de Turkse landskampioen Galatasaray. Samen met wijlen Raymond Goethals is hij de enige Belgische trainer die het gemaakt heeft in het buitenland na avonturen bij PSV Eindhoven, VfL Wolfsburg en 1.FC Kaiserslautern. Zijn conclusie over het Belgische voetbal is: "We moeten terug leren voetballen".

"Beschouw mij wel niet meer als de grote specialist van het Belgische voetbal. Ik heb pas sinds enkele dagen een kaart waarmee ik onze competitie kan bekijken. Ik heb de jongste jaren zeker niet alles kunnen volgen", aldus de Leeuw van de Bosporus.

Gerets kan daardoor niet echt een uitgesproken mening ventileren over de terugval van het Belgische voetbal. "Ik heb het nog niet kunnen vaststellen. Als iedereen het zegt, zal het wel waar zijn. Daarom is het extra jammer dat het uithangbord van ons voetbal de winter is ingegaan met een thuisnederlaag tegen Polen. De nationale ploeg moet het land extra publiciteit bezorgen. Als dat niet gebeurd, komt er veel kritiek. Of die helemaal terecht is, is een andere zaak. De jongste twee jaar hoor ik telkens dat er een uitstekende lichting jongeren klaarstaat. Blijkbaar hebben ze het moeilijk om de laatste stap te zetten en voor de aansluiting met het verleden te zorgen. Hoe dat komt, is moeilijk in te schatten", aldus de Galatasaray-oefenmeester.

"Het is jammer dat er steeds meer jongere spelers vroeg naar het buitenland vertrekken. Nu Vincent Kompany weer. Tegen Polen was het Daniel Van Buyten die in de fout ging bij het doelpunt. Ik ken hem beter dan alle andere internationals omdat ik hem jarenlang in Duitsland heb bezig gezien. Als Hamburg nu bij de laatsten staat, komt dat grotendeels omdat het centrale verdedigingsduo Khalid Boulahrouz-Van Buyten is vertrokken. België was altijd een land met goed georganiseerde ploegen. Ook al hadden we soms een mindere lichting, de resulaten bleven goed. Dat lijkt om één of andere reden weg te vallen. Op die manier hebben we ons zes keer opeenvolgend kunnen plaatsen voor een WK-eindronde", aldus Gerets.

"Wij voetbalden destijds behoudend en georganiseerd. De kat uit de boom kijken, wachten op een foutje van de tegenstander. Die tactiek heeft ons geen windeieren gelegd. Maar als je maar maximaal één of twee kansen creëert, en als je dan niet scoort, kan je maximaal een gelijkspel halen. Ik heb jaren in Nederland gewerkt. Daar wordt op een heel andere manier gewerkt omdat ze uitgaan van hun eigen offensieve kracht. Dat is al zo vanaf de jeugd. Nederlandse voetbalclubs staan gewoon veel verder dan wij door hun manier van voetballen en dat blijkt ontegensprekelijk uit de resultaten, kijk maar naar PSV in de Champions League." Maar België leunt met kracht meer aan tegen de Duitse stijl. "Je kan voor of tegen het Duitse voetbal zijn, maar hun basis is het winnen van duels. Dankzij hun kracht veroveren zij de bal. Maar op kracht alleen kan je geen wedstrijd meer winnen. In Duitsland dreigde het ook verkeerd te gaan, maar ze zijn er op tijd wakker geschoten. De Duitsers beseften dat ze een combinatie moesten vinden tussen fysieke kracht en voetballend vermogen. België is voetballend niet mee geëvolueerd. We moeten opnieuw leren voetballen", besluit Eric Gerets.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties