Noorwegen blijft steken op gelijkspel

viki meeuwis

Noorwegen ontving vanavond Griekenland in het Ullevaal Stadion. Noorwegen stond op zestien punten, Griekenland op achttien. Bij winst kon Noorwegen de leiding in groep C voorlopig overnemen. Griekenland heeft immers nog een wedstrijd minder gespeeld.

Bij Noorwegen begon keeper Håkon Opdal van Brann Bergen in de basis, in de plaats van Thomas Myhre.
Al na zes minuten ging Griekenland aan de leiding via een kopbal doelpunt van Sortiris Kyrgiakos na een corner. In de veertiende minuut kon John Carew de gelijkmaker scoren na een hoekschop van John Arne Riise. Op het half uur kreeg Griekenland een vrije trap toegewezen vanop dertig meter. Brede Hangeland kon de bal in het luchtduel met Kyrgiakos niet wegwerken maar keeper Opdal wist de bal goed af te weren. In de rebound kon Kyrgiakos zijn tweede van de avond binnenwerken.

Zes minuten voor de rust werd de mooiste goal in deze wedstrijd gemaakt. John Arne Riise kreeg de bal na een pass van Jan Gunnar Solli en schoot vanop 25 meter, de bal ging recht in de kruising de Griekse keeper, Chalkias kon niet meer bij de bal.

Na de rust vocht Noorwegen voor het winnende doelpunt en kreeg daartoe verschillende kansen. Twee minuten na de pauze kwam Steffen Iversen opzetten maar de Griekse goalie kon redden. Luttele minuten later wist Noorwegen een goede aanval op te zetten die begon met een lange bal van Riise waarna Carew de bal richting doel kopte maar wederom kon Chalkias de bal uit het doel houden. Kort daarop wist Lymperopoulos de bal vanop serieuze afstand op doel te schieten maar de bal ging op de dwarslat en over doel.

Zowel Riise als Carew konden enkele malen goed voor doel komen. In de 68e minuut een betwistbare fase toen Carew twee verdedigers voorbij ging en neergehaald werd, de Zwitserse scheidsrechter Massimo Busacca gaf merkwaardig genoeg een vrije trap aan Griekenland en een gele kaart voor Carew.

Met nog twaalf minuten te gaan kwam er waarschijnlijk de beste kans voor de Noren in de tweede helft. Bjørn Helge Riise wipte de bal over Helstad en schoot de bal richting zestien meter. Hij zette een spurt in hen probeerde de bal vanop tien meter in doel te schieten. Spijtig voor de jongere broer van John Arne kon de Griekse keeper de bal eerst bereiken en onder controle krijgen. Griekenland loerde vooral op de counter. Vlak voor tijd kwam Patsatzoglou alleen voor doel, hij wist Opdal te verschalken maar zijn schot was te haaks om in doel te gaan en de bal eindigde op de paal.

De wedstrijd eindigde op 2-2. De Noren hebben nu zeven punten met negen wedstrijden gespeeld. Voor Noorwegen is dit geen echt goede zaak. Zij spelen immers nog twee moeilijke partijen; in oktober uit bij Bosnïe-Herzegovina en thuis tegen Turkije, de laatste partij is die uit op Malta.
Griekenland daarentegen staat nu op negentien punten met nog vier wedstrijden te gaan. Zij ontvangen Bosnië-Herzegovina thuis en kort daarop spelen ze uit bij Turkije.
De twee resterende partijen zijn tegen Malta en Hongarije die zich beiden onderaan in de groep bevinden.

In de andere wedstrijd in deze groep won Turkije met 3-0 van Hongarije. Doelpunten waren er van Ünal, Aurelio en Altintop, alle drie na de rust.

Bosnie-Herzegovina verloor met 0-1 van Moldova via een goal van Igor Bugaiov in de 22e minuut.