Premiership: ook nu weer middenmoot?

Kristof Blomme
| 0 reacties
Premiership: ook nu weer middenmoot?
Foto: © SC

Vandaag nemen we vier ploegen onder de loep die afgelopen seizoen nooit in de problemen kwamen. Zowel Portsmouth, Reading, Aston Villa als Middlesbrough eindigden het seizoen in de middenmoot en grepen net naast Europees voetbal. Vooral nieuwkomer Reading kon terugblikken op een uitstekend seizoen.


Portsmouth
 
Doelmannen
 
In doel kan Portsmouth nog steeds rekenen op de 37-jarige David James. De Engelsman maakte afgelopen seizoen de overstap van Manchester City. Achter hem staat de tien jaar jongere Ashdown te trappelen van ongeduld om de rol van James over te nemen.
 
Verdedigers
 
Portsmouth kan achterin nog een beroep doen op de ervaring van Primus, Stefanovic, Pamarot, Campbell en O’Brien. In januari kwamen bovendien ook de Afrikanen Lauren en Traoré de troepen versterken. Ook nu werd weer in de achterlijn geïnvesteerd. De 33-jarige Ijslander Hreidarsson werd overgenomen van het gedegradeerde Charlton. Sylvain Distin, die meer dan 200 wedstrijden speelde voor Manchester City, tekende eveneens een contract. Vleugelverdediger Griffin verliet de club voor nieuwkomer Derby.
 
Middenvelders
 
Middenvelders Taylor, Hughes, Pedro Mendes en Davis bleven bij de club. Ook het Kroatische wonderkind Kranjcar speelt komend seizoen nog voor Portsmouth. Bij Udinese werd de Ghanees Suley Muntari voor veel geld weggeplukt. Hij maakte vooral op het WK afgelopen zomer een uitstekende indruk. Arnold Mvuemba, die sinds januari werd geleend van Rennes, maakte definitief de overstap. De jonge Fransman wordt bestempeld als een groot talent.
 
Aanvallers
 
Voorin bleef de Zimbabwaanse international Benjani Mwaruwari de club trouw. Hij wist afgelopen seizoen zes keer te scoren. Nwankwo Kanu, die tien doelpunten maakte, verlengde zijn contract met één seizoen. Ook Lomano Lua Lua speelt in de toekomst nog voor Portsmouth. David Nugent werd overgenomen van tweedeklasser Preston. Hij was er afgelopen jaar goed voor vijftien doelpunten. Hij maakte vooral naam toen hij als speler in tweede klasse werd opgeroepen door de Engelse bondscoach. De 25-jarige Nigeriaan John Utaka werd weggehaald bij het Franse Rennes. Bij die club was hij de afgelopen twee seizoenen goed voor telkens elf doelpunten. Cole, Mbesuma en Todorov keerden de ploeg de rug toe.
 
Conclusie
 
Portsmouth strandde afgelopen seizoen op een zucht van Europees voetbal. Dit seizoen lijkt de kern zeker niet verzwakt, integendeel. Portmouth moet opnieuw mee kunnen doen voor een plaats in de linkerkolom en misschien voor Europees voetbal.
 

Reading
 
Doelmannen
 
De 34-jarige Marcus Hahnemann is al vijf jaar de onbetwiste titularis in doel bij Reading. Ook Graham Stack ligt onder contract bij de club. Hij was in het verleden even actief bij Beveren. Afgelopen seizoen werd hij uitgeleend aan Leeds. De 22-jarige Federici mocht afgelopen seizoen van het grote werk proeven in de FA cup.
 
Verdedigers
 
Verdedigers Murty, Sonko, Ingimarsson en De la Cruz mochten bij de club blijven. Ook Nicky Shorey, die werd opgeroepen voor de interland tegen Brazilië, bleef Reading trouw. Hij was overigens de eerste speler van Reading in bijna 100 jaar die voor de Engelse nationale ploeg voetbalde. Duberry, die in januari werd weggehaald bij Stoke, blijft eveneens langer bij de club. Vleugelverdediger Halford vertrok naar Sunderland. 
 
Middenvelders
 
Sterkhouders Gunnarsson, Little, Hunt, Harper, Convey en Seol zijn ook komend seizoen actief bij Reading. Bovendien kwamen twee pionnen de troepen versterken. De 23-jarige Malinees Kalifa Cissé maakte de overstap van Boavista, waar hij een basisspeler was. Hij tekende voor drie seizoenen. Bij Nantes werd Emerse Fae weggehaald. De 23-jarige Fransman mocht vaak aantreden bij de Franse club. Sterkhouder Steve Sidwell trok wel transfervrij naar Chelsea.
 
Aanvallers
 
Voorin kon Reading met Leroy Lita een groot talent behouden. De 23-jarige voorspeler scoorde afgelopen seizoen zeven keer. Topschutter vorig jaar was de 24-jarige Ier Kevin Doyle. Hij was goed voor dertien rozen. Ook Kitson en Long mochten langer bij Reading blijven.
 
Conclusie
 
Aan de kern veranderde er weinig. Vorig seizoen deed Reading het dan ook boven verwachting goed met een negende plaats. Nu wacht het jaar van de bevestiging. Mogelijk gaat het een moeilijker seizoen tegemoet dan afgelopen jaar.
 
Aston Villa
 
Doelmannen
 
De 31-jarige Deen Thomas Sörensen verdedigt al vier jaar het doel van Aston Villa. Achter hem staat Stuart Taylor, die twee seizoenen geleden de overstap maakte van Leicester City.
 
Verdedigers
 
Achterin kan Villa rekenen op de ervaring van Bouma, Mellberg en Laursen. Ook de jongeren Cahill en Osbourne, die regelmatig mochten aantreden, bleven bij de club. Samuel en Hughes keerden de club wel de rug toe. Zij trokken naar respectievelijk Bolton en Fulham.
 
Middenvelders
 
De 26-jarige Gareth Barry speelt al z’n ganse carrière voor Aston Villa. Hij is de kapitein en werd afgelopen seizoen verkozen tot speler van het jaar. Ook de Bulgaar Stilian Petrov is niet de eerste de beste. Naast hen bevolken ook Gardner, Berger en Maloney het middenveld. Die laatste werd in januari overgenomen van Celtic. Deze zomer werd Nigel Reo-Coker weggehaald bij West Ham, waar de 23-jarige Engelsman basisspeler was. Gavin McCann verliet Villa voor Bolton. Davis trok naar Fulham.
 
Aanvallers
 
Voorin zijn er veel mogelijkheden. John Carew werd in januari overgenomen van Lyon, terwijl Baros naar de Franse club trok. Hij was goed voor drie doelpunten. De 21-jarige Agbonlahor was afgelopen seizoen de revelatie bij Aston Villa. Hij scoorde negen doelpunten. Met Ashley Young en Luke Moore liggen nog twee jonge aanvallers onder contract. Van West Ham werd Harewood overgenomen. De 28-jarige speler toonde bij de Hammers al zijn neus voor doelpunten. Afgelopen seizoen zat hij meer dan hem lief was op de bank en kwam hij maar tot drie goals.
 
Conclusie
 
Ook Aston Villa was grotendeels in staat om de kern bij elkaar te houden. Bovendien werden spelers die zich al bewezen op het hoogste niveau aangetrokken. Ook komend seizoen moet Aston Villa zich zonder problemen in de middenmoot kunnen handhaven.
 
Middlesbrough
 
Doelmannen
 
In doel staat de 34-jarige Australiër Mark Schwarzer. De legende van de club begint aan zijn elfde seizoen bij Middlesbrough. Tweede doelman Bradley Jones is eveneens een Australiër.
 
Verdedigers
 
Achterin kan het nog rekenen op Young, Riggott, Pogatetz, Huth en Davies. Ook Jonathan Woodgate, die afgelopen seizoen werd geleend van Real Madrid, werd definitief aangetrokken. Parnaby en Xavier zochten daarentegen andere oorden op.
 
Middenvelders
 
Middenvelders Mendieta, Boateng, Cattermole en Arca bleven bij Boro. Ook Stewart Downing, de 23-jarige vleugelspeler, is komend seizoen te zien bij Middlesbrough. Fabio Rochemback, die in 2005 de overstap maakte van Barcelona, blijft ook nog even bij de Engelsen voetballen.
 
Aanvallers
 
Yakubu zal ook komend seizoen nog doelpunten maken voor Middlesbrough. De 24-jarige Nigeriaan was afgelopen jaar goed voor twaalf goals. De Jamaicaan Euell, die vorige zomer de overstap maakte van Charlton, scoorde niet. Ook de Zuid-Koreaan Lee kwam niet tot scoren. Mark Viduka, de topschutter die vorig jaar goed was voor zestien doelpunten, vertrok. Dus moest er voorin versterking gehaald worden. Aliadière werd weggehaald bij Arsenal voor drie miljoen euro. Tuncay Sanli trok transfervrij van het Turkse Fenerbahçe naar Middlesbrough. De 25-jarige speler scoorde er in vijf seizoenen 59 keer.
 
Conclusie
 
Hoewel topschutter Viduka vertrok lijkt Middlesbrough niet verzwakt te zijn. Ook komend seizoen moet het weer in staat zijn om vlot in de middenmoot mee te draaien.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties