Analyse Zenit is kampioen van de heenronde

Luc Goderis
Zenit is kampioen van de heenronde

De Russische voetbalcompetitie zit na het afgelopen weekend exact halfweg.  Lange tijd stond de top-vijf op een zakdoek geparkeerd en wisselde de koppositie haast wekelijks.  Op de vorige speeldag doorbrak Zenit St Petersburg de Moskovische hegemonie en na de vijftiende speeldag schudde het team van manager Dick Advocaat de meeste achtervolgers van zich af.  Halfweg blijft alleen nog Spartak zich vastbijten in het spoor van Zenit.  Zevenentwintig  punten na vijftien speeldagen is niet bijster veel, maar het bewijst wel hoe gewaagd de meeste teams er aan elkaar zijn.

FK Moskou en Zenit St. Petersburg openden zaterdag op het middaguur de laatste speeldag van de heenronde.  Zenit nam resoluut de eerste helft voor haar rekening en stond aan de pauze al met 0-2 voor.  Andrei Arshavin opende al na negen minuten en op slag van rust verdubbelde Anatoli Timoshchuk de voorsprong.  De Moskovieten namen na de herneming het heft in handen en na amper vijf minuten tikte Roman Adamov de 1-2 binnen.  Adamov had de held van Moskou kunnen worden maar de aanvaller verzaakte tijdens een één-tegen-één met bezoekersdoelman Vyacheslav Malafeev de klus te klaren.
Zenit moest nog voor het uur met z'n tienen verder nadat Ivica Krizhanac tegen een tweede gele kaart aanliep.  FK kon de numerieke meerderheid echter niet meer in een doelpunt ombuigen.  Dankzij de zege blijft Zenit de rangschikking aanvoeren.  FK lijkt voorlopig de rol te moeten lossen en tuimelde naar de zesde stek.

Naaste achtervolger Spartak Moskou liet zondag op het veld van rode lantaarn Rostov FK geen steek vallen.  Radoslav Kovac schoot de Moskovieten op het uur op 0-1.  De voorsprong was echter geen lang leven beschoren want Essau Kanyenda bezorgde Rostov al heel vlug de gelijkmaker.  Nog voor de pauze zette de vice-kampioen, via Dmitri Torbinski, de puntjes op de i.
Na de herneming creëerde Rostov de betere kansen, maar de afwerking stokte.  Het was integendeel Spartak dat in de allerlaatste seconden van de toegevoegde tijd, via Nikita Bazhenov, de voorsprong nog aandikte.  Spartak blijft door de zege in het spoor van leider Zenit, en volgt op amper één punt.  Rostov blijft helemaal onderaan de rangschikking bengelen en ziet de veilige veertiende stek nu al zes punten verwijderd.

Na Zenit en Spartak gaapt er nu een klein kloofje met het trio naaste achtervolgers.  Dinamo Moskou, Kriliya Sovetov en regerend landskampioen CSKA Moskou delen de derde plaats met elk 22 punten.  CSKA kwam op de vijftiende speeldag in hun thuisduel tegen promovendus Kuban Krasnodar immers niet verder dan een scoreloos gelijkspel. Toch volstond het punt om zich naast Dinamo en Kriliya, die beiden verloren, te hijsen.

Nochtans stond Kriliya Sovetov aan de pauze comfortabel op voorsprong.  Serge Branco en Aleksei Medvedev hadden het team uit Samara tijdens de eerste helft immers op 0-2 voor gebracht bij Lokomotiv Moskou.  Na de herneming lukte Branislav Ivanovic al vlug de aansluitingstreffer en net na het uur mocht Dmitry Sychev vanop de stip de bordjes opnieuw in evenwicht schieten.  Toen Diniyar Bilyaletdinov er een paar minuten later 3-2 van maakte en bij Kriliya Matthew Booth tegen rood aanliep was het hek helemaal van de dam.  Lokomotiv drukte de bezoekers helemaal weg en Daman Traoré en Alexander Samedov maakten er nog 5-2 van.

Ook Dinamo Moskou verspeelde de voorsprong.  Denis Kolodin opende na 35 minuten bij Rubin Kazan vanop de stip de score, maar amper twee minuutjes later was alles opnieuw te herdoen toen Aleksandr Ryazantsev er 1-1 van maakte.  Iets na het uur bezorgde Vladimir Bairamov de thuisploeg de volle buit en wat ademruimte in de rangschikking.  Rubin klimt dankzij de driepunter immers weg uit de kelder van de rangschikking en staat nu zevende.

Saturn Moskou hield eveneens de drie punten thuis en won makkelijk van Amkar Perm.  Dankzij een doelpunt van Dmitri Kirichenko net voor de pauze, en een doelpunt van Andrey Karyaka net na de pauze werd het 2-0.

In Nalchik werd het ook 2-0.  Het plaatselijke Spartak won er relatief makkelijk en verdiend van Luch Energiya Vladivostok, die een verplaatsing van een goede twaalfduizend kilometer niet goed had verteerd.  Miodrag Djudovic scoorde op het kwartier en Sergei Pilipchuk mocht verdubbelen zo'n twintig minuten voor affluiten.  Niettegenstaande de driepunter blijft het er voor Spartak Nalchik niet al te best uit zien.  Ze blijven voorlaatste.

Ex-Bruggeling Nastja Ceh scoorde halfweg de eerste helft zijn eerste competitiedoelpunt voor Khimki FC.  De Sloveen rondde een adembenemende tegenaanval schitterend af.  Halfweg de tweede helft bracht Valeriy Klimov, vanop de stip, de bezoekers uit Tomsk opnieuw langszij.  Ceh werd kort voor affluiten gewisseld.