Man City houdt Derby af

Kevin Vanbuggenhout

Na de overtuigende zegen in Upton Park tegen West Ham kreeg Manchester City een mooie gelegenheid om het seizoen te openen. Op speeldag 2 kreeg City immers het bezoek van Derby County, degradatiekandidaat nummer 1. Maar Derby hield op de openingsspeeldag wel al Portsmouth in bedwang. City-Derby kon dus toch wel eens een interessante wedstrijd worden. Emile Mpenza had al eens 45 minuten meegespeeld met de reserven van Man City en pikte de plaats van Corradi op de bank in.

Beide ploegen trokken in het begin van de wedstrijd de aanvallende kaart, maar de acties reikten zelden tot in het strafschopgebied. City kreeg wel al een vroege waarschuwing. Schmeichel leek al na zes minuten verslagen, maar City keerde de bal nog voor de lijn. Derby County deed goed mee en maakte het Manchester City zeker niet makkelijk. Het was tot de 21ste minuut wachten op een doelpoging van de thuisploeg. Johnson kon aanleggen van aan het strafschopgebied, hij schoot in de draai over. Vanaan de rand van het andere strafschopgebied schoot Jones tegen de paal. Jones had bij zijn controle de bal wel geraakt met de hand en dus werd de fase sowieso afgefloten. Toen Jones enkele minuten later een vrijschop in de muur trapte bracht City een counter op gang. Bywater stond attent te keepen. Elano probeerde het nog met een lob, maar deze werd makkelijk gepakt door Bywater. Man City leek eindelijk een beetje onder stoom te geraken. Toch kreeg Derby nog een goede kans. Pearson kon alleen doorgaan, maar Richards en Dunne kwamen nog terug en uiteindelijk deed Schmeichel het nodige. Drie minuten voor de rust was het toch Manchester City dat de leiding nam. Na een één-twee met Elano stak Johnson de bal knap in doel.

De eerste dreiging na de pauze kwam van Manchester City. Corluka zette voor en Bianchi trapte van dichtbij in de handen van Bywater. Derby antwoorde via Howard die een hoekschop van Oakley over kopte. Op het uur stopte Bywater een schot van Ireland. Manchester City verkreeg toch een beetje meer controle en Derby leek niet meer in staat de defensie van de thuisploeg te doorbreken. Elano verlegde het spel naar Corluka die naast schoot. Ook de laatste kans uit de partij was nog voor City. The Citizens speelden de wedstrijd professioneel uit en kwamen niet meer in de problemen. Op het einde mocht Emile Mpenza nog invallen, hij verving Elano in de voorlaatste minuut. De score wijzigde niet meer en Man City boekte zijn tweede zege op rij.

Manchester City kreeg behoorlijk wat weerwerk van Derby County. Toch had City in de tweede helft relatief weinig problemen om de 1-0 op het bord te houden. Na de overwinningen tegen West Ham en Derby lijkt Man City alleszins klaar voor de stadsderby tegen aarstrivaal Man United, die zondag op het menu staat. Derby County gaat zaterdag op zoek naar punten bij het rampzalig gestarte Tottenham.