Deel 1: Tubeke, Eupen en Union

Dirk Pieters
| 0 reacties
Deel 1: Tubeke, Eupen en Union
Foto: © SC

Voetbalkrant.com zal de volgende dagen de ploegen in de tweede klasse bespreken. Normaal zouden alle ploegen aan bod moeten komen voor de 'mogelijke' start van 15 augustus. verschillende clubs zullen een korte voorbeschouwing krijgen, maar er zullen ook acht ploegen uitvoerig besproken worden. Onder andere OH Leuven, Antwerp, KV Kortrijk, Lierse, Beveren komen zeker nog uitgebreid aan bod. 

TUBEKE  

Tubeke eindigde vorig seizoen op de negende plaats met 46 punten. In de terugronde zette het aanvankelijk een goede reeks neer. Tubize wist zelfs Antwerp met 1-0 huiswaarts te sturen. Die goede resultaten waren vooral te danken aan de jonge Franse spits Habibou, die van Charleroi gehuurd werd. Hij bleek een goede aanwinst te zijn want in dertien wedstrijden wist hij tien keer de weg naar het net te vinden. Er kwam een dipje en plots leek niets meer te lukken voor de tweedeklasser. Ze haalden een nul op negen en zakten weg naar het midden van het klassement. De Waals-Brabantse club wist zich toch nog te herpakken. Tijdens wedstrijden tegen titelkandidaten Dender en Mechelen gaf het zich niet zomaar gewonnen.

Tubeke zag een aantal spelers vertrekken, waaronder Mvemba, Neels, Diawara, Wauthy, Flammini en de verdienstelijke Habibou. Vooral het verlies van die laatste zal de club hard voelen. Toch haalde het ook verschillende versterkingen binnen. Zo moet Njock het vertrek van Habibou opvangen. Ook haalde Tubeke verdedigers Van Aerschot en Charlier weg bij Sporting Charleroi. Daarnaast tekenden keeper Thierry Berghmans, de middenvelders Hernout en Muezolo een contract bij de club.  

De club heeft een redelijke voorbereiding achter de rug. Volgens coach Saint-Jean, die aan zijn tweede seizoen bezig is bij de club, schortte er aanvankelijk nog wat aan de verdediging. Naarmate de oefenwedstrijden elkaar opvolgden, bleek dat euvel weggewerkt. Tijdens de voorbereiding wist de ploeg in elke wedstrijd gemiddeld drie keer te scoren. 

Tubeke mag op vijftien augustus ex-eersteklasser Beveren ontvangen in het Stade Leburton.

EUPEN

Eupen kende vorig jaar een kalm seizoen. De heenronde verliep er vlot en mede door winst op Dender in eigen huis waren ze in het Kehrwegstadion een geduchte tegenstander. Verlies van Antwerp in de terugronde was het begin van een minder goede periode met als ultiem dieptepunt de thuismatch tegen KV Mechelen waarbij men met 1-5 de boot inging. Eupen herpakte zich, had een tijdje zicht op de eindronde maar het seizoen werd niet overtuigend afgesloten waardoor ze uiteindelijk zevende eindigden met 48 punten.

Rachid Farssi verliet de club en ging naar Westerlo. Ook Costoulas vertrok bij de tweedeklasser. Bij de nieuwe aanwinsten vinden we keeper Telemans, aanvallers Barro, Molnar, Bouslama en de verdedigers Genaux, Beine en Tomsin terug. Die laatste mocht vertrekken bij Antwerp en ondertekende een contract bij Eupen. 

Op de eerste speeldag heeft Eupen de verplaatsing naar Tienen op het programma staan. 

UNION

Union is één van de oudste clubs van het land. Het begon vorig seizoen met een nieuwe maar vooral ambitieuze bestuursploeg. Er werd zelfs hardop gedroomd van terugkeer naar eerste klasse. Aanvankelijk liep het goed en in de heenronde stond men op een derde plaats. In het najaar verging het de club heel wat minder goed. Uiteindelijk leidde een nul op vijftien tot het ontslag van trainer Tsjupula die vervangen werd door Alex Czerniatynski. Ook voor Czernia was het niet aanvankelijk niet makkelijk om het tij te keren en even flirte de club met degradatie, maar uiteindelijk vond de ploeg nieuwe moed en eindigde met 46 punten op de achtste plaats. 

Union kende de nodige problemen op financieel vlak, wat uiteindelijk tot het ontslag van voorzitter Bové en met hem het volledig bestuur leidde. Erevoorzitter Charles Piqué gaat zijn politiek macht aanwenden om Union te helpen. Hierdoor zal het onder andere financiële steun van Sint-Gillis en Vorst ontvangen. Het Brussels gewest geeft een financiële injectie aan de jeugdopleiding van de club. De financiële perikelen zullen naar verwachting ook komend seizoen de kop blijven opsteken.

Het nieuwe bestuur gaat alvast met een meer realistisch perspectief aan de slag; behoud in tweede klasse. Op het einde van het seizoen waren verschillende spelers einde contract. Zo verlieten volgende spelers de club: Muscal Mvuezolo, Stavros Glouftsis en Manga. Union haalde wel Kubiliskis weg bij Cappellen op test maar die bleek niet te voldoen. Verder trok het verdediger Christophe Préseaux, middenvelders Oulaï en Ngolok en aanvaller Aguie aan. Van Anderlecht leende het verdediger Habarugira.

Trainer Czerniatynski verkaste naar Beveren, zijn plaats werd ingenomen door Peter Mommaert. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 12/05 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties