Analyse Union : Licentie behalen zonder bestuur

Bart Hermans
| 0 reacties
Union : Licentie behalen zonder bestuur
Foto: © SC

Volg Union SG nu via WhatsApp!

Bij Union zullen ze het seizoen 2006/2007 niet zo snel vergeten. De ambities waren groot maar zowel sportief als extrasportief liep er dit seizoen het een en ander mis bij de Brusselaars.
 
Union , één van de oudste clubs van het land kreeg een nieuwe en ambitieuze bestuursploeg dat op termijn zelfs aan een terugkeer naar eerste dacht. De Brusselaars begonnen vrij goed aan de competitie. Het eindigde in de eerste periode dan ook op de derde plaats met een achttien op dertig. Maar vanaf eind oktober liep het mis en behaalde de ploeg nul op vijftien en eind november was de maat dan ook vol voor het bestuur. Joe Tshupula werd ontslagen en werd vervangen door Alex Czerniatynski die een contract tekende tot het einde van het seizoen met een optie op nog eens twee extra seizoenen. Czernia begon met een één op zes tegen Dessel en Antwerp maar op Tienen kon hij toch nog  zijn eerste zege boeken in de heenronde.
 
In het begin van de terugronde kon Czernia voor een eerste keer stunten. In het eigen Joseph Marien stadion werd KV Kortrijk met 3-0 verslagen. Toch was de ploeg niet gelanceerd want er volgde een acht op drieëndertig met het absolute dieptepunt op speeldag 25 met een 2-6 verlies thuis tegen Hamme. Op speeldag 29 stonden ze wel twaalfde maar was het opletten om niet naar de barrageplaats weg te zakken want de laatste ploeg van het gevarengroepje, KVSK United was genaderd tot op vier punten. Een week later stond een heel belangrijke wedstrijd op het programma. Waasland dat op een puntje stond kwam op bezoek voor een degradatiewedstrijd. Waasland werd weggeblazen met 6-0 met een hattrick van Stavros Glouftsis. Union was terug gelanceerd en eindigde de competitie met een knappe dertien op vijftien.
 
Maar belangrijker dan het sportieve is dat Union een club is met financiële problemen. Sommige bronnen hebben het over 240.000 euro schulden, waarvan 50.000 euro pure bankschulden zijn. De voorzitter Enrico Bové leverde grote inspanningen om zijn Union schuldenvrij te maken en wou daarvoor in zee gaan met Italiaanse investeerders. De gemeente Sint-Gillis wou daar echter niets van weten omdat het te veel Italiaanse inmenging vreesde en keurde het plan omtrent Italiaanse investering af. Het moet ook gezegd dat die Italiaanse investeerders niet al te zuiver op de graat waren. Zo zit de Italiaanse Union-bestuurder Trojano al enkele maanden in de cel. Hij wordt verdacht van fraude in Europese instellingen.

Voorzitter Enrico Bové was boos over het afschieten van zijn plan en nam vorige week woensdag ontslag als voorzitter. Samen met hem stapte het volledig bestuur op. De erevoorzitter van de ploeg, Charles Piqué en oud-voorzitter Willy Michielsen gaven vrijdagavond een persconferentie om meer uitleg te geven over de situatie. Het belangrijkste dat daaruit kwam, is dat Union misschien een samenwerking aangaat met kersvers Belgisch kampioen Anderlecht. Anderlecht zou elk seizoen enkele talenten stallen bij Union. 

Erevoorzitter Charles Piqué gaat tevens ook zijn politieke macht gebruiken om Union uit de nood te helpen. Piqué (PS) is namelijk minister-president van het Brussels Gewest. De club krijgt de volgende maanden de steun van de gemeenten Sint-Gillis en Vorst. Het Brussels Gewest schenkt dan weer 400.000 euro aan de jeugdopleiding van Union.

De ploeg kreeg nu zijn licentie en viert binnenkort zijn 110de verjaardag, maar een gezonde club is Union vooralsnog niet. De ploeg stelt op 23 mei een nieuw bestuur aan en zal het volgende seizoen starten met realistische doelstellingen: het behoud in tweede klasse, zonder te dromen van eerste klasse. Met welke spelers Union volgend seizoen aantreedt, is ook nog niet duidelijk, want vele spelers zijn einde contract. Brussels zegt het misschien nog niet hardop, maar voorzitter Vermeersch aast op enkele Union-spelers, onder wie Muscal Mvuezolo-Musumbu en de jonge goalie Mulopo Kudimbana. Ondertussen heeft Alex Czerniatynski het “zinkend” schip verlaten en gaat hij aan de slag bij Beveren. Ook Stavros Glouftsis verlaat Union en gaat volgend jaar aan de slag bij Antwerp.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties