Milan wint de Champions League

Kevin Vanbuggenhout

Athene was de plaats van de afspraak voor de Champions League-finale tussen AC Milan en Liverpool. Twee jaar geleden stonden deze ploegen nog tegenover elkaar in de eindstrijd van de Champions League en toen trok Liverpool na strafschoppen aan het langste eind. Milan revancheerde zich in Athene en pakte zijn zevende Europese beker.

Het was al snel duidelijk dat de wedstrijd in Athene geen herhaling ging worden van Istanbul 2005. Beide ploegen begonnen vrij voorzichtig aan deze finale. Na tien minuten toonde Liverpool zich voor het eerst gevaarlijk. Pennant kon profiteren van een foutje van Jankulovski en zag zijn schot gered door Dida. Vier minuten later stak Milan de neus aan het venster. Inzaghi glipte door de buitenspelval, maar zijn lob ging over. Stilaan verkreeg Liverpool toch een zeker overwicht. De Reds kampeerden steeds meer op de helft van Milan en puurden daar nog één goede kans uit. Het lage schot van Xabi Alonso ging net naast. Op slag van rust kreeg Liverpool het deksel op de neus. Een vrije trap van Pirlo week af op Inzaghi en verdween zo in doel: 1-0 voor Milan.

De tweede helft was nog maar net op gang geblazen of er liep een supporter het veld op. Toen die weer van het veld geholpen was mocht Zenden voor Liverpool een hoekschop nemen. Hij vond het hoofd van Agger, diens kopbal ging naast. Milan moest zich nu enkel nog beperken tot het verdedigen van de voorsprong en stelde zich goed op. Liverpool had het moeilijk om de verdediging van Milan uit verband te spelen, de Milanezen leken de zaken vrij goed onder controle te hebben. Kaka slaagde er wel in alleen voor doel op te duiken, hij werd echter onterecht afgevlagd voor buitenspel. Gerrard kon zich dan toch eens doorzetten en probeerde de bal in de verste hoek te plaatsen. Dida ging goed plat. Acht minuten voor affluiten maakte Milan het helemaal af. Kaka stak de bal door naar Inzaghi en die werkte beheerst af: 2-0. Liverpool gaf nog niet op. Dida moest een schot van de ingevallen Crouch over doel duwen. Agger kopte een hoekschop door en Kuyt kon van dichtbij de 2-1 binnenkoppen. Zo werden de slotminuten toch nog spannend. Maar Milan speelde het uit en kroonde zich tot de nieuwe winnaar van de Champions League.

Het Italiaanse AC Milan wint dus deze Champions League-editie. Liverpool kon niet scoren op het moment dat het de wedstrijd in handen leek te hebben en Milan strafte dat genadeloos af. De twee doelpunten van Pippo Inzaghi nekten Liverpool uiteindelijk. Op het einde drong Liverpool wel nog aan, maar deze keer kwam het dus niet tot een miraculeuze comeback. Milan kon een nieuw Europees succes gaan vieren.