Analyse De teloorgang van een topclub

Thomas Dubois
| 0 reacties
De teloorgang van een topclub
Foto: © SC

Ahmed Hassan was de grote man van speeldag 24. Op z’n eentje bezorgde hij Anderlecht met drie pareltjes van doelpunten de volle buit tegen een zich sterk werend Charleroi. Genk op z’n beurt hield schiettraining in Beveren, en dat ging heel succesvol, op eigen veld werden de Waaslanders belachelijk gemaakt: 0-5. Niet op eigen veld, maar wel belachelijk gemaakt: Club Brugge. Germinal Beerschot won met 4-0 en dat mag zeker verdiend genoemd worden. Standard hield een gezondheidswandeling bij Cercle Brugge, 0-2. Onderaan verloor Lierse opnieuw. Het West-Vlaams treffen tussen Roeselare en Zulte Waregem werd gewonnen door Roeselare, dat zo voor het eerst won tegen de fusieclub.
 
Roeselare opende de speeldag vrijdagavond tegen Zulte Waregem. In een kletsnat Schiervelde hield Roeselare z’n thuisreputatie gaaf. Essevee was nochtans de betere ploeg en verdiende een doelpuntje, dat doelpuntje scoorden ze ook, maar dan aan de verkeerde kant. De Brul kopte de bal zonder kijken terug naar Merlier die uit z’n doel gekomen was en daarenboven nog eens uitgleed en spartelend zag hoe de bal de doellijn overschreed. De ingevallen Kpaka ontbond vervolgens nog eens z’n duivels en scoorde twee heerlijke doelpunten. Minne redde de eer.
 
Genk ging met 0-5 winnen op Beveren. De jongens van Walter Meeuws acteerden heel pover en dat is ook te merken aan de eindstand. Genk won bijna letterlijk met de vingers in de neus. Beveren wou het openingskwartier zonder kleerscheuren doorkomen en dat lukte ook, maar daarna brak de veer en daar profiteerde Genk van. Vandenbergh, Haroun, Vrancken en twee keer Chatelle zorgden voor de doelpunten. Ook AA Gent haalde uit, rode lantaarn Lierse verloor met 4-0. Zowel Pavlovic als Olufade scoorden elk twee keer. Bij Lierse mogen ze stilaan kijken om een ticketje tweede klasse te boeken.
 
Ali Lukunku was wederom de grote man bij Standard. Hij bezorgde de Rouches de overwinning tegen Cercle Brugge. Cercle speelde niet slecht, meer zelfs, het domineerde in de eerste helft lichtjes en het had de betere kansen. Wie niet scoort, kan niet winnen en op het uur sloeg Standard genadeloos toe. Lokeren blijft in het sukkelstraatje. De ploeg van Muslin kon –behalve de overwinning tegen Club Brugge- dit jaar nog maar weinig forceren. Zaterdagavond verloor het van Bergen met 1-0. Een doelpunt van Dahmane kort voor rusten volstond voor de drie punten.
 
Westerlo – Brussels en STVV – Moeskroen eindigden op 1-1. Van Houdt opende de scoren voor Sint-Truiden. Lang duurde die voorsprong echter niet. Toyes maakte acht minuten later gelijk en zette zo de eindstand op het bord. Westerlo was veruit de betere tegen Brussels, maar onder meer Ogunsoto miste kans na kans. Westerlo kwam 1-0 voor via Dekelver, het zag er dan ook goed uit voor de Kempense ploeg. Tot Bruno een kwartier voor tijd de gelijkmaker scoorde.
 
Anderlecht speelde een degelijke wedstrijd tegen een supergemotiveerd Charleroi. De grote held aan paars-witte zijde was Ahmed Hassan. Hij scoorde drie doelpunten en bezorgde z’n club zo de volle buit. Een gouden driepunter met oog op de topper van volgende week tegen Racing Genk. Het zag er nochtans naar uit dat de wedstrijd op een gelijkspel zou eindigen, want vijf minuten voor tijd had Jovial de gelijkmaker gescoord voor Charleroi. Iedereen had zich al neergelegd bij een billijk gelijkspel. Dat was dus zonder Hassan gerekend die een vrije trap in doel kegelde.
 
Een afgang. Anders kun je het voetbal van Club Brugge op Germinal Beerschot niet verwoorden. Club speelde wel met een totaal vertimmerde verdediging, maar dat mag geen excuus vormen. Germinal Beerschot won met 4-0 en dat mag eigenlijk terecht genoemd worden. Janevski eiste concentratie en niveau. Hij kreeg geen van beide. Devroe verkondigde zes weken nodig te hebben om de kern te evalueren en dan eventueel grote kuis te houden. Na de wedstrijd tegen Germinal Beerschot is het eindresultaat nu al duidelijk. De kern is te licht en bezit zware mentaliteitsproblemen. De onkunde van Club is één factor, de klasse van de ‘Ratten’ een andere. Bij Germinal Beerschot speelden ze stuk voor stuk een schitterende wedstrijd, met een uiteindelijke 4-0 als einduitslag.
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties